Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

1.945 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent universitar, nu mai poate fi transformat în unul pe perioadă nedeterminată, fără concurs, așa cum se întâmplă în prezent, potrivit legii Educației nr. 1 /2011. Practic, senatorii au votat eliminarea din lege a unui articol care prevede acest lucru. Documentul urmează să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă privind modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 cere abrogarea alin. (5) al art. 294 din Legea educaţiei naţionale. Mai exact, acesta prevede în prezent că o universitate transformă automat un contract pe perioadă determinată, într-unul pe perioadă nedeterminată, în cazul asistenților universitari care au obținut postul prin concurs.

”(5^1) Contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate și un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs, la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcției prevăzute de art. 301 alin. (1), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular”, scrie în legea în vigoare.

Sursa: Legea Educației

Inițiatorii propunerii motivează: “Această reglementare (…) încalcă în mod vădit şi principiile Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, în sensul că obligă universitatea, în calitatea sa de angajator, să schimbe caracterul contractului de muncă încheiat pe o perioadă determinată în unul pe o perioadă nedeterminată fără organizarea unui concurs (…). Pe de altă parte, asigură o funcţionare mai eficientă a şcolilor doctorale, pentru că permite angajarea pe perioadă determinată a mai multor doctoranzi fără a se naşte obligaţia legală de a transforma caracterul contractului de muncă. Pentru toate aceste motive considerăm că dispoziţia legală actuală creează discriminare şi se impune abrogarea acesteia”, potrivit expunerii de motive.

DOCUMENT Expunerea de motive:

DOCUMENT Forma inițială a propunerii legislative:

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Normal! Dupa ce cei interesati si-au atins scopul (a se reveni putin asupra nepotismului)!. Probabil anormalul va redeveni normal atunci cand noi interese vor aparea! Din acest punct de vedere, stirea este banala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul