Gafe ale ministrului Deca, care vorbește despre „discipline importante“ în școală / De ce a păstrat titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“ a profesorilor: Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți

2.801 de vizualizări
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Gafe ale ministrului Educației Ligia Deca, care în încercarea de a explica de ce a păstrat în propriile proiecte de legi ale educației titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“ a profesorilor, și-a început argumentația spunând că în profesia didactică nu sunt atrași cei mai buni absolvenți, deși titularizarea chiar pe profesorii neperformanți îi protejează de o decizie de concediere a conducerii școlii. În același briefing de presă susținut de la Guvern, ministra Educației, care a trimis executivului două legi ale învățământului inițiate în mandatul său, a vorbit despre existența unor „discipline importante“.

„Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți și am considerat că împreună cu stimulentele din punct de vedere financiar pe care legile le prevăd, cu formare mai bună și o selecție mai bună a cadrelor debutante, trebuie sa asigurăm și această stabilitate“, a declarat ministra Ligia Deca.

Fostă consilieră a președintelui Klaus Iohannis și coordonatoare a proiectului acestuia „România educată“, Ligia Deca a declarat în cadrul briefingului de presă de la Guvern că există „discipline importante“, lăsând de înțeles că există și materii și profesori neimportanți. Concret, ministra Educației a deplâns instabilitatea pe post a profesorilor de la „disciplinele importante“.

Declarațiile ministrei Educației Ligia Deca, inițiatoare de noi legi ale educației, cu privire la titularizare:

Întrebarea jurnalistei Ioana Nicolescu, Euronews: De ce ați ales să păstrați în legi titularizarea, pentru că au fost mai multe discuții în ultimii ani legat de faptul că profesorii rămân legați de locul pe care îl ocupă la catedră, pe care îl pot și rezerva ulterior dacă ocupă o funcție publică?

Ligia Deca, ministra Educației:

  • Această formulă de titularizare asigură o stabilitate în profesie, pe care o vedem în majoritatea statelor Uniunii Europene.
  • Unul dintre avantajele majore ale profesiei didactice este această stabilitate.
  • Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți și am considerat ca împreună cu stimulentele din punct de vedere financiar pe care legile le prevăd, împreună cu o formare mai bună și o selecție mai bună a cadrelor debutante, trebuie să asigurăm și această stabilitate, inclusiv pentru binele copiilor.
  • Avem prea mulți copii care schimbă anual învățătorul sau profesorul la disciplinele importante.

6 comments
  1. În sistemele alea capitaliste, profesorii își fac singuri programele școlare în funcție de anumite norme. Au autonomie. Noi suntem pe model sovietic: totul de la centru. Programe care vin de sus. Profesorii doar le recită. Nu le pot modifica. E de la centru. Sovietic. Model comunist. Nu e ca la capitaliștii putrezi. E pe ochiul atent al statului. Militărie, nu ne jucăm!

  2. 1.Pot
    2.Pot dar nu stiu
    3.Pot dar nu stiu ,nu vreau sa aflu cum!!!!
    4.Eu pot ,dar nu stiam ca pot cand as fi putut!
    5.Eu pot singura!Adica puteam !
    6.Am putut ieri ,azi nu mai pot!
    7.Cand putem eu ,nu puteau altii!
    8.Ei as ,azi nu mai pot !
    9.Ce zi e azi :vineri!
    10.Si maine
    11.Sambata!
    12.Dar poimaine ?
    13.Duminica!
    si in loc de un decalog ,Doamnei ii iese un monolg!

  3. Noroc că nu mai așteaptă nimeni reforme de calitate de la voi! Restul disciplinelor sunt mai puțin importante? Și cum selectați voi eficient debutanții în condițiile în care sunt profesori titulari care au obținut catedră în rural cu note mici și profesori care au 10 la titularizare și nu au loc în sistem de cei de mai sus (titularizati de directori pe art. 253 și detașați ulterior pe catedre bune)? Unde e calitatea învățământului sau România aia educată cu care vă lăudați atât?

  4. Imi amintesc…atunci cand am ajuns ca titular in scoala mea, eram al 6-lea invatator la clasa. Veneau ca siplinitori si fugeau ca din pusca atunci cand vedeau salariul si bataia de cap din sistem. De cate ori sesizam lipsuri majore in materia acumulata, primeam de la parinti aceeasi placa: Daca au tot schimbat invatatoarele… Elevul, mai ales elevul de varsta mica, are nevoie de stabilitate in indrumarea de la scoala. Un om care sa-l formeze de la inceput pana la sfarsit dupa propriile metode si principii didactice. Azi vine unul, inveti intr-un fel, maine altul, in alt fel si tot asa …

  5. care e gafa? Cine mai vine sa predea in invatamant fara titularizare? Pentru cei slabi ar trebui gandite alte solutii, nu cred ca nu se gasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este noua ministră a Educației din Franța, Nicole Belloubet: tehnocrată de stânga, profesor de drept public și fost ministru al Justiției, a contestat în trecut centralizarea impusă școlilor

Franța are un nou ministru al Educației de câteva zile, după ce președintele Emmanuel Macron a eliberat-o din funcție pe Amélie Oudéa-Castéra, în urma scandalului generat de declarațiile cu privire…
Vezi articolul

Concurs de creație literară și teatrală pentru tineri, anunțat de Primăria Municipiului București, la 170 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Luca Caragiale

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români și Biblioteca Metropolitană București, anunță lansarea concursului de creație teatrală și literară “Scârța, scârța pe hârtie”, transmite Radio România Cultural. Titlul proiectului este…
Vezi articolul

“Colaboratorul Sputnik” a fost dat afară din Ministerul Educației. Secretar de stat: Imediat ce am aflat, i-am cerut demisia și pentru că nu e trecută în CV nicio acțiune de genul acesta, iar relația secretar de stat – consilier se bazează pe încredere / L-am luat dintr-o instituție publică: Inspectoratul Școlar Județean Vaslui

Colaboratorul publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a fost dat afară din Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Mihaela Popa. Decizia vine după ce G4Media.ro…
Vezi articolul