Controlul politic al guvernului Orban asupra universităților din Ungaria determină restricții de finanțare și sprijin din partea Comisei Europene – publicație maghiară

238 de vizualizări
Viktor Orban / Foto: Facebook.com
Universitățile din Ungaria care sunt administrate de fundații aflate sub controlul partidului de guvernământ, Fidesz, ar urma să nu mai primească sprijin european prin programul Erasmus+ sau prin programul-cadru pentru cercetare Orizont Europa, după cum scrie, luni, publicația maghiară Nepszava

Potrivit acesteia, o poziție în acest sens a Comisiei Europene a fost deja transmisă autoritățile competente din Ungaria la sfârșitul lunii decembrie, iar interdicția s-ar aplica pentru solicitările depuse după data de 15 decembrie 2022.

Nepszava scrie că 21 de universități din Ungaria funcționează sub administrarea unor fundații, fundații care sunt dominate de oameni ai partidului condus de premierul Viktor Orban. Potrivit publicației, majoritatea au primit sprijin semnificativ din partea structurilor europene, fiind dat exemplul Universității Corvinus din Budapesta, câștigătoarea unor programe de milioane de euro pentru cercetare.

Totodată, publicația citată precizează că, în 2020, datele Comisiei Europene arată că peste 22.500 de cetățeni ai Ungariei au participat la programe Erasmus+, Universitatea Corvinus – care între timp a trecut la modelul funcționării prin fundație – fiind una dintre cele trei universități cu cel mai mare număr de participanți la programul european.

Potrivit Nepszava, instituțiile educaționale și culturale care operează pe baza unor fundații au devenit, inițial, ținta UE deoarece modelul lor operațional nu asigura un management transparent ar fondurilor europene, deoarece nu li se aplicau regulile aferente achizițiilor publice sau conflictelor de interese. Sub presiunea Bruxelles-ului, scrie publicația, parlamentul a efectuat, în toamnă, modificări legislative, dar, în pofida avertismentelor europene, nu a schimbat prevederea potrivit cărora oficialități politice de rang înalt pot face parte din conducerea fundațiilor. Și aceasta, continuă Nepszava, în condițiile în care UE consideră că este o incompatibilitate situația în care lideri politici pot decide alocarea unor fonduri publice către organizații unde ei sunt angajați sau au putere de decizie.

Modelul funcționării universităților din Ungaria pe baza unor fundații controlate de oameni politici a fost introdus în 2021, prin schimbări legislative ce a întărit controlul guvernului asupra acestor sector. Multe dintre universități – care funcționau cu finanțate directă de la stat și beneficiau de autonomie universitară extinsă – au trecut la noul model, printre ele numărându-se Universitatea de Agricultură și Științele Vieții, Universitatea Corvinus, Universitatea Semmelweis, Universitatea de Științe Economice din Budapesta, multe universități regionale.

Citește și:
Guvernul Orban își consolidează dominația ideologică prin reforma universitară, spun criticii săi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prefectul judeţului Harghita: Elevii de la internatul din Odorheiul Secuiesc au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri. Am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi; se va face o expertiză a clădirii

Elevii de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiul Secuiesc, care s-a prăbuşit parţial în cursul zilei de luni, vor fi cazaţi într-o altă clădire după ce vor reveni din…
Vezi articolul

Culmea ipocriziei. Ministerul Muncii justifică creșterea alocațiilor ca pe o inițiativă proprie: Deținem președinția UE și protecția socială trebuie să fie aliniată modelului european

Ministerul Muncii scrie în nota de fundamentare pentru proiectul de modificare a legii alocațiilor că ”ținând cont de faptul că România, în acest an deține președinția Consiliului Uniunii Europene, este imperios necesar…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin…
Vezi articolul