Uriașă întârziere în școlile din Brăila a programului Laptele și Cornul: Elevii le-au primit abia la începutul semestrului al II-lea, pentru prima oară pe anul școlar 2021-2022 / Președintele Consiliului Județean dă vina pe Ministerul Educației pentru că a elaborat târziu normele

426 de vizualizări
Foto: © Kumruen Jittima | Dreamstime.com
Programul Laptele și cornul extins și la fructe a început cu 4 luni întârziere în județul Brăila, iar copiii au primit doar laptele și mărul, fără corn, scrie Obiectiv Vocea Brăilei.

Pe 17 ianuarie, în prima zi din semestrul al doilea, preșcolarii și elevii brăileni au primit pentru prima dată produsele din programul “Lapte-corn-fructe”, derulat de Guvernul României. Și nu doar că programul a debutat cu o întârziere de patru luni, dar copiii au primit doar laptele și mărul.

Potrivit publicației Obiectiv Vocea Brăilei, licitația pentru programul “Lapte-corn-fructe” a fost demarată de Consiliul Județean Brăila în luna septembrie a anului trecut. (n.red. când începe deja anul școlar 2021-2022). Potrivit anunțului de atunci din SEAP, licitația a fost împărțită pe trei loturi. Pentru componenta “Corn” valoarea maximă a fost de 4.660.656 lei fără TVA, pentru “Lapte și produse lactate” valoarea maximă a fost de 4.268.000 lei fără TVA, iar pentru “Fructe” (mere) de 1.968.000 lei fără TVA. Licitația prevedea încheierea unui acord cadru pe doi ani.

Contactat de redactorii “Obiectiv”, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, a explicat că elevii au primit produsele abia acum, la începutul semestrului II, pentru că programul a fost din start demarat cu întârziere, Ministerul Educației elaborând târziu normele metodologice.

“Din septembrie și până acum au fost procedurile pentru achiziții. Laptele și mărul au fost atribuite, iar la corn suntem în contestații. Sperăm să finalizăm cât mai curând și să declarăm câștigătorul. Dacă nu, o vom lua de la capăt în nebunia birocratică din România. Toată întârzierea aceasta a apărut deoarece în iunie, după ce se termină anul școlar, Ministerul Educației trebuie să dea un normativ, un nomenclator cu produsele. O hârtie practic. Ei, această hârtie de fiecare dată vine undeva în septembrie. Fără norme noi nu putem să facem achiziția. Nu este vina noastră, nu noi facem regulile. Noi trebuie să jucăm după regulile lor. Noi am avut toată disponibilitatea. Eu aș fi dat drumul la licitație în ianuarie 2020 ca să am totul gata în iunie 2020. De aceea am și zis să facem acorduri cadru pe doi ani de zile. Pentru anul școlar viitor, 2022-2023, dacă semnăm toate contractele, nu o să fie probleme în livrarea la timp a produselor”, a declarat Francisk Chiriac.

“Acest program este o struțo-cămilă pentru că licitația o face Consiliul Județean, iar beneficiarii sunt copiii, prin școli și UAT-uri. Ar trebui să se dea la fiecare UAT posibilitatea de a se gospodări, să facă un pachet minimal de produse care pot fi mâncate de copii în pauză. Și atunci și școala și UAT-urile, împreună cu asociația de părinți, se gândesc ce să le cumpere copiilor. Poate un sandviș la prânz și era mult mai ok. E părerea mea personală. Nu comentez eu deciziile Ministerului Educației. Dar programul este făcut și cu Uniunea Europeană. O parte se decontează de UE, o parte de Guvernul României. Important e că avem două produse din trei și sper să încheiem licitația la corn cât mai curând, în luna februarie să putem să livrăm în școli. Iar la anul, dacă avem toate contractele încheiate, nu vor fi probleme în livrarea produselor”, a mai precizat președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, pentru presa locală.

Cine a câștigat contractele pentru lapte și măr?

Datele de la președintele CJ Francisk Chiriac arată că atât la licitația pentru componenta “Lapte”, cât și la cea pentru componenta “Fructe” (mere) s-a înscris o singură firmă. Astfel, de distribuirea laptelui în școli se ocupă firma Alpiline SRL, la fel ca în anii trecuți, contractul pe doi ani fiind atribuit pentru suma de 4.268.000 lei fără TVA (0,80 bani/bucata). Contractul pentru livrarea fructelor a fost atribuit unei asocieri de firme – “Alpiline SRL” și “Pol Fruct SRL”, valoarea fiind de 1.965.947 lei fără TVA (0,55 bani/bucata).

În Brăila, în ultimii 15 ani, firmele “Risk Com” (2004-2014) și “Alpiline” (2015-2022) au câștigat toate contractele pe programul guvernamental “Lapte-Corn”, ambele fiind afaceri ale familiei Rădulescu.

De ani de zile “Laptele și cornul” ajung târziu în școli

Încă din anul școlar 2014-2015, din cauza birocrației și a licitațiilor contestate, programul guvernamental “Lapte-corn” ajunge în unitățile de învățământ mult după începerea cursurilor. Spre exemplu, în anul școlar 2014-2015, elevii din județul Brăila au așteptat șapte luni până să primească ambele produse. Ei au primit inițial laptele, însă cornul a ajuns abia în luna aprilie 2015, când mai erau două luni până la încheierea cursurilor.

În anul școlar 2015-2016, produsele au fost livrate în școli cu o lună de întârziere, iar în anul școlar 2016-2017 elevii brăileni au primit pachetul lapte-corn în formulă completă abia în cursul lunii mai 2017, cu puțin timp înainte de vacanța de vară.

Având în vedere toate aceste probleme, în 2017, Consiliul Județean Brăila a hotărât încheierea unui acord-cadru pe doi ani. Însă și atunci au fost probleme pentru că și în anul școlar 2017-2018 elevii au primit din primele zile de cursuri doar laptele și mărul, cornul fiind distribuit în școli mult mai târziu. În schimb, prin acordul care acoperea doi ani, începutul anului școlar 2018-2019 a fost primul, după mulți ani, în care copiii primeau la timp toate cele trei produse.

În anul școlar 2019-2020, din nou, produsele au fost livrate cu întârziere, după începerea școlii. Și atunci licitația a bătut pasul pe loc din cauza birocrației, mai scrie Obiectiv Vocea Brăilei.

Foto: © Kumruen Jittima Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Rectorul Universității București, Marian Preda, despre amnistierea plagiatorilor de Parlament: Un demers complet ilegitim. Nu au fost consultate marile universități, Consiliul Rectorilor, CNATDCU / Parlamentarul inițiator nu are nicio legătură sau experiență cu domeniul

Rectorul Universității din București, profesorul și sociologul Marian Preda, a declarat pentru Edupedu.ro că amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011 „nu…
Vezi articolul

Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”

Pentru vineri, 30 septembrie, mai mulți profesori universitari lansează o invitație deschisă la dezbatere online pe tema plagiatului, scrie profesoara de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu pe Facebook. Discuția…
Vezi articolul