Uniunea Studenților din România: Ce înseamnă să fim în Uniunea Europeană? „Acum poți accesa fonduri UE pentru un plan de afacere. Fără ele, ai rămâne doar cu proiectul”

318 vizualizări
Foto: EPA/ Robert Ghement via AGERPRES
Uniunea Studenților din România (USR) a marcat Ziua Europei, 9 mai, printr-o campanie vizuală pe Instagram care atrage atenția asupra beneficiilor concrete pe care apartenența României la Uniunea Europeană le aduce tinerilor – de la burse Erasmus+ la libertatea de circulație, taxe mai mici și fonduri pentru inițiative antreprenoriale.

Campania pornește de la o întrebare provocatoare: „Cum ar fi dacă România NU ar mai fi parte din Uniunea Europeană?”.

Într-o serie de mesaje grafice publicate online, USR evidențiază mai multe facilități devenite „normale” pentru tineri, dar care depind direct de statutul României de stat membru al UE:

  • Mobilitatea academică prin programul Erasmus+: „Acum poți studia sau face practica în altă țară. Dacă nu am fi în UE, această oportunitate ar fi doar un vis.”
  • Libera circulație: „Acum mergi în citybreak la Roma sau alt oraș european având doar buletinul. Dacă România nu ar fi în UE, ai avea nevoie de pașaport sau poate chiar viză”
  • Tarifele de roaming: „Fără UE, factura la telefon te-ar ustura mai mult decât biletul de avion”
  • Comerț online fără taxe: „Fără UE, comenzile ar însemna timp de așteptare mai mare și costuri mai mari”
  • Fondurile pentru idei antreprenoriale: „Acum poți accesa fonduri UE pentru a-ți susține ideea de afacere. Fără UE, toate aceste idei ar rămâne doar un PowerPoint”
  • Investiții în infrastructură: „Fără fondurile Uniunii, proiectele de autostrăzi și drumuri expres nu ar putea fi finalizate”
Mesajul final: „Europa este aici, atâta timp cât alegem să facem parte din ea”

USR încheie apelul printr-un îndemn la conștientizare civică și participare democratică: „De Ziua Europei, amintește-ți că nimic din ceea ce pare normal nu este garantat. Votează conștient. Votează pro-european”.

Mesajele Uniunii Studenților vin într-un context electoral, dar și educativ, mizând pe informarea tinerilor cu privire la drepturile și beneficiile pe care le au ca cetățeni europeni.

Citește și:
VIDEO Moment inedit la Timișoara: sute de elevi olimpici au cântat imnul european „Odă bucuriei” la Olimpiada Națională Corală, deschisă de Ziua Europei
VIDEO Manifestație pro-europeană în București, vineri, de Ziua Europei 2025: „Educație!” / „Coadă la urne, nu la pașapoarte” / Peste 50.000 de mii de studenți, tineri și alte persoane în Piața Victoriei
Mii de tineri și studenți, în stradă vineri seară la Iași, Timișoara și Botoșani, de Ziua Europei 2025: „România spune «nu» extremismului” / „Vrem progres, nu dictatură. Fără frică, fără ură”
Votul a mers la Opoziție în amfiteatrul Colegiului Național „Ferdinand I” din Bacău, pentru elevii participanți la debate de Ziua Europei 2025 / Profesoara Nicoleta Zărnescu: O metodă didactică interactivă, complexă. Tinerii învață să analizeze opțiunile prezentate de decidenți
VIDEO Sute de studenți și tineri din Cluj-Napoca la manifestul pro-democrație de Ziua Europei 2025: „Vreau să fiu un cetățean pe un drum european”
Ziua Europei. La 18 ani de la intrarea României în UE, aderarea lipsește din manualele de liceu. Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu: Pentru predarea capitolului UE, este necesară intervenția proprie a profesorului. Lipsa conținuturilor actualizate la liceu poate crea confuzie, dar profesorii au reușit să actualizeze aceste conținuturi
(Articol din 2024) INTERVIU Semnificația zilelor de 9 și 10 mai, pe înțelesul tuturor. Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu, despre regalitate, alegeri și ziua Europei: Tinerii se regăsesc într-un discurs echilibrat. Este necesar ca tocmai aceștia să fie mai implicați, să contrabalanseze tendințele ultranaționaliste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Republica Moldova mulțumește României pentru „oportunitățile de care beneficiază studenții basarabeni”. Dan Perciun: Ambele țări trec prin schimbare. Ne dorim o Moldovă puternică în UE, alături de o Românie înfloritoare

Democrația trebuie păzită zilnic de fiecare dintre noi, atrage atenția ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun. Oficialul îi îndeamnă pe tinerii atât din România, cât și de…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că a centralizat o listă cu programe anti-plagiat cu care vor fi scanate toate lucrările de finalizare a studiilor din România, din această vară

Lista programelor recunoscute la nivel național în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările de finalizare a studiilor va fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit Ministerului Educației. Instituția anunță pe…
Vezi articolul

Universitatea din București îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului András Sajó de la Universitatea Central Europeană, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului și critic al democrației iliberale promovate de regimul Viktor Orban

Universitatea din București îi va acorda, miercuri, distincția de Doctor Honoris Causa lui András Sajó, specialist în drept constituțional comparat și profesor la Universitatea Central Europeană din Viena. Acesta, fost…
Vezi articolul