Surse: Ședință de Guvern vineri, pentru aprobarea pachetului de proiecte de legi ale educației / Ligia Deca nu este la ședința de Guvern de miercuri, fiind bolnavă de Covid-19

659 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vineri, 24 martie, va fi o ședință de Guvern pentru aprobarea proiectelor legilor educației, care acum se află în avizare interministerială, potrivit surselor Edupedu.ro. La ședința de Guvern de miercuri, ministra Educației, Ligia Deca, nu a fost prezentă, fiind bolnavă de Covid-19, după ce a revenit din vizita alături de președintele Klaus Iohannis, făcută în Abu Dhabi. Amintim că premierul Nicolae Ciucă spunea că proiectele legilor Educației ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie și trimise în Parlament.

Vineri, 24 martie, va fi o nouă ședință de Guvern pentru aprobarea proiectelor legilor Educației, potrivit surselor Edupedu.ro. Termenul anunțat de premierul Nicolae Ciucă era 23 martie. Proiectele nu au fost incluse pe agenda Guvernului miercuri, iar la ședință nu a participat ministra Ligia Deca pentru că este bolnavă de Covid-19, după ce a revenit din vizita alături de președintele Klaus Iohannis din Abu Dhabi. Nu este clar însă dacă va participa la ședința de vineri, deoarece, abia ieri (n. red. marți), testul PCR efectuat a confirmat infectarea cu SARS-CoV-2, potrivit Agerpres. Ministra a solicitat reprogramarea sa la Ora Guvernului, după ce, în aceeași zi, USR anunța că se confirmase prezența sa.

În ședința de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a confirmat ca va mai fi o ședință de guvern până la finalul săptămânii, fără să precizeze dacă proiectele legilor educației vor fi incluse pe agendă. “Până la finalul săptămânii vom mai avea o ședință de Guvern, astfel încât să asigurăm cadrul legal pentru ca absorbția (n. red. fondurilor europene) să tindă către maxim, astfel încât până la finele anului să atingem nivelul asumat de absorbție, un minim de 90% din cadrul 2014-2020”, a spus premierul Ciucă.

Ligia Deca spunea la prezentarea proiectelor în Guvern că ”așteaptă sprijinul Coaliției pentru legile educației să fie, evident, și în dezbaterea parlamentară” și că, dacă legile sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră în vigoare începând din toamnă.

Și vicepremierul Kelemen Hunor a spus marți seară la TVR Info, referitor la legile educației, că “UDMR nu are amendamente la proiectele legilor și nici colegii de coaliție, dar totuși, dacă există o înțelegere în coaliție, atunci putem gestiona toate amendamentele“. Kelemen Hunor a mai amintit că el a propus ca legile să fie trecute prin asumarea răspunderii, la fel cum s-a întâmplat cu legea Funeriu în 2011, “o lege de altfel foarte bună în acea vreme”, a spus Hunor.

Recent, PSD a anunțat că organizează propriile consultări publice pe proiectele legilor Educației elaborate de ministra Ligia Deca, dezbateri anunțate până la finalul lui martie. Salarizarea profesorilor și generalizarea programului masă caldă sunt printre țintele social-democraților. Consultările se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.

Citește și:
Kelemen Hunor: La legile educației nu ar trebui să avem amendamente, nici noi, nici colegii din coaliție, în Parlament. De la bun început am spus să trecem legea prin asumare, cum am făcut în 2011 cu legea lui Funeriu
VIDEO și TEXT INTEGRAL Ligia Deca: Mă aștept ca sprijinul Coaliției pentru legile educației să fie evident și în dezbaterea parlamentară. Dacă legile sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră în vigoare începând din toamnă / Despre modificarea admiterii la liceu: În parlament se pot aduce îmbunătățiri
PSD organizează propriile consultări publice pe proiectele legilor Educației elaborate de ministra Ligia Deca, dezbateri anunțate până la finalul lui martie. Salarizarea profesorilor și generalizarea programului masă caldă, printre țintele social-democraților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul
Postlicealele Ministerului de Interne

De la 1 ianuarie 2025, inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, potrivit unei noi variante a proiectului de OUG pentru reducerea deficitului bugetar / Până atunci, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a nu fi desființate

Inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, potrivit unei variante actualizate a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicat de…
Vezi articolul

Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat

Peste 35.000 de persoane au semnat petiția „Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!”, inițiată de Declic, și le cer senatorilor să includă cursurile de prim ajutor în proiectele legilor…
Vezi articolul