În anul școlar 2023-2024, erau ocupate „prin detașare în interesul învățământului” 2101 posturi de conducere în școli, din care 1.373 posturi de directori și 728 posturi de director adjunct, potrivit celui mai nou Raport privind situația din învățământul preuniversitar, dat publicității de Ministerul Educației și Cercetării luna aceasta. Numărul posturilor de conducere ocupate „din pix” este, astfel, cu 765 mai mare decât numărul posturilor rămase neocupate după cele trei valuri de concursuri de director organizate în perioada 2021-2022. Înseamnă că tot atâția directori, dintre cei numiți prin concurs, au părăsit funcția, din vara anului 2022, când a avut loc ultimul val de concursuri, până în anul școlar 2023-2024. Iar aceștia au fost înlocuiți cu alții numiți de inspectori, la rândul lor numiți politic.
În perioada 2021-2022, au avut loc 3 rânduri de concursuri pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar din România:
- Într-o primă fază, în sesiunea 2021, au fost scoase la concurs 6231 de posturi de director și 2421 posturi de director adjunct (8652 de posturi). Au fost ocupate prin concurs 5264 de posturi de conducere în școli (din care 3972 posturi de director). Au rămas, astfel, neocupate prin concurs 3388 de posturi de conducere, din care 2259 posturi de director, potrivit Raportului privind situația învățământului preuniversitar 2021-2022.

- În a doua sesiune, din ianuarie-aprilie 2022, au fost scoase la concurs puțin mai multe posturi decât cele care rămăseseră inițial neocupate – 3425 posturi de conducere, din care 2287 posturi de director. După concurs, au rămas vacante 1719 posturi, din care 1.125 de posturi de director și 594 posturi de director adjunct, potrivit aceluiași raport.

- În a treia sesiune, din iunie -octombrie 2022, au fost scoase la concurs, din nou, ușor mai multe posturi decât cele rămase vacante după primele sesiuni: 1738, din care au fost ocupate 402 posturi (din care 259 de director), potrivit Raportului privind situația învățământului preuniversitar 2022-2023. Au rămas, astfel, vacante 1,336 de posturi de conducere (director și director adjunct).

Pe baza datelor din cele două rapoarte – cele 1135 de posturi de director rămase vacante după a doua sesiune și cele 259 ocupate în a treia sesiune – rezultă, ținând cont și de fluctuațiile cifrelor de la o sesiune la alta, că peste 800 dintre aceste posturi rămase vacante erau de director.
Or, ultimul raport de acest fel publicat de Ministerul Educației și Cercetării, Raportul privind Starea învățământului preuniversitar 2023-2024 , arată că un an mai târziu numărul posturilor de conducere ocupate prin detașare în interesul învățământului, adică așa cum au decis inspectoratele, era de 2.101, din care 1.373 posturi de director și 728 posturi de director adjunct.
Față de situația înregistrată la finalizarea concursurilor, aceste cifre indică o creștere majoră a numărului de cadre numite de decidenți politici (inspectorii), în locul unor profesori care câștigaseră posturile prin concurs: un plus de 765 de posturi de conducere ocupate fără concurs. Dintre acestea, în jur de 600 erau posturi de director (diferența între numărul cel mai recent raportat, 1373, și numărul aproximativ de 800 posturi vacante rămase după a treia sesiune de concurs).
Numărul de 765 de posturi de conducere ocupate prin detașare, în plus față de locurile vacante rămase după concursuri, reprezintă circa 10% din totalul de aproape 7400 de posturilor de director și director adjunct ocupate prin concurs în cele trei sesiuni din 2021-2022. Aceasta semnalează că aproape 1 din 10 directori au părăsit postul la scurtă vreme după preluarea lui, fie prin demisie, fie dați afară, fiind înlocuiți de inspectorii numiți politic și, adesea, ei înșiși politicieni.
Amintim că în august 2023, la puțin timp după cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani, liderii sindicali atrăgeau atenția asupra nemulțumirii directorilor de școli față de nivelul salariilor lor și față de „anomaliile” din grila de salarizare. Aceiași lideri sindicali avertizau în legătură cu demisiile din sistem, la doar un an după finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de director și director-adjunct: „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”, spunea atunci Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
În aceeași perioadă, 2.500 de directori de școli cereau Guvernului salarii mai mari.
Ulterior, Edupedu.ro a relatat în legătură cu diverse situații punctuale din țară. Iar în septembrie 2023 ministra de atunci, Ligia Deca, aprecia că 94-95 de directori își dăduseră demisia de la începutul acelui an, 60% dintre ei invocând motive salariale – de 8 ori mai puțini decât „surplusul” de directori care, după cum reiese acum, s-au retras din sistem între 2022 și 2023-2024.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
14 comments
Peste tot este la fel, din păcate politicul pune inspectori și directori!
Sunt Inspectori fără concurs care nu știu ce cauta prin inspectorate…. habar nu au ce trebuie sa facă pe acolo!
asta este România educată!
Să veniți la Alba-Iulia, să vedeți aici încregături între profesori și inspectorat.
Câta corupție e in învățământ nu e nicăieri. Șpăgi, copiii și nepoții angajați pe pile, directorii duc cu plasa pe la inspectorate ca sa rămână in funcție. Vai steaua ei țara ! Directorii spală bani prin achiziționarea de materiale de proasta calitate dar in hârtii e altceva ca sa poată bagă in buzunar. Au ore multe puse pe la colegi după care iau banii de la aceștia. Doamne feri! Dar astea nu s-ar putea dacă nu ar fi corupția pana sus. Trebuie reformat învățământul. Profesorii nu-și mai fac treaba la clasa așa ca trebuie sa ne dam copiii la alți meditatori pe bani mulți. Mulți profesori sunt învechiți, nu se pot adapta la nevoile tinerilor de azi. Dacă un elev are o părere ce nu convine este notat cu nota mică. Nu am crezut vreodată ca o sa-mi fie așa scârbă de învățământ. Școala e doar afacere.
Și prin sud în Oltenia în jud Vâlcea a fost pus un director din pix de Inspectoratul Școlar Județean..prin numire pe criterii de obedienta ..fără niciun concurs la decizia inspectorului.general …Doar directorul adjunct are concursul luat corect în 2021.si nu a fost lăsată prin diverse presiuni sa candideze pentru postul de director plin..Legea e opțională pentru unii??E o întrebare pentru minister ..sa verifice sa ia masuri legale. sa nu tolereze asemenea abuzuri grave…În acea școală de o bucata de vreme sunt multe fapte ce încalcă legea în mod cinic și premeditat…după asemenea situație incredibila generata de Inspectorat…
Ok, schimbă tot ce trebuie schimbat în școală, dar cu meditațiile cum rămâne? Un “amărât ” de profesor de istorie(culmea!) de la liceu cu profil teoretic face meditații zilnic, câte 2 ore cu 3 elevi ( de la clasele lui!) deodată, min.5 zile pe săptămână și câștigă ( la negru) 100 lei/oră x 2 ore×3 elevi× 5 zile din săptămână suma de 3000 de lei intr-o săptămână! Adică intr-o lună cu 4 săptămâni ( 28 de zile) el câștigă 12000 lei! Și voi vorbiți de salarii mici ? Da, nu toți profesorii dau ore, asta veți spune! Dar cadourile de început de an școlar, de sfârșit de an, de 8 martie, de Crăciun? De ele de ce nu spune nimeni nimic? De excursii și tabere gratuite cu tot neamul lor? Aici nu trebuie reformă? Domnule ministru? Aud ceva? Nuuuuu! Și apropo de istorie, dar dacă vorbim de limba română sau matematică? Câți bani credeți că se fac din orele la negru? Despre acest subiect TABU nici nu amintiți, ce să mai vorbim de rezolvat?
Intreb si eu, parintii ce fac?
Aș fi curios de ce specialitate sunt acesti directori de scoli. Din ce am văzut cred că peste 59% sunt de sport sau religie, adică cei care au timp de politică și impartit afișe.
Buna ziua ! Ma bucur ca s au făcut schimbări din rândul directorilor din învățământ, poate meritate dar nu înțeleg cum s a constatat ca acești directori trebuiesc schimbați? Eu sunt profesor în COLEGIU l Tehnic Dimitrie Leonida Bucuresti .De ce nu s a produs o schimbare a directiuni care funcționează de 20 ani și care a transformat Colegiu intr o proprietate particulara .Spun asta pentru ca acest COLEGIU este doar cu numele , este o fabrica de bani și o adunare de profesori pentru a mai schimba unele vorbe , dar nu m ai de scoala nu ! Ore nu se fac decât de o parte dintre unii profesori conștiincioși dar în cea mai mare parte doar se semnează programul și m ai mult se introduc și ore suplimentare .Exista și liceu seral și postliceala , a căror elevi vin doar la încheiere de situație, unii cred ca nici măcar nu știu unde este secretariatul , dar afla atunci când vine sa și ridice diplomele .M ai mult exista materia de legislație rutiera și conducere auto , pentru care sunt plătiți profesori , care nu fac nici o ora , cel puțin de 2 ani cu siguranță. Am avut chiar și o profesoara care timp de un a fost introdus în program , fără ca aceasta măcar sa vina o ora la scoala nici măcar nu este cunoscuta de elevi. Nu pot sa spun câte se poate spune dar zic eu sa trăiască PNLunde Directoarea este membra și susținută vizibil în aceasta activitate superficiala ! Poate va îndreptați privirea și către acest COLEGIU și veți lua o măsură binemeritata .
Pa.
teama de reîntoarcere la catedră după desființarea isj urilor e mare….nu vor prinde toți un post de conducere așa că demit cât se mai poate
Interesant ca se instaleaza cenzura si aici. Adevarurile care nu convin unora vor deranja. De pilda, cum o fi cu directorii care au cate 4-5 mandate neîntrerupte si care s-au catarat pe abuzul catre colegi cu o mie si una de hartii pe care inspectoratul nu le cere dar au ei mania hârtiilor? Oameni robotici, fara empatie care hartuiesc angajatii, care manipuleaza angajatii si creeaza intentionat certuri intre angajati. Timp de ani de zile si-au aranjat,, ploile” prin inspectorate, de nu li se clatina scaunul.
Directorii de scoala sa faca mai intai o facultate de management si una de stiintele educatiei. Apoi pot face un master de manager pentru scoli.
Daca citesti aiurelile lui Hattie (aka pseudo-stiinta) nu inseamna ca poti ajunge director (vezi bibliogafia MEC).
Daca David dovedeste ce poate cu planurile cadru are o sansa sa depolitizeze invatamantul. Asta daca nu ajunge Ponta sau CG presedinte.
La Buzău e o moda se se determine directorii cu concurs sa-si dea demisia pentru a ajunge în funcții detașați profesori cu definitivat,sau cei agreați de primari sau de isj. Deci concursurile la Buzău sunt de fațadă. Avem cazuri destule.
Peste tot e asa. Ca politicul si cumetriile si-au bagat coada. Si tot politicul i-a scolit sa abuzeze angajații, sa le insceneze probleme celor care au alta opinie, sa dezbine angajatii intre ei, sa creeze ura. Nu mai avem drepturi. Daca iti cauti dreptatea, ai parte de razbunari si micisme morale din partea directorilor. Incredibil cat a decazut umanitatea in doar 4 ani de la pandemie. Reforma din temelie ar fi indicata. Ras totul ca o tabula rasa. Invatamantul e la pamant si pentru ca resursa umana a fost roasa din interior. Cu buna stiinta.