SURSE Plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, în această lună, a transmis inspectorilor școlari un oficial din Ministerul Educației. Ministerul de Finanțe nu ar fi făcut încă precizări în privința modului de calcul al indemnizației de hrană, după ce Legea Ciolacu a promovat confuzii în școli

49.861 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, conform surselor Edupedu.ro. Ministerul de Finanțe nu ar fi transmis încă precizări privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023. Amintim că joi, 9 noiembrie, a avut loc o întâlnire la Ministerul Muncii pe problema aplicării art. XXVI din Legea nr. 296/2023, potrivit surselor Edupedu.ro.

„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”, a transmis oficialul din Ministerul Educației.

Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.

Mai exact, în scrisoarea deschisă se precizează că unele școli și inspectorate școlare consideră că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.

Iată ce prevede articolul XXVI din Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023:

Art. XXVI – Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

Articolul 18 – „(1) Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Citește și:
SURSE Întâlnire la Ministerul Muncii, joi, cu sindicatele din Educație, ca să afle cum se aplică Legea Ciolacu în școli, după ce actul normativ a provocat confuzii și aplicare diferențiată
DOCUMENT Suma luată în calcul pentru acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate, solicită de urgență sindicatele din Educație, într-o scrisoare deschisă Ministerului

22 comments
  1. Personalul nedidactic nu beneficiază de decontarea transportului, asta nu este tot discriminare? Pentru ei nu sunt bani…….?

  2. De ce sa dea la personalul nedidactic. Le ds la educatorii din crese si gradinite salarii grase. Educatorii au de trei ori mai mult decat ingrijitoarele , si muncesc 5 ore. Sa nu mai spun ca nu fac nimic. Ce ar putea sa faca cu copii de 1,8 luni sau 2 ani???. Sa fim seriosi. Salariile educatorilor sunt extrem de mari si acesto bani nu ii merita. un profesor in schimb…DA.

    1. Păi să dea afară educatoarele și să angajeze îngrijitoare. Asta nu se va întâmpla pentru că ingrijitoarele nu fac activitati de educație….dar se pare că nu poți explica unor oameni care nu cunosc sistemul.

  3. Mai marii sindicatelor,au uitat complet de al 13 Lea salariu. Din 2010 s au dus pe apa sâmbetei. Domnul Nistor ,ar trebui sa plece.

    1. Unii au prime de Craciun si Paste sau al 13-lea salariu, in Educatie nu se acorda nimic din 2010. Este o discriminare care se intampla in sectorul bugetar!

  4. pilele sar in sus. cei cu ore suplimentare. sint cei cu pile la director ISJ, politic etc. sa se stabileasca clar cine ,cind si cite ore… pot fi suplimentare? nu se fac toate orelele… Maistrii instructori.. multi au scoli de soferi… sau sint incadrati la scoli de soferi…. trimit copii la practica si pa!!!! i si fac treburile personale…

  5. curățenia în scolii o menține îngrijitorii și avem un salariu foarte mic ,mai avem și copiii în școli dar nimeni nu se gândește la noi ,toți vor sa fie treaba bine făcută și atât

  6. În liceul unde activez eu NIMENI din personalul nedidactic / auxiliar nu a dorit să facă grevă în luna mai! Inseamnă că a fost mulțumit de salariu! Fără comentarii!

    1. le e frica ptr ziua de mâine, nu toată lumea e curajoasă, își păzesc și ei locșorul de muncă vai de mama lor,nimeni nu îi înțelege pe aia mici!

    2. cum sa intre in grevă personalul nedidactic daca nu interesează pe nimeni de noi, eu fiind tot nedidactic. La personalul didactic s-au dat hotărâri judecătorești ,pe noi nu ne-a băgat nimeni în seamă, noi am fost băgați în seamă doar când a fost nevoie de nr. de semnături și atât !!!

    3. De ce nu spuneți adevărul ca greva era cu dus și întors dacă ne dădeau bn dacă nu tăiau asa a fost greva de asta nimeni nu a vrut sa participe din nedidactic după ce e salariul vai de el mai și tăiau la voi avea de unde și nu va interesat

  7. La personalul nedidactic nu se gândește nimeni că tot greul e pe el .După 30 de ani de muncă vi se pare normal să se ia 2600 de lei în aceiași unitate iar altul cu 15 ani vechime dar cu doar 7 ani în aceeași unitate să ia tot 2600 unde este corectitudinea guvernanților. Dar tot e puțin și mai au și copii în întreținere

    1. De ce sa dea la personalul nedidactic. Le ds la educatorii din crese si gradinite salarii grase. Educatorii au de trei ori mai mult decat ingrijitoarele , si muncesc 5 ore. Sa nu mai spun ca nu fac nimic. Ce ar putea sa faca cu copii de 1,8 luni sau 2 ani???. Sa fim seriosi. Salariile educatorilor sunt extrem de mari si acesto bani nu ii merita. un profesor in schimb…DA.

      1. Corect,iau mai mult ca au făcut carte,au studii superioare probabil o parte din ele,ca îngrijitoare…cam ce studii are…fără supărare,vedeti-va de lungul nasului!!!

  8. Apare o discriminare crasă
    Un profesor la o disciplina deficitara unde nu se gasesc profesori sa predea…cu norma de bază si plata cu ora in aceeasi scoala are norma de hrana taiata.
    Un alt profesor cu norma de baza in aceeasi scoala dar cu plata cu ora in alta scoala…NU ARE norma de hrana taiata.
    Nu ramane decat ca profesorii de discipline deficitare (matematica, fizica, chimie, etc, educatoare, invatatoare) sa renunte la plata cu ora si sa vina politicul sa predea

  9. In Olt sunt directori de scoli cu ore suplimentare cu nemiluita, in scoala in care functioneaza sau in alte unitati. Ei iau salatii si peste 10.000 de lei si tot li se pare putin. Legal ar fi sa aiba doar 6 ore, pentru a avea timp pentru o conducere si dezvoltare a institutiei conduse, dar avandu-se in vedere ca au fost pusi politic printr-un concurs ciudat, putin ii intereseaza aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING SURSE Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / Cine este procurorul de caz

Parchetul General are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului 2826/2/2022,…
Vezi articolul

VIDEO Andreea Esca, mesaj pentru părinți și elevi: „Vă rog să luați jocurile în joacă, dar să nu luați și acest virus în joacă”. Prezentatoarea Știrilor PROTV se alătură campaniei Ministerului Educației

Prezentatoarea Știrilor PROTV, Andreea Esca transmite un mesaj video pentru părinți și elevi, în cadrul unei campanii a Ministerului Educației de responsabilizare a tinerilor să stea în casă. Aceasta spune…
Vezi articolul