Universitatea din București – parteneră într-un proiect dedicat diagnosticării precoce SARS-CoV-2

764 de vizualizări
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro
Universitatea din București / Foto: unibuc.ro
Universitatea din București a devenit parteneră într-un proiect care urmărește creșterea capacității de diagnosticare precoce a infecției cu SARS-CoV-2, cu o echipă formată din specialiști ai Facultății de Biologie, potrivit unui comunicat de presă. Echipa este coordonată de cercetător științific dr. Grațiela Grădiștranu. Proiectul se intitulează „Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-CoV-2” și a fost selectat pentru finanțare la competiția Soluții-2020.

Potrivit UB, proiectul este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT). El va permite testarea periodică în spitale a personalului medical, precum și a celui din școli sau instituții publice, autotestarea la domiciliu, dar și fabricarea unor kituri de testare SARS-CoV 2 în România, urmărind sp contribuie la creșterea capacității de răspuns și asigurare a sănătății publice în condițiile unei pandemii.

Proiectul beneficiază de expertiza unor colaboratori din instituții de cercetare de prestigiu precum: Harvard University, GeneScript, CNRS Paris/Orsay, KAUST University și Singapore Institute of Manufacturing Technology.

Echipa Universității din București va fi implicată în optimizarea unui protocol rapid de detecție a agentului COVID-19, în optimizarea primerilor de detecție a infecției cu SARS-CoV-2, precum și în validarea sistemelor de detecție realizate de IMT.

Potrivit comunicatului:

  • “Soluțiile propuse de proiectul coordonat de dr. Ciprian Iliescu, cercetător științific în cadrul IMT România și al Bigheart Singapore (Institutul Biomedical pentru Cercetarea și Tehnologia Sănătății Globale) vizează dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și ieftine de detecție precoce a virusului SARS-CoV-2, bazate pe amplificarea izotermă a ARN viral (LAMP) și a unui instrument – de tip „Point of care” (POC). Metodele folosite, de ultimă generație, îmbină instrumente de diagnosticare rapidă, specifice laboratoarelorx clinice.
  • Astfel, se va realiza transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate în cadrul actualului proiect către laboratoarele clinice românești, în vederea extinderii și eficientizării rețelei naționale de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2, precum și dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip POC în Romania, cu setarea unei capacități de microproducție a testelor.”
  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Task Force pentru implementarea și monitorizarea proiectelor din PNRR, înființat la Ministerul Cercetării şi Digitalizării, format din “17 specialişti“ care au “competenţe digitale avansate“ – proiect pe ordinea de zi a ședinței Executivului

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, un set de măsuri privind consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a…
Vezi articolul

Fizicienii de la Măgurele lansează o nouă sesiune de înscrieri pentru “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” la care sunt așteptați liceeni, studenți, profesori și pasionați de știință

Fizicienii de la Măgurele deschid din nou porțile platformei de cercetare pentru a primi gratuit iubitorii de știință. Au început înscrierile pentru sesiunea de primăvară a lecțiilor reunite sub numele…
Vezi articolul