Un olimpic nu are nevoie doar de un profesor care să-i predea materia, spune profesorul de matematică Flavian Georgescu: Este nevoie ca profesorul unui olimpic să fie un mentor din toate punctele de vedere

6.745 de vizualizări
Foto: National FM
„Un olimpic nu are nevoie doar de un profesor care să-i predea materia”, spune Flavian Georgescu, profesor de matematică și coordonator al lotului de olimpici de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Aceasta a declarat pentru TVR Craiova că „ este nevoie ca profesorul unui olimpic să fie un mentor al elevului din toate punctele de vedere”.

„Este la modă și este indicat ca astfel de copii să aibă în spate un coach, un psiholog, pentru că de aceea există psihologi. Însă e foarte frumos, dacă se poate, ca profesorul să fie și un mentor al elevului. Un olimpic nu are nevoie doar de un profesor care să-i predea materia. Dacă este autodidact, un astfel de copil poate să învețe singur, fiind ghidat din cărți. Este nevoie ca profesorul unui olimpic să fie un mentor al elevului din toate punctele de vedere”, a precizat cadrul didactic.

Profesorul Flavian Georgescu, fost olimpic la matematică și care a pregătit o parte din medaliații de anul acesta de la liceul la care predă, susține într-o analiză pentru Edupedu.ro că deși elevii noștri excelează la algebră și geometrie, întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de problemele de combinatorică, care cer o gândire inovativă și neconvențională.

Informații de context

Amintim că la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024 România s-a plasat pe locul 12 din 108 de țări. Elevii români au obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.

Iată elevii medaliați la OIM 2024:

  • medalie de aurPavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
  • medalii de argintAndrei Vila, David-Andrei AnghelVlad-Titus Spǎtaru de la Liceul Internațional de Informatică București şi Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • medalie de bronz: Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București.

Descarcă de mai jos subiectele în limba română – IMO 2024:

În 2023, România a înregistrat un rezultat istoric: locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, un record din 1999 încoace, cu cinci medalii de aur și una de argint – cine sunt elevii și ce au avut de rezolvat.

Problemele de la olimpiada internațională de matematică au un nivel de dificultate foarte mare față de acum câteva zeci de ani, spunea în luna aprilie și profesorul Bogdan Enescu de la Colegiul Național „Bogdan P. Hasdeu” din Buzău. „Sunt îngrozitor de grele și trebuie să muncești foarte mult ca să faci față”, a spus Enescu, primul profesor olimpic internațional cu elevi medaliați la Olimpiada Internațională (OIM).

Recent, matematicianul Olivier Schiffmann a făcut o analiză scurtă a participanților de la școala APEX-Maths 2024 la care a predat anul acesta la Reșița, într-un interviu pentru Edupedu.ro. Întrebat dacă a observat vreo diferență între raționamentul elevilor în funcție de sistemele școlare din țările de proveniență care i-au format, Schiffman a vorbit despre faptul că elevii români sunt antrenați pentru olimpiade, să rezolve rapid probleme fără a le aprofunda neapărat:

Citește și:
Profesorul de matematică Flavian Georgescu: În general, elevii români olimpici internațional întâmpină cele mai multe dificultăți la subiecte de combinatorică. De ce? Pentru că oricâte probleme ai rezolva, nu vei găsi două asemănătoare
Flavian Georgescu, profesor de Matematică: Este inadmisibil ca în toți cei 4 ani de gimnaziu sau liceu să ne focusăm asupra tematicilor examenelor de evaluare națională sau de bacalaureat, algoritmic, fără a înțelege ce se află în spatele acestor probleme / Asta nu este Matematică! Asta este toceală și este tocmai opusul a ceea ce dorește disciplina Matematică pentru copii

2 comments
  1. Ce înseamnă “fost olimpic la matematică”? Cred ca mulți dintre absolvenții de liceu pot adăuga aceasta mențiune la CV. E cam si cum ai spune ca este importanta doar participarea, conform principiului olimpic.

    Pacat ca nimeni nu spune adevarul despre dedesubturile acestor “succese” marca ICHB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, în dezbatere publică. Se pot cumpăra microbuze în valoare de cel mult 6 milioane de euro per proiect, iar cererile se pot depune în perioada 15-26 mai / Lista celor 2600 de localități eligibile

Ministerul Educației lansează în dezbatere publică, pe edu.ro, Ghidul Solicitantului apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, ce va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta…
Vezi articolul

Dezbatere LIVE online organizată de World Vision România

Profesorii care au făcut cinci propuneri concrete de politici publice în Educație, pe care le-au prezentat inspectoratelor școlare județene, în proiectul „Inspectoratul școlar civic” al World Vision România: Finanțare de la județ pentru excursii cu elevii, îmbunătățirea comunicării despre școală și a imaginii acesteia, dezvoltarea literației, reducerea abandonului școlar

Zece școli au creat proiecte de politici publice în comunitatea de profesori, uneori și cu implicarea elevilor, pe care le-au propus apoi autorilor de politici educaționale din teritoriu, adică inspectoratelor…
Vezi articolul

Universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei

Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene, după ce rectorii lor s-au numărat printre cei 185…
Vezi articolul

Puiu Lucian Georgescu obține al doilea mandat de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Scor foarte strâns în fața președintelui senatului universitar: Georgescu a avut mai puține voturi la Galați, dar mai multe la secțiile din Brăila și Chișinău

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, și-a anunțat victoria, iar contracandidatul său, Cătălin Fetecău, a prezentat rezultatele ce arată că a fost înfrânt în alegerile pentru…
Vezi articolul