Școlile trebuie să asigure suma forfetară pentru toți elevii navetiști, nu doar pentru cei care nu au posibilitatea de a învăța în localitatea de domiciliu, potrivit Ministerului Educației

16.345 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Școlile trebuie să asigure suma forfetară pentru toți elevii navetiști, nu doar pentru cei care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, transmite Ministerul Educației. Edupedu.ro a solicitat punctul de vedere al Ministerului Educației, având în vedere că un articol din Legea Educației stabilește că decontarea cheltuielilor de transport se face pentru elevii care nu au posibilitatea de a învăța în localitatea de domiciliu, iar alt articol prevede că cei care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu primesc o sumă forfetară lună pentru cheltuielile de transport. Articolul 84 din Legea Educației este prioritar pentru unitățile de învățământ.

Pe de o parte, art. 12 alin. (8) prevede că elevii care nu au posibilitatea de a învăța în localitatea de domiciliu vor fi sprijiniți prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată școală. Pe de altă parte, în aceeași lege apare că primesc o alocație forfetară pentru decontarea cheltuielilor de transport cei care învață într-o altă localitate, conform art. 84 alin. (1^3). Directorii de școli au semnalat discrepanța dintre cele două articole de lege.

„Cele două articole nu se exclud. Faptul că articolul 12 are niște precizări valabile, nu împiedică aplicarea prevederilor articolului 84. Articolul 12 conține dispoziții generale, iar articolul 84 vizează asigurarea dreptului la transport care se aplică tuturor celor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu. Cele două articole nu se exclud”, potrivit Ministerului Educației.

Ordonanța de Urgență nr. 159 din 17 noiembrie 2022 a modificat articolul 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și a stabilit că elevii care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu o să primească o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport.

„(1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.

(1^4) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Decontarea se face pe baza documentelor de transport;

b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Decontarea se face pe baza documentelor de transport;

c) suma decontată pentru facilitățile prevăzute la lit. a) și b) este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.”

Înainte ca Ordonanța de Urgență să modifice Legea Educației Naționale, era precizat că elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu au decontate cheltuielile de transport.

Foto: Captură Legea Educației Naționale 1/2011 – înainte de modificarea din 17 noiembrie 2022

Structura „Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu” a fost înlocuită cu „Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu”.

Cu toate acestea, la art. 12 alin. (8) din Legea Educației este precizat că elevii care nu au posibilitatea de a învăța în localitatea de domiciliu vor fi sprijiniți prin decontarea cheltuielilor de transport:

Art. 12 – „(8) Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăța într-o unitate de învățământ vor fi sprijiniți prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învățământ sau vor primi cazare și masă gratuite în internatele școlare, cu excepția celor înscriși în învățământul postliceal.”

Ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022 este cel care aprobă Normele metodologice privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu. – detalii aici

Suma aceasta forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Kmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lună
3 km6015 km13227 km20439 km276
4 km6616 km13828 km21040 km282
5 km7217 km14429 km21641 km288
6 km7818 km14030 km22242 km294
7 km8419 km15631 km22843 km300
8 km9020 km16232 km23444 km306
9 km9621 km16833 km24045 km312
10 km10222 km17434 km24646 km318
11 km10823 km18035 km25247 km324
12 km11424 km18636 km25848 km330
13 km12025 km19237 km26449 km336
14 km12626 km19838 km27050 km342

Art. 4 din ordin stabilește că inspectoratele școlare transmit Ministerului Educației sumele estimate pentru luna următoare, până la data de 25 a lunii:

„(1) Unitatea de învățământ preuniversitar solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratul școlar atât sumele forfetare care urmează a fi acordate în avans, cât și sumele estimate a se deconta suplimentar față de suma forfetară.

(2) Inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

(3) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.”

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Abonamentele de transport STB pentru elevii și studenții din București și Ilfov se vor elibera doar online, prin aplicația YouthTB
Elevii navetiști care au primit decont parțial în baza ordonanței de urgență 50/2021, declarată neconstituțională de CCR, pot cere despăgubiri – avocat
BREAKING Ordonanța de urgență nr. 50/2021, privind transportul elevilor, este neconstituțională, a decis CCR
Tabelul cu sumele forfetare și procedura pentru școli
Inspectoratul Școlar Ilfov: Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară / Ordinul pentru acordarea sumelor forfetare nu îi exclude pe aceștia – document
Gratuitatea pentru elevii navetiști, desființată de Regia de Transport Brașov, care îi anunță pe copii că trebuie să ceară de la școală banii de alocație forfetară și să plătească abonamente la serviciul public între 85 și 300 de lei pe lună
Elevii navetiști din județul Iași nu mai au gratuitate la transport, anunță autoritățile locale. Un abonament metropolitan pe raza comunelor ieșene costă 200 de lei pe lună

8 comments
  1. Sunt mulți elevi care au fost acceptați la școlile din oraș deoarece aveau viză de flotant pentru cartierul arondat scolii. În fapt, acești elevi nu locuiesc în oraș, fac naveta si solicită acordarea acestor sume forfetare. Nu mi se pare corect. Școlile din orașe sunt supraaglomerate iar cele din rural rămân fără elevi. Dacă ai școală în localitatea de domiciliu, dar frecventezi o școală din altă localitate, nu ar trebui să ți se deconteze naveta.

    1. D-le Josif,de ce insistați cu gratuitatea pe calea ferata ,a elevilor?! Aveți impresia ca trenurile circula prin toate localitățile?De cand s- a anunțat acordarea acestei alocatii forfetare,care dealtfel nu s- a dat pana acum ,companiile de transport au dublat prețul abonamentelor pentru elevi(spun asta în cunoștință de cauza).Secretariatele scolilor,în unele cazuri ,nici nu mai accepta cererea ,pe care elevii trebuie sa o depună în fiecare luna ,pentru a beneficia de acești bani.Prin asta se sărăcește bugetul ,nu?Sprijinind elevii ,sa meargă la școală! Stati liniștit,copiii nu vor primi nici un ban,în schimb,curg pomenile electorale!

    2. Sunt mulți copii ce învață la un colegiu vocational, colegiu ce nu exista în orașul de domiciliu, nu are legătură cu viza de flotant sau ce vreți dumneavoastră sa precizați.
      Sunt cazati la cămin, deci……..

    3. Dl.Iosif nu cred ca sunteți bine informat, tren cu ruta Curtea de Arges-Câmpulung Muscel nu am auzit, și am o vârstă destul de înaintată.
      Hai sa nu generalizam……mai bine ne informam.

  2. Ce se întâmplă cu cei care lipsesc și au absențe? Nimic în acest sens. Li se opresc banii sau nu.? Găsiți soluții și emiteți acte normative coerente și complete. Contabilii spun că ni se impută banii nouă, școlilor, dc vine Curtea de conturi și nu am oprit banii celor care au lipsit. Care e realitatea și pe ce ne bazăm?

  3. Buna ziua! Nu am primit banii de burse de 2 luni de zile SI tot ne amana CA nu Sunt fonduri,nu se respecta data de 15 a lunii pt. Plata burselor cum sa ne Mai ducem SI pt .decontare? Pe cine sa Mai intrebam CA ne Pune pe fuga secretarele….

  4. Buna ziua!
    Adresez din nou aceasta întrebare:
    ,,Elevii din internate,care sunt aduși-duși la internat de către parinti ,cu mașina personala(autobuz nu exista)la sfârșit de săptămâna ,PT.ACEȘTI COPII ,NU S-A GĂSIT UN MOD DE A SPRIJINI cheltuielile ,care de fapt sunt MAI MARI(plătesc benzina dus-întors,plătesc cazarea și mai plătesc și masa,ca altfel nu sunt cazați)???” În acest caz BILETELE de autobuz ,,lipsesc cu desăvârșire’’.
    Cineva ,dacă ma aude ,rog sa mediatizeze aceasta situație,iar dacă totuși exista o modalitate de decont pt cei de la internate ,iar eu nu știu,rog sa ma lămuriți cu cadrul legal.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Protestari în fața Liceului Mircea Vulcănescu din București le împart elevilor pliante prin care îl glorifică pe criminalul de război / La protest participă și senatorul AUR Claudiu Târziu, în timp ce liceul discută astăzi schimbarea numelui instituției de învățământ

În jur de 100 de persoane protestează astăzi în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a consiliului profesoral…
Vezi articolul