Universitatea de Vest Timișoara, despre reluarea cursurilor cu prezență fizică: trebuie să țină cont de măsurile anti-Covid, de situația căminelor / Să fie permisă o etapizare firească

1.474 de vizualizări
Foto: UVT / Universitatea de Vest din Timișoara

În redeschiderea universităților pentru predarea integral în format fizic trebuie să se țină cont de măsurile de prevenție epidemiologică, în condițiile în care rata de infectare Covid-19 în centrele universitare “încă este destul de mare”, arată Universitatea de Vest din Timișoara într-un comunicat referitor la trecerea la predarea cu prezență fizică, după încheierea stării de alertă.

Universitatea arată că instituțiile de învățământ superior au nevoie și de soluționarea problemelor legate de cazarea studenților. În acest context, UVT cere Ministerului Educației “ă evalueze oportunitatea de a respecta principiul autonomiei deciziilor universitare și în privința planului specific de reluare a activităților didactice în format fizic, pentru fiecare universitate în parte, astfel încât să nu existe niciun motiv de bulversare a desfășurării activităților din semestrul al doilea al acestui an universitar, care sunt deja în curs de derulare”.

Potrivit comunicatului UVT:

“Decizia de neprelungire a stării de alertă, anunțată de autorități în cursul zilei de ieri, presupune un amplu proces de restructurare a modalității de organizare a activităților didactice din învățământul universitar, care, în ultimii doi ani, au fost desfășurate în marea lor majoritate în sistem de comunicare online ori, după caz, în format hibrid.”

“Consecințele unei potențiale reluări imediate, începând de mâine, a tuturor activităților universitare în format clasic pot fi deosebit de ample. Trebuie să ținem cont atât de menținerea măsurilor de prevenție epidemiologică în amfiteatre și laboratoare, măsuri firești și importante după desfășurarea pandemiei globale pe care am traversat-o, mai ales cât timp rata de infectare în centrele universitare încă este destul de mare, chiar și peste 10 la mia de locuitori, numărul zilnic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 fiind încă unul însemnat, cât și de ceea ce implică redeschiderea spațiilor de cazare din căminele universitare la capacitate maximă și revenirea imediată a studenților în cămine, sau relocarea de pe o zi pe alta din localitățile de reședință în locuințe închiriate de urgență de studenții care nu beneficiază de cazare în căminele studențești.”

“Comunitatea academică a UVT solicită Ministerului Educației, în aceste circumstanțe, să își exprime o poziție oficială cât mai flexibilă în legătură cu maniera optimă pentru reluarea procesului educațional universitar în format integral fizic, după încetarea stării de alertă din pandemie, permițând o etapizare firească, prin care să fie evitate situațiile critice ori termenele imposibil de respectat”.

  • În comunicat, rectorul Marilen Pirtea face trimitere și la situația cauzată de războiul din Ucraina: „Lumea a intrat dintr-o criză în alta, din păcate (…). Reluarea tuturor activităților didactice în format clasic depinde, totuși, de mai mulți factori, inclusiv cei care țin de disponibilitatea spațiilor de cazare studențești, de modalitățile de transport rapide, ori de contextul economic și contextul general social, care este dominat de războiul din zona Ucrainei.”

3 comments
  1. Nu pot sa înțeleg cum ministrul poate lua decizii de pe o zi pe alta…trebuie sa se gândească ca noi studenții nu suntem din oras, venim de la sute de km iar procedura sa găsim cazare pt ca majoritatea sau ce majoritatea 99.9% nu sunt din oraș nu au loc doar în cămine. Dacă s-a putut online 2 ani se mai poate un sem. Trebuie sa ne înțeleagă și pe noi cineva.

  2. Evident, era de dorit ca dl ministru, inainte sa dea comunicatul cum ca se suspenda toate activitatile online, sa se fi interesat de situatia Covid din marile centre universitare. De asemenea nu era rau daca isi amintea si de aceasta data de autonomia universitara si de faptul ca universitatile decid singure. Sau autonomia este doar cand ne convine ? Nu e ok deloc modul despotic in care acest domn ministru conduce invatamantul romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației urgentarea livrării manualelor noi de clasa a VIII-a. Rareș Voicu: Avem nevoie de manuale și de siguranță în ceea ce privește organizarea evaluării naționale

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației urgentarea livrării manualelor noi de clasa a VIII-a către școli și atrage atenție că publicarea în varianta digitală doar a manualelor de limba…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul anului școlar viitor, pe module, prezentat de ministrul Educației. Prima zi de școală este pe 5 septembrie 2022, iar în februarie 2023 elevii au o vacanță „mobilă”, de o săptămână, decisă de inspectoratele școlare

Calendarul anului școlar pe module, pentru anul 2022-2023, a fost anunțat de Ministrul Educației într-un briefing de presă de la Guvern. Trecerea de la semestre va fi făcută cu renunțarea…
Vezi articolul