UTIL Când se termină școala pentru elevii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, învățământ profesional și postliceal

46.335 de vizualizări
Când se termină școala
Foto: © Yobro10 | Dreamstime.com
Pentru majoritatea elevilor, anul școlar 2021-2022 se va încheia peste o lună, însă pentru un număr semnificativ dintre ei – elevii din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste trei luni.

Structura anului școlar 2021-2022, afectat profund în toamnă din cauza pandemiei Covid-19, a suferit schimbări pe parcurs, însă finalul anului școlar a fost păstrat. 

După vacanța de Paști, care s-a extins până la 1 Mai, elevii au revenit la clasă pe 2 mai, pentru continuarea semestrului actual. Cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Există însă excepții semnificative.

Astfel:

  • Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a încheie cursurile pe 27 mai – Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie
  • Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie – Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie
  • Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie pe 10 iunie.
Învățământ liceal – filiera tehnologică

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației date specifice privind momentul în care se încheie cursurile pentru elevii liceelor cu filieră tehnologică. Am primit doar ordinele ce conțin planurile-cadru pe baza cărora e stabilită durata anului școlar la diferitele clase. Pe baza acestor ordine, coroborate cu durata anului școlar stabilită pentru 2021-2022 (34 de săptămâni), Edupedu.ro a calculat data de finalizare a cursurilor astfel:

Clasa a IX-a – 24 iunie (36 de săptămâni)

Clasa a X-a – 17 iunie (35 de săptămâni)

Clasa a XI-a și a XII-a/a XIII-a – 20 mai (31 de săptămâni). Pentru elevii din acești ani este prevăzută și o perioadă de pregătire practică de 5 săptămâni, ce face ca numărul de săptămâni ale anului școlar să ajungă la 36.

Pentru elevii din învățământul profesional de stat cu durată de 3 ani, inclusiv învățământul profesional dual, informațiile referitoare la durata anului școlar sunt incluse în acest ordin de ministru.

Menționăm că aceste date pot să difere de la o specializare/profil la alta/altul, în funcție de perioada de practică stabilită, iar fiecare școală ar trebui să anunță fiecare clasă când anume, la ce dată se încheie cursurile anului școlar în derulare.

Învățământ postliceal:

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, există diferențe foarte mari între diversele calificări de școală postliceală și de școală de maiștri, din punct de vedere al datei de finalizare a cursurilor în anul școlar 2021-2022, diferențe date de planurile de învățământ specifice celor 93 de calificări la școala postliceală și celor 53 de calificări la școala de maiștri. Astfel:

Pentru calificările cu durata de școlarizare 1 an, cursurile se încheie pe 17 iunie 2022

Pentru calificările cu durata de școlarizare de un an și jumătate, cursurile s-au încheiat în iarnă (perioada 22 decembrie 2021-11 februarie 2022) pentru cei din anul II și se încheie în intervalul 14 aprilie-24 iunie pentru elevii din anul I

Pentru calificările cu durata de școlarizare de 2 ani, cursurile se finalizează în perioada 13 mai-01 iulie 2022

Pentru calificările cu durata de 3 ani, cursurile se finalizează în perioada 17-24 iunie 2022

Pentru calificarea “Asistent medical generalist”, elevii din anul I, II sau III de studiu încheie cursurile pe 5 august 2022

Photo © Yobro10 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Saptamanile de practica la tehnologic sunt, de regula, raspandite pe parcursul anului scolar. Asa ca incheierea cursurlor are loc in 1 iulie, nu in alte date. Sorry, nici ministrul n-a priceput atunci cand a hotarat ca saptamana scoala altfel si cea verde sa fie de practica in anul viitor scolar !
    Este imposibil ca toate clasele dintr-o scoala sa intre simultan in practica- nu sunt suficiente ateliere, nu sunt suficienti profesori/maistri.

  2. Învățământul liceal filiera tehnologica are 37 de săptămâni ( clasa a 9-a și a 10-a 34 săptămâni cursuri și 3 săptămâni stagii de practică, iar clasa a 11-a 32 săptămâni cursuri și 5 săptămâni de stagii de practic), toate clasele au ultima zi de școală 1 iulie, excepție clasele terminale

  3. Incorecte informațiile: la liceul tehnologic, clasele a IX a, a X a și a XI a au 37 săptămâni. Termina pe 1.07,2022

  4. Se pare că nu ați citit cu atenție ordinul care reglementează structura anului școlar. Acolo este prevăzut că pentru învățământul tehnic (liceal, profesional,…) anul școlar are 37 de săptămâni. Deci, elevii de la filiera tehnologică termină școala pe 1 IULIE.
    În aceste 37 de săptămâni intră și săptămânile de practică și cele de ‘carte’.
    Încă nu v-ați lămurit că cei din minister habar nu au pe ce lume trăiesc!

  5. Gresit. Elevii din clasa a IX-a, filiera tehnologica, au cu 3 saptamani de scoala (saptamani de practica programate pe parcursul intregului an scolar) mai mult decat cei care termina in 10 iunie. Termina scoala in 1 iulie, nu in 24 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizație studențească din Iași: Legea învățământului superior include anomalii care îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare și trebuie modificată

Organizația ieșeană Liga Studenților afirmă, într-un comunicat emis marți, că noua Lege a învățământului superior îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare, între altele prin scurtarea…
Vezi articolul
Programa școlară

Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământul primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez. Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

„Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației”, după cum a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la DCNews. Acesta a mai spus că „am ajuns la un punct de…
Vezi articolul