Președintele Emmanuel Macron ar vrea ca uniforma să fie introdusă în școlile din Franța, dacă se dovedește că ajută la combaterea discriminării în școli: „Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează respect” / Franța derulează pilotări în peste 100 de școli pe tema aceasta

630 de vizualizări
Foto: captură Youtube.com – TV5Monde
Toți elevii din Franța ar putea purta uniformă în școli din anul 2026, dacă rezultatele unor proiecte pilot, derulate în câteva școli din Republică, vor arăta că aceasta ar ajuta la combaterea discriminării. Asta ar vrea președintele Emmanuel Macron, după cum a declarat acesta la conferința de presă de marți, 16 ianuarie.

Problema “ținutei unice”, sau a uniformei, în școli, a făcut obiectul unor dezbateri în ultimele luni în Franța. Aproximativ o sută de școli s-au oferit să o încerce începând din acest an, notează Le Parisien.

Autoritățile din Educația franceză încă nu au pus la punct detaliile, în special ce se înțelege prin “uniformă unică”, deși planul de pilotare a uniformelor școlare – sau a unui cod vestimentar “mai puțin strict” – în câteva școli din Franța a fost anunțat din septembrie 2023, în contextul tensiunilor legate de vestimentația musulmană.

 • „Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează condiții pentru respect. Ea va fi testată în 100 de școli în acest an. Dacă rezultatele vor fi concludente, o vom implementa la nivel general în 2026”, a scris Macron pe Twitter zilele trecute.

Purtarea uniformei de către elevi la școală face obiectul unui „experiment de mare amploare” în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri, după cum a anunțat pe 6 decembrie 2023 ministrul Educației Naționale de la acea vreme, acum prim-ministru, Gabriel Attal, fără a face alte precizări.

Timpul petrecut de copii cu ecranele, în atenția lui Macron

Mai multe măsuri au fost anunțate de Emmanuel Macron în cadrul acestui concept de “rearmare civică”, în care încearcă, potrivit analiștilor politici din Republică, să-și actualizeze imaginea prin discursurile și măsurile de împuternicire a tinerilor.

Președintele a mai spus că este “total în favoarea învățării imnului La Marseillaise” la școală, deoarece “este ceea ce ne unește, este fructul istoriei noastre”, potrivit Le Parisien.

În cadrul conferinței de presă, președintele francez a mai spus că dorește să reintroducă ceremoniile de absolvire a colegiilor “începând din acest an”, “un rit republican de unitate, mândrie și recunoaștere”.

Macron a mai atras atenția în conferință și că adulții trebuie să preia “controlul asupra ecranelor, care prea adesea îi captivează” pe copii. Șeful statului francez a înființat o comisie de experți și a anunțat că dorește să determine „buna utilizare a ecranelor pentru copii în clasă și în familie”. „Viitorul societăților noastre și al democrațiilor noastre depinde de acest lucru”, a spus el, conform sursei citate.

Citește și:
Uniforma școlară va fi introdusă experimental în unele școli din Franța din anul 2024, anunță ministrul Educației Naționale. Autoritățile vor să vadă dacă are vreun efect asupra succesului școlar al elevilor
Plan de pilotare a uniformelor școlare sau a unui cod vestimentar “mai puțin strict” în câteva școli din Franța, în contextul tensiunilor legate de vestimentația musulmană

10 comments
 1. merge și uniforma unica , un model clasic , dispar afacerile cu uniforme personalizate etc.
  un model elegant , de bun simț , caruia i se aplica o sigla personalizata proprie scolii SI gata circul.
  hint: pt fete , de luat in calcul modelele uniformelor insotitoarelor de zbor. arata bine , sunt feminine , pun in valoare persoana .
  pt baietii e mai simplu : costumul . SI daca nu stim de care , sa -l intrebăm pe Becali . cioban , cioban dar stie sa aleagă SI sa poarte un sacou 😇. stie mult mai bine ca inaltprea sfinția sa , ficusul .. 😔
  in rest , daca am zis vorba proasta , să-mi fie iertata.
  p.s. fetele , arata trist, li se citește disperarea din priviri. se despoaie , se jumulesc , au o ghimasa chinuita , corpul incordat , pe deoparte isi doresc un avantaj in fața concurenței , pe de alta se simt evaluate , criticate , cantaărite , comparate și in final etichetate
  se înghesuie pe podium ptr locul de bomba sexy dar sunt catalogate ca , cu …rve / japițe etc. chiar asa vb baietii despre ele , cu ciuda .. mai ales daca nu ajung la .. struguri.
  ce a ajuns și treaba asta de a-ti găsi un partener..
  de baietii nu mai zic .. ii distrug săile de sport cu proteinele SI substanțe de tot felul. la care se adaugă industria de jocuri video , de jocuri de noroc online și materialele video pt adulți ..
  e o lume f nedreapta pt cei tineri . . .

 2. Pana sa fie introduse si la noi ca obligatorii, se vand ilegal in scoli si se preseaza parintii ca sa le accepte. Am cumparat pentru fiica-mea niste porcarii de tricouri cu 55 de lei bucata si exact aceeasi marfa se gasea la tarabele rromilor cu 12 lei, numai ca nu aveau cusuta sigla scolii. Mai comenta cineva aici pe site pe subiectul asta, deci e o afacere ilegala de succes prin mai multe judete.

 3. Ce te faci cu cei care sunt de religie musulmană? Că e plină Franța de ei? Îi obligi să renunțe la burka? Parcă văd că o să plouă cu atentate pe-acolo.

  1. Burka e deja interzisă în școlile din Franța, la fel și niqab-ul, hijab-ul și alte prostii. LA FEL și cruciulițele creștinilor și yarmulka pentru evrei și în general toate însemnele evident religioase ”ostentative” – ceva gen cruciouiul patriarhului.

   Dar tu oricum îți dai cu părerea fără să ai habar niciodată despre ce vorbești.

  2. Oana m, ploua in capul tau cu prostie. Ai auzit de faptul ca atunci cand te duci intr-o tara straina te supui legilor ei indiferent de traditie, religie etc. Pe acelasi principiu in care tiganii care s-ar insura cu un copil de 12 ani ar fi in Franta pedofili sau romanul care ar taia porcul si l-ar parli in mijlocul Berlinului ar face parnaie pentru maltratare animale etc. Unde-i lege, nu-i tocmeala.

 4. Mereu mă distrează când cretinii care fac schimbări de dragul schimbării, că tot ce e modern e bun, descoperă din nou apa caldă. (Pe la alții, ai noștri-s prea cretini ca să-și dea seama cât de cretini sunt).

  Tot francezii ăștia deștepți foc au scos matematica din trunchiul comun și după câțiva ani, când au rămas fără studenți la științe reale și politehnici (unde cam e nevoie de matematică), au decis că e cazul să o reintroducă. Doar că mai durează o vreme până când efectele apar, dacă mai apar.

  Acum redescoperă uniforma…. Mă mir că n-au apărut comentariile șmechere pe aici care să-i facă pe francezi comuniști, că uniforma șterge identitatea elevului și-l obligă la conformism… Dacă nu lași beizadeaua să vină în Balenciaga la liceu, l-ai distrus psihic.

  Cât de curând vor redescoperi (alții, nu ai noștri, repet, ai noștri nu-și dau seama nici când vorbesc cu stropi) că formalismul în școală e cel care dă rezultate mai bune pentru toți cei incluși, nu ghiveciul ăsta de umanioare visate noaptea de unii direct interesați (gen Istoria Evreilor și Holocaustul în loc de un capitol de istorie, cel mult, într-o țară în care populația de etnie evreiască de mult nu mai e importantă numeric, sau opționale de Educație Juridică predată de oameni din ”industria” respectivă, CINE? Nimeni, pe salariile astea! și câte 3 ore de sport predate unora cu scutire medicală de la TOATE orele de sport!), nu mai vorbim de preconizata dispariție din TC a științelor reale, pe motiv că n-are cine le preda!!

  Adică, nu mai studiem CUM, DE CE, ÎN CE FEL funcționează lumea asta… pentru că statul e incapabil să atragă profesori de specialitate! Dar ne îndopăm cu niște gramatică (nu că n-ar fi nevoie!) la toate liceele, indiferent de profil, cum se discută mai nou.

  Zic că e momentul să ne mutăm mai spre Franța. Nu chiar la ei acasă, totuși, că de incluzivi ce sunt, noi românii ne-am putea trezi cu gâtul luat din cauză că Ștefan a mai câștigat câte-o bătălie ici-colo contra turcilor, între două amante!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai puțin de jumătate dintre elevii prevăzuți în legea Deca-Iohannis vor primi „masă sănătoasă“ în școli în acest an școlar. Hotărârea a fost aprobată de Guvern cu 4 luni înainte să se termine școala

Guvernul a aprobat miercuri, Hotărârea prin care aproape 500 de mii de elevi ar urma să primească “masă sănătoasă” în școli. Numărul beneficiarilor nu atinge nici măcar jumătate din cei…
Vezi articolul

Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master. Tatiana Tutunaru: Nu este problema mea că un angajator încalcă legislația

Președinta Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Tatiana Tutunaru, s-a înscris la masteratul de Drept pe baza unei diplome, obținută în Republica Moldova, neechivalată de Statul român. Potrivit…
Vezi articolul