Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași primește finanțare aproape un milion de lei de la Ministerul Educației pentru activități didactice din cadrul Școlii Gimnaziale „Junior” / Universitatea a primit în folosință și un spațiu de creație al Academiei Române care, în prezent, este “inutilizabil”

819 vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut de la Ministerul Educației o finanțare de aproape un milion de lei, bani ce vor fi alocați pentru activități didactice de învățământ din cadrul Școlii Gimnaziale „Junior”. Aceasta are acum autorizații pentru toate nivelurile de învățământ, spune Tudorel Toader, Rectorul Universității. De asemenea, printr-o Hotărâre de Guvern din 26 ianuarie 2023, Universitatea a primit cu titlu gratuit Centrul de Creație Brădeț din localitatea Gălănești, județul Suceava, din administrarea Academiei Române – Filiala lași, ce are peste o mie de metri pătrați și un teren de 11.000 metri pătrați.
  • În anul școlar 2022-2023 la Școala și Grădinița „Junior” funcționează 12 formațiuni de studiu: 2 la nivel gimnazial, 7 la nivel primar și 3 la nivel preșcolar.
  • Amintim că, inițial, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a înființat Școala „Junior” în 2003, ca unitate de învățământ particulară numită „Grădinița Junior”. Deși primise acreditare ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică, în 2020, Școala a luat toate procedurile de autorizare de la capăt ca să devină școală fără personalitate juridică. Detalii aici

Școala Gimnazială “Junior” va primi de la Ministerul Educației o finanțare de 951.498 de lei și acoperă costurile pentru cei 230 de elevi care studiază la Grădinița și Școala „Junior” ale UAIC, la toate formele de învățământ (49 de elevi la nivelul preșcolar cu program prelungit, 134 de elevi la nivelul primar și 47 de elevi la nivelul gimnazial), potrivit comunicatului de presă al Universității.   

„Finanțarea de la bugetul de stat pentru formele de învățământ preuniversitar care funcționează în cadrul UAIC nu poate decât să ne bucure. Școala Gimnazială „Junior” este în rețeaua de stat și avem autorizate, în acest moment, toate nivelurile de învățământ, de la nivelul preșcolar, până la cel liceal. Pentru liceu așteptăm emiterea Ordinului de Ministru, după ce Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, în urma vizitei de evaluare externă efectuată anul trecut în vară, a decis autorizarea”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC. 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași a primit de la Academia Română un spațiu de creație de o mie de metri pătrați, care acum este “inutilizabil”

Tot joi, 26 ianuarie, prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat transferul cu titlu gratuit a Centrului de Creație Brădeț, din localitatea Gălănești, județul Suceava din administrarea Academiei Române – Filiala lași către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Sursa: sgg.gov.ro

Centrul de Creație Brădeț are o clădire cu 2 niveluri, cu o suprafață construită desfășurată de 1.034 metri pătrați și 11.003 metri pătrați de teren, fiind dat în folosință în anul 1989.

Potrivit notei de fundamentare, imobilul care aparținea Academiei Române nu mai poate fi folosit ca spațiu de creație, așa cum era destinația, fiind acum “inutilizabil”.

“În prezent, din cauza stării de uzură și funcționalitate, a lipsei utilităților necesare pentru păstrarea funcțiunilor atribuite (activități științifice – conferințe, seminarii etc. și activități socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător și conform destinației prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iași a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălănești, județul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului și destinației acestuia. În momentul de față, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizațional al instituției, respectiv activităților de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iași a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iași, iar imobilul în cauză este situat în județul Suceava.

Prin urmare, având în vedere locația acestui bun imobil, respectiv în afara municipiului Iași, a lipsei personalului de cercetare, a destinației imobilului în raport cu misiunea şi obiectivele Filialei Iași a Academiei Române, în prezent bunul imobil în referinţă este păstrat, cu mari eforturi, în stare de conservare, fiind inutilizabil şi, practic, excedentar pentru activitatea desfăşurată de către instituție.

În acest context și, ținând cont de interesul manifestat de Universitatea „Alexandru
Ioan Cuza” din Iaşi privind preluarea fără plată a acestui bun imobil
(…) Universitatea
„Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a acceptat transferul fără plată a imobilului din localitatea
Gălănești, județul Suceava în administrarea sa, transferul fiind considerat o oportunitate de
extindere a bazei materiale în vederea creșterii calității activităților didactice și de cercetare a universității.

Având în vedere interesul public pentru care imobilul din localitatea Gălănești, județul
Suceava a fost transmis în administrarea Filialei Iași a Academiei Române, același interes
public justifică și transmiterea acestuia în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi unde se vor desfășura activități didactice, de cercetare, de creație, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanților.

Pentru aceste motive, considerăm necesară și oportună transmiterea, fără plată, a imobilului compus din teren și construcție, din localitatea Gălănești, județul Suceava, din
administrarea Academiei Române – Filiala Iași în administrarea Ministerului Educației
pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”.

Sursa: Nota de fundamentare a HG
Sursa: Nota de fundamentare a HG
Informații de context

Școala „Junior” din Iași a fost deschisă pe 1 octombrie 2003, ca unitate de învățământ particulară numită „Grădinița Junior”, înființată de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. A fost autorizată ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică și a fost apoi acreditată ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică, prin Ordinul nr. 3.572 din 30 martie 2009, semnat de ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu.

Grădinița respectivă a intrat în procesul de autorizare în 2003 ca entitate particulară cu personalitate juridică și a ieșit din proces, prin acreditare, în 2009, tot ca instituție particulară cu personalitate juridică.

Cu toate acestea, în 2020, școala a luat de la zero toate procedurile de autorizare, pentru că în 2018 legea Educației s-a modificat și doar așa putea dobândi autorizare și mai târziu acreditare ca unitate de învățământ fără personalitate juridică, pentru funcționarea ca departament al Universității fondatoare.

DOCUMENT Descarcă comunicatul de presă al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași privind finanțarea primită:
DOCUMENT Hotarârea de Guvern prin care a fost acordat, gratuit, spațiul deținut de Academia Română către Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași
Nota de fundamentare:
Citește și:
Precedentul „Junior”. Școala Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a luat toate procedurile de autorizare de la capăt ca să devină școală fără personalitate juridică, deși era acreditată din 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL

Legea, aprobată de Senat pe 30 iunie, care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în…
Vezi articolul

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital în 2023-2024 – a anunțat subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea: În câțiva ani să transferăm toate examenele în zona digitală

UPDATE Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital la nivel național “cel mai probabil începând din 2023-2024”, a declarat pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul
testarea la Matematică

Planurile remediale trebuiau să fie pregătite încă din vară / Faptul că există goluri de învățare trebuia să reprezinte încă de atunci un semnal de alarmă / Profesorii au nevoie de un document de „îndrumare” pe care să-l adapteze nevoilor lor – Andreea Martinescu, profesoară

Răsplătirea financiară pentru predarea orelor remediale în contextul în care o mulțime de profesori nu și-au făcut treaba în perioada școlii online, fie din rea voință, fie din refuzul de…
Vezi articolul