PSD organizează propriile consultări publice pe proiectele legilor Educației elaborate de ministra Ligia Deca, dezbateri anunțate până la finalul lui martie. Salarizarea profesorilor și generalizarea programului masă caldă, printre țintele social-democraților

1.249 de vizualizări
Foto: Captura Presidency.ro
PSD a anunțat luni într-un comunicat că organizează propriile consultări publice asupra proiectelor legilor Educației elaborate de ministra PNL Ligia Deca. În plus, PSD anunță că va veni cu amendamente la proiectele legislative controversate, criticate dur de o parte a societății civile și chiar de sindicate.
  • Proiectele de legi ale învățământului preuniversitar și superior trebuie aprobate în Guvern până la data de 23 martie, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în urmă cu o săptămână, de la Palatul Victoria (detalii aici)

Consultările se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.

”PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern”, se arată în comunicatul citat.

PSD anunță că „va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii“, în privința reformei propuse de Ministerul Educației:

1)        Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2)        Combaterea abandonului școlar;

3)        Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;

4)        Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;

5)        Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;

6)        Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7)        Salarizarea cadrelor didactice.

„Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului“, se arată în comunicat.

Descarcă comunicatul PSD cu privire la legile educației Deca:

Citește și:
Premierul Ciucă: Cele două proiecte de legi ale educației ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie
Școlile de stat nu vor putea să angajeze direct profesorii, așa cum se întâmplă în privat. Ligia Deca: „Soluția de acum din lege este cea potrivită” / În legea educației din 2011 exista prevederea ca școlile să își angajeze personalul, dar articolul a fost modificat în 2014 de Guvernul Ponta
Gafe ale ministrului Deca, care vorbește despre „discipline importante“ în școală, deplângând instabilitatea pe post doar a profesorilor care predau anumite materii / Argumentele pentru care a păstrat titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“ a profesorilor: Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți
Ministra Deca susține că nu a văzut în Legea Miclea-Funeriu, din care a preluat masiv articole în propria Lege a învățământului, prevederea care oprește rectorii cu zeci de ani de șefie să mai candideze
Ligia Deca evită orice răspuns cu privire la salarizarea profesorilor. Întrebată ce soluții a găsit ea: “Nu mi se pare normal să avansez sume”
Ligia Deca, despre propunerea sindicatelor ca evaluarea națională să fie susținută la 5 materii: „În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională”

2 comments
    1. Stiu ca altfel nu i mai voteaza nici naiba. Cat de prost sa fii sa te pui rau la salarizare tocmai cu profesorii, o masa votanta mare de PSD in ultimii ani, o categorie sociala oprimata si umilita si amanata constant in materie de bani. Vezi bugetul Educatiei sau “cresterile” salariale care nu “e” cresteri. O mare manipulare media ca omul amarat de rand sa creada ca profesorul se lafaie. Se lafaie in 2500 lei. Dupa ani de munca, vechime, examene si dupa ce vine cu totul de acasa si-si plateste singur naveta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul

Liceele agricole vor putea construi corpuri noi de clădiri și vor putea fi dotate cu mobilier nou și echipamente digitale – apel PNRR de 43 de milioane de euro. Ghidul solicitantului a fost pus în dezbatere publică

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea construi corpuri noi de clădiri, să le eficientizeze din punct de vedere energetic pe cele existente și să își înnoiască infrastructura școlară prin…
Vezi articolul