Un sistem de remunerare a cadrelor didactice în funcție de performanța lor va fi introdus în Slovacia, conform unor măsuri elaborate deja, dar care vor fi puse în aplicare abia peste doi ani, din septembrie 2027, potrivit unei prezentări a noului sistem, publicată pe platforma europeană Eurydice. Aceasta semnalează că măsura va fi aplicată descentralizat, școlile urmând să aibă un cuvânt decisiv de spus, iar ea este însoțită de alte acțiuni legate de creșterea salariilor și de noi căi de intrare în profesia didactică.
Potrivit prezentării, din septembrie 2027 va fi introdusă o „alocație pentru evaluarea personalului școlar”, care va permite remunerarea cadrelor didactice în funcție de calitatea muncii acestora. Profesorii urmează să fie evaluați pe o grilă în cinci niveluri, de la „Remarcabil” la „Nesatisfăcător”, instrument pe care directorii de școală îl vor folosi pentru „a motiva și dezvolta echipele” pe care le conduc.
Aceeași sursă precizează că fiecare școală își va stabili criteriile proprii de evaluare, pentru a se asigura că sistemul reflectă nevoile unității de învățământ și condițiile de lucru. Bugetul rezervat pentru această „alocație” este de 132,5 milioane de euro (În 2023, numărul profesorilor în sistemul școlar din Slovacia era evaluat la circa 91.000).
Măsura este prezentată, pe platforma Eurydice, în contextul altor intervenții în ceea ce privește salarizarea profesorilor și accesul la cariera didactică în Slovacia, mai precis:
- Creșterea salariilor profesorilor slovaci și ale personalului auxiliar cu 7% din septembrie 2025 și cu alte 7 procente din ianuarie 2026
- Posibilitatea de a obține mai rapid calificări în domeniile unde există un deficit de profesori, prin programe flexibile de formare
- Introducerea poziției de „profesor candidat”, care le permite studenților la studii de licență să participe la procesul de predare în timpul studiilor.
Citește și:
Indicatori de performanță, progres și incluziune care să permită profesorilor să câștige mai mult, pe lângă salariu, propune ministrul Daniel David: Dacă nu facem lucrul acesta, aproape toate reformele, dacă nu vor da greș, se vor implementa foarte greu
Trebuie mărit salariul profesorilor, spune ministrul Educației: Evident că mărirea salariului nu vine pur și simplu. Trebuie să vină cu standarde minimale de performanță, trebuie să vină cu indicatori de performanță, cu asumarea responsabilității
Ministrul Educației: Poate gândim gradațiile de merit să fie mult mai legate de niște indicatori de performanță
Nu-i vorba de a înlocui salarizarea profesorilor cu o salarizare pe bază de indicatori de performanță, ci de a veni cu anumite bonusuri, spune ministrul Daniel David
Ligia Deca susține că directorii trebuie să aibă “indicatori de performanță” incluși în contracte și “trebuie să sprijinim autonomia” școlilor
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
8 comments
unii pierd se pare voit pt propaganda din vedere faptul ca nu toti elevii au acelasi nivel de pregatire din n medii si factori siiii nu toti eleviiiii au acelasi nivel de inteligentaaaaaa informația genetica este diferita si ca transmitere si ca manifestare deci intai stabiliti nivelul de cunostiinte si de inteligenta al elevului si daca el este de nota 5 sau 7 nu poti sa ceri oricat plan remedial ii torni in cap sa il duci la 10 plus vaiiii nu au luat absolventiii BACUL …. atata timp cat tu ii permiti sa se inscrie la examen cu medii de 5 si examenul se promoveaza cu 6 ai o ruptura de logica in abordare schimba regula inscrierii ridica stacheta la media minim 6 drept de inscriere examen si apoi poti sa pui intrebari altfel este doar fanfaronada si propaganda
Performanta intr-o scoala se poate face numai daca exista un nivel similar de interes de predate si de exigenta la toate materiile. Si o salarizare aproape egala, cu bonus de vechime, care reflecta numarul de ani de experienta. Daca platim prea putin un profesor si altuia care sta cinci minute in clasa Ii dam salariu de merit ca a facut nu stiu ce chestii in timpul acela, proiecte , lucrari, orarii sau treaba directorului, elevii se repliaza imediat si nu mai invata nimic . Ba pretind si profesorului exigent sa Ii treaca ca si celalalt dupa metoda: Esti multumim cu cinci ? Da carnetul !
Suntem în România, nu în Slovacia… Sistemul de învățământ în România este în moarte clinică…Nu l mai poate resuscita nimeni! Asta a a vrut, aici s a ajuns…




Credeți că dacă ar exista suma de 2%, directorul ar realiza distribuirea după merit?Directorii își urmăresc doar interesele lor și ale prietenilor lor,școlile sunt surse de venit doar pentru ,,echipa”lui.
performanța profesorului nu depinde doar de el; depinde și de materialul cu care lucrează…de elev; Apoi, cine definește corect performanța,pentru că cei mai mulți parelologi considera ,că faci performanta doar daca scoți olimpici,dar habar nu au câtă muncă înseamnă să îl aduci pe cel cu nota patru la nota 5 sau de la 5 la 6…la acest nivel este cea mai multă muncă!! Pe rețele,văd că toată lumea se pricepe la învățământ,deși nu au predat o oră în viața lor! Unii nici ,macar,nu scriu corect românește ,dar sunt vehemenți in a critica!!
Slovacia??? De ce 5 si nu 3 sau 7? De ce nu Cehia? De ce nu Finlanda?


Are ministerul la idei…
Ideea de a plati profesorii in functie de performanta, cu bonus de performanta este nociva si depasita. Managementul performantei a evoluat mult in ultimii 25 de ani. Nici nu a fost implementata si informatiile sunt putine. Ce studiu de caz este asta? E doar o stire.
Stați puțin că aia e altceva, e un bonus de performanță, și noi avem așa ceva prin legea educației fiecare școală ar trebui să aibă un 2% din fondul de salariu care să fie distribuit în fiecare an de director și CA doar că toate guvernele de până acum au încălcat legea și nu au dat acești bani. (au preferet sistemul acesta odios al gradațiilor de merit cu 25% creștere a salariului, care este doar birocrație și de care beneficiază doar directorii și inspectorii)