Unele sindicate din Educație semnalează că directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, ar fi solicitat inspectorilor școlari să nu plătească indemnizația de hrană pentru angajații cu salarii cumulate mai mari de 8.000 de lei / După acest anunț, Ministerul Educației a decis să nu fie schimbat modul de plată al acestor salarii

20.284 de vizualizări
Foto: Mihai Păunică / gov.ro
Unele sindicate din Educație semnalează că directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, ar fi solicitat inspectorilor școlari să nu plătească indemnizația de hrană pentru angajații care depășesc 8000 lei în baza mai multor contracte de muncă, potrivit unei informări consultate de Edupedu.ro. După acest anunț, la sfârșitul săptămânii trecute, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, conform surselor Edupedu.ro.

„Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, domnul Mihai Păunică, directorul general de la direcția buget finanțe, a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora)”, se arată în informarea SIP Hunedoara.

De remarcat este faptul că sindicatele solicită ca deciziile să fie făcute în scris și să nu se mai facă presiuni telefonice: „De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.”

Potrivit informării Ministerului Educației, în lipsa unor precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană:

„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”, a transmis oficialul din Ministerul Educației pe 9 noiembrie, după întâlnirea de la Ministerul Muncii.

Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.

Mai exact, în scrisoarea deschisă se precizează că unele școli și inspectorate școlare consideră că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.

Iată ce prevede articolul XXVI din Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023:

Art. XXVI – Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

Articolul 18 – „(1) Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Redăm informarea completă:

Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.

Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, domnul Mihai Păunică, directorul general de la direcția buget finanțe, a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).

În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.

În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat, în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.

De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.

 Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:

– Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj: 

„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.

– Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor 

– La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.

 SIP Hunedoara

Citește și:
SURSE Plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, în această lună, a transmis inspectorilor școlari un oficial din Ministerul Educației. Ministerul de Finanțe nu ar fi făcut încă precizări în privința modului de calcul al indemnizației de hrană, după ce Legea Ciolacu a promovat confuzii în școli
SURSE Întâlnire la Ministerul Muncii, joi, cu sindicatele din Educație, ca să afle cum se aplică Legea Ciolacu în școli, după ce actul normativ a provocat confuzii și aplicare diferențiată
DOCUMENT Suma luată în calcul pentru acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate, solicită de urgență sindicatele din Educație, într-o scrisoare deschisă Ministerului
DOCUMENT Directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, contrazice instituția în care lucrează și transmite școlilor informații eronate care blochează acordarea banilor pentru elevii navetiști

17 comments
 1. De la numele lui trebuia sa va dati seama … Pau-nica veti primi. Incult care ar trebui judecat pentru abuz in functie.

 2. Din poza chiar pare Capo di tutto capi. Dar acest mafiot va raspunde odata si odata pentru toate abuzurile lui. Asta e ala care platea sporuri de conditii grele la soferii din minister dar la angajatii care au dreptul legal stabilit de institutiile abilitate, nu. Asa si cu banii nostri de hrana, daca nu vrea el, nu primim nimic. Un nesimtit ordinar !

 3. Domnul ministru Paunica a decis si gata! Ce va mai chinuiti ?!? El e atotstiutorul si trimisul lui Dumnezeu pe pamant. La educatie, pardon.

 4. Singurul minister ramas ancorat in comunism datorita acestui personaj, Paunica. Ultima reduta comunista din acel minister, oare cand va fi scos de acolo ? Probabil niciodata. Cum se vede si acum, el e si ministru, si legiuitor si sef suprem, nu e aplicant. El da interpretari personale textelor juridice, cum vrea el, dar contrare celor legiferate.

 5. Are dreptate! Astia cu salarii mari NU E BINE SA MAI MANANCE. Daca le vine ideia sa manance toti banii! Ar murii de pofta toti ceilalti cu salariu de 7999,9 lei. Si nu ar fi frumos. 😉

 6. pai parca profesorii au lefuri mici…care e problema daca nu se mai dau bonuri si vouchere de vacanta la 8000 salariu? sau au foarte multi salariul asta si nu vor sa mai piarda niste bani?

 7. la Suceava deja s a tăiat acest spor.nu mi se pare normal. acest profesori sunt cei înainte de pensie cu gradație, cu Dr. ,profesori care auunxit pt aceste sporuri!! ei nu trebuie sa mai mănânce!! bătaie de joc!! la alte categorii de intelectuali ce au salar. peste 8000 li se iau sporurile!!

  1. la 8000 de lei poti sa iti cumperi de mancare si sa te duci in vacanta. nu vrei sa iti plateasca statul tot si aia 8000 sa fie bașca?

  1. 8000 salariul il au educatorii din crese si gradinita. ptr ca li se perminte sa faca cumul de program. Si asta nefacand….NIMIC.
   BRAVO MINISTERULUI !😡😡😡😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ce rol au scrisul de mână

UPDATE Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro – precizările Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială de la Ministerul Muncii

Românii care lucrează legal în străinătate, pe teritoriul Uniunii Europene, pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro, potrivit Digi24. Agenția Națională pentru Plăți și inspecție…
Vezi articolul

Lista documentelor necesare pentru înscrierea sau transferul copiilor la școală și grădiniță, potrivit Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. La revenirea din vacanțe nu se solicită copiilor avizul epidemiologic

Lista documentelor necesare pentru înscrierea sau transferul copiilor la grădiniță și școală a fost publicată de Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov. Potrivit asociației, la revenirea din vacanțe nu…
Vezi articolul

Schimbări majore în Educație / Cîmpeanu: Se renunță la mediile semestriale și obligativitatea tezelor, numărul de note stabilit este N+3. Profesorii vor avea mult mai multă autonomie la evaluare pe parcursul anului

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă…
Vezi articolul

Școala gimnazială nr. 11 din Buzău, prima școală verde din țară, finalizată încă din 2020 din fonduri europene și locale, vizitată azi de președintele Iohannis / Școala colectează deșeuri pe 8 fracții, apa pluvială pentru rețeaua publică și produce energie solară mai mult decât consumă

În contextul în care pe 5 iunie a fost Ziua Învățătorului și Ziua Mediului, șeful statului a vizitat prima școală circulară sau verde 100 % din România, la doi ani…
Vezi articolul