Ursula von der Leyen, șefa Comisie Europene: În timp ce încercăm să îi învățăm pe copiii noștri câte ceva despre viață, ei înșiși ne învață ce este viața. Mă gândesc la imaginea Carolei și a Vittoriei, cele două fete care joacă tenis, fiecare de pe un acoperiș

318 vizualizări
Imaginea emblematică a celor două fete care jucau tenis de pe un acoperiș pe altul, în perioada carantinei generale din Italia, din primăvară, a fost dată ca exemplu de lecție de viață de președintele Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a subliniat în discursul din fața Parlamentului European despre starea uniunii Europene rolul tinerilor și al copiilor în această criză.

Concluzia discursului său de o oră și 20 de minute a fost construită în jurul imaginilor simbolice cu cele două fete pasionate de tenis.

“Iată lumea în care ne dorim să trăim. Lumea în care suntem uniți în diversitate și în adversitate. Lumea în care lucrăm împreună pentru a ne depăși diferențele și în care ne sprijinim unii pe alții în momente dificile.

Lumea mai sănătoasă, mai puternică și mai respectuoasă pe care o construim astăzi pentru copiii noștri. Dar, în timp ce încercăm să îi învățăm pe copiii noștri câte ceva despre viață, ei înșiși ne învață ce este viața.

Anul acesta ne-a arătat cât este de adevărat acest lucru. Am putea vorbi de milioanele de tineri care cer o schimbare pentru o planetă mai bună. Sau de sutele de mii de curcubeie minunate afișate în semn de solidaritate pe ferestrele Europei de către copiii noștri.

Dar, mai presus de toate, mi s-a imprimat în minte o imagine în aceste ultime șase luni dificile, o imagine care surprinde lumea prin ochii copiilor noștri.

Mă gândesc la imaginea Carolei și a Vittoriei. Cele două fete care joacă tenis, fiecare de pe un acoperiș, în Liguria, Italia.

În această imagine nu impresionează doar curajul și talentul fetelor, ci mai ales lecția care se desprinde din această poveste. Lecția de a nu ne lăsa niciodată înfrânți de obstacolele pe care le întâlnim în drumul nostru, de a nu fi prizonierii convențiilor și de a ne bucura de fiecare clipă.

Iată ce ne învață în fiecare zi Carola, Vittoria și toți tinerii europeni despre viață. Aceasta este generația următoare a Europei. Aceasta este NextGenerationEU.

Anul acesta, Europa le-a urmat exemplul și a făcut un pas înainte, în mod colectiv.

Când a trebuit să găsim soluții care să ne deschidă calea spre viitor, am refuzat să fim prizonierii vechilor convenții.

Când am simțit fragilitate în jurul nostru, am profitat de acest moment pentru a imprima o nouă vitalitate Uniunii noastre.

Și, când am avut de ales între a acționa în mod izolat, așa cum am făcut în trecut, am utilizat întreaga forță conjugată a celor 27 de state membre pentru a le oferi tuturor celor 27 o șansă pentru viitor.

Am arătat că suntem împreună în această încercare și că o vom scoate la capăt împreună”, a încheiat Ursula von der Leyen.

Foto: Comisia Europeană

Foto: captura federtennis.it


2 comments
  1. Mult respect pentru d-na Ursula, viziunea d-nei este însă în România împărtășită de toate femeile, așa cum dumneaei privea cele două fete jucând tenis, pe timpul pandemiei și eu ca mamă mi-am admirat curajul și demnitatea fetelor mele care consider eu că au dat dovadă de mai mult. Viața și copilăria nu le-a fost ușoară și totuși proaspetele căsătorite au dat dovadă de adevărate luptătoare, nu jucând tenis ci respectând Ordonanța de Urgență, cea mică lucrând în telemuncă de-acasă să-și achite un împrumut pentru apartamentul recent cumpărat iar cea mare sacrificându-și serviciul ocupându-se de cei doi îngerași cu vârstă de – 2-5 ani pentru a fi protejați de Coronavirus, noi nu ne-am părăsit țara, mereu am muncit și ne-am educat aici, suntem la fel de demni ca și d-na Ursula și-o spun fără falsă modestie, ci cu demnitate, noi n-am avut aceeași soartă ca și dumneaei, dar am contribuit la fel ca orice român la schimbare alături de familiile noastre, alături de tradițiile noastre și credința noastră, am crezut în Europa, am crezut că vom putea și noi să vizităm țările vecine măcar la bătrânețe, în zadar a fost liberă circulație până la acest viclean virus, atunci noi munceam la noi în țară, ne educam și păstram valorile, acum visăm să treacă acest virus ucigaș să beneficiem și noi de ceea ce au beneficiat cei care au fost plecați timp de 20 de ani în străinătate, au avut aceste posibilități, când noi eram bolnavi, munceam și ne educam în țară la noi. Și noi în felul nostru am contribuit la schimbarea Europie și noi fiecare româncă sunt o doamnă Ursula. Pentru noi Europa e România.

  2. Articol din seria celor cu germanii care-i primeau pe migranți cu ursuleti de pluș si desene cu inimi: Love !
    Fetele ar fi putut sa joace tenis cat se poate de normal, pe un teren de tenis obisnuit, doar distanța dintre jucatori e mai mare decat cei 1.5-2 metri.
    Cu conditia sa fie lasate in pace…

    Acesti birocrati de la UE care nu fac decat sa palavrageasca lacrimogen pe salarii enorme incep sa ma plictisească.
    Mai bine ar lua atitudine oficiala fata de ce se intampla in Hong Kong…sau fata de afacerea Zenhua Files.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Școlile din Marea Britanie se vor deschide după sărbătorile de iarnă, asigură premierul britanic Boris Johnson, în ciuda numărului ridicat de cazuri de Covid-19 din Regatul Unit. În funcție de situație, examenele naționale se pot anula și în vara anului 2022

Școlile din Marea Britanie vor fi deschise în luna ianuarie, după vacanța de iarnă, în ciuda numărului de cazuri de Covid-19 care crește, asigură premierul din Regatul Unit, Boris Johnson,…
Vezi articolul

Digitalizarea a 57 de licee agricole, printr-un parteneriat între Ministerul Agriculturii și cel al Digitalizării, cu fonduri europene / Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria din județul Teleorman va administra platforma online prin care vor comunica liceele

57 de licee agricole vor fi dotate cu laboratoare IT și vor fi interconectate printr-o platformă digitală, administrată de un liceu din județul Teleorman, potrivit unui comunicat de presă al…
Vezi articolul

BREAKING Maraton de vaccinare împotriva COVID-19 pentru copii, în perioada 31 mai – 1 iunie. Valeriu Gheorghiță: De Ziua Internațională a Copilului vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea grupei de vârstă 16-18 ani / Dacă vom avea și autorizarea pentru 12-15 ani, avem în plan și pentru ei această activitate

Un maraton de vaccinare împotriva COVID-19 va fi organizat de autorități în perioada 31 mai -1 iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar dacă până…
Vezi articolul