VIDEO Ce se va întâmpla după examenul național scris pentru directori? Cei „admiși” vor putea să candideze în orice școală, iar o comisie locală formată din reprezentanți ai profesorilor și părinților va alege directorul „dorit”, susține Szekely

6.343 de vizualizări
Foto: © Eval Miko | Dreamstime.com
După examenul național pentru directori de școli, anunțat de ministrul Educației pentru începutul lunii iulie, ar putea avea loc o etapă a două în care cei „admiși” peste pragul stabilit de regulament să poată candida pentru postul de director în orice școală, potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, la conferința SuperTeach „Revoluția mentalității în educație – Management educațional”.

În fiecare școală va exista o comisie formată din profesori și părinți, sau reprezentanți ai acestora, mai spune Szekely, lăsând de înțeles că din această comisie ar putea face parte sindicatele și asociațiile de părinți. Această comisie va alege directorul dintre candidații care au trecut de prima probă și care au optat apoi pentru a conduce școala respectivă. „Va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”, a explicat oficialul.

„În România, în acest moment, este în discuție angajarea directorilor în toate școlile și există o teamă că influența politică va fi un element semnificativ în alegerea directorilor, la nivel local. Cred cu tărie că vom evita implicarea politicului, poate nu 100%, dar cât mai mult posibil.

Ministrul a lăsat foarte clar să se înțeleagă că vrea un proces de selecție extrem de corect și de echitabil în alegerea directorilor, proces care va combina un examen național, sau un test național de competențe – unde putem vedea cunoștințe, abilități și atitudini de leadership ș.a.m.d – și un anumit număr de candidați probabil va trece de nivelul de admitere pentru această poziție de director.

Aceștia vor fi apoi în măsură să aplice pentru orice școală își doresc, iar școala, printr-o comisie, va decide la nivel local pe care dintre directorii care au optat pentru acea școală îi dorește în acea funcție. Dar va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”, a declarat Radu Szekely.

Secretarul de stat a continuat să prezinte detalii despre viitorul concurs de directori, anunțat săptămâna trecută de ministrul Educației și de Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă. A spus ce anume se va testa la candidații pentru aceste funcții, după care a reluat ideea comisiei formată din părinți și profesori care va „avea un cuvânt de spus în alegerea directorului”.

Modul în care este în acest moment planificat concursul de directori se bazează tocmai pe această idee că, pe lângă această analiză a dosarului de eligibilitate, cu toate calificările necesare, ar urma un concurs național care să evalueze capacitatea nu de cunoaștere a legii, pentru că nimic nu ne împiedică momentan să

consultăm legea, ci aplicarea ei. Înțelegerea legii și aplicarea ei în contextul școlar în care ar funcționa liceul, școala. Capacitatea de a mobiliza profesori în crearea unei culturi organizaționale, atitudinea față de diverse aspecte care țin de școlarizare și de echitate, egalitate de șanse, de performanță și de modul în care comunitatea sau școala ar trebui să fie partea a comunității – astea se vor testa în general.

Iar apoi ar fi un interviu, niște probe la nivelul școlii, unde inclusiv profesorii, părinții sau reprezentanții lor vor avea un cuvânt de spus în alegerea directorului. Rămâne în schimb problema majoră: dacă vom avea aplicații pentru toate școlile din această țară? Și eu sper să fie, inclusiv pentru mediul rural, cât mai mulți aplicanți și chiar aș încuraja, în momentul în care se lansează concursul, cât mai mulți oameni să aplice, cât mai mulți profesori să aplice și să nu ne temem, pentru că, vă spuneam, și domnul ministru, și președintele Iohannis își doresc neapărat un concurs corect, care să nu aibă asupra lui umbra influenței politicului”, a declarat Radu Szekely.

Vineri, 9 aprilie, ministrul Educației a avut o întâlnire la Cotroceni cu Președintele Iohannis. În comunicatul Administrației Prezidențiale scrie că „o altă temă de discuție a vizat nevoia de consolidare a unor conduceri performante la nivel preuniversitar. În acest sens, în perioada următoare, Ministerul Educației va stabili metodologia și criteriile pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți.”

Foto: presidency.ro

După întâlnire, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că o variantă va fi un concurs național pentru directorii de școli, cu subiecte unice, iar acesta va avea două etape.

„Una dintre variantele pe care le luăm în calcul este organizarea unui examen național scris cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie, urmând ca după aceea, în etapa a doua, cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minim nota 7, pentru că directorii de școli trebuie să fie într-adevăr cei mai buni, cei care își dovedesc abilitățile manageriale, la final de iulie, în ultima săptămână, ar putea fi organizată etapa a doua în care să participe doar cei care au promovat examenul scris național. Este un obiectiv, este varianta cea mai bună.

Dacă nu vom putea să organizăm acest concurs din considerente epidemiologice, oricum acest concurs va trebui făcut imediat după reluarea școlii, în septembrie. În ambele variante pot să vă garantez că acest concurs, care să privilegieze competența directorilor de școli, în detrimentul oricăror alte criterii, va fi organizat în acest an”, a spus Cîmpeanu vineri la TVR.

Potrivit declarației ministrului, etapa scrisă ar trebui să aibă loc în săptămâna 5-9 iulie, iar etapa a doua a concursului național pentru posturile de directori de școli, în săptămâna 26-30 iulie 2021.

Foto: © Eval Miko | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
    1. Nu au nevoie decât de carnet de membru de partid inspectorii generali. Unii candidează și la Senat, fara grețuri.

  1. Ce corp ,,experti”?,, Experti” la ce?Un dosar cu sina , conform cu originalul ,pentru cu diplome de la concursuri de dans,abonamente reviste,asa zise ,,parteneriate”si cursuri bifate cu nota 10 ,dar fara continut si relevanta.Doar cine nu a dorit nu a devenit , ,expert”.

  2. Ce invenție machiavelica mai este si asta?A luat examenul?Atunci isi poate lua post!
    Dar examen pe bune nu “povesti si basme”.

  3. Bravo! Un profesor pe care nu îl cunoști, habar nu ai cine este, ce caracter are, îl vezi probabil pentru prima dată în viață, tu ca părinte îl alegi director pentru copilul tău doar pentru că a luat 7 sau peste și se prezintă în 3 sau 100 de cuvinte…… . Să sperăm că până atunci se dă examenul pe bune nu că până acuma.

  4. Nu o să fie prea mulți doritori, pentru că nu se merită atâta bătaie de cap pentru nimic și în posturile rămase vor fi numiți cu delegație(poate asta se și urmărește), nu știu de ce s-a mai înființat corpul de experți în educație, ca să dai alt examen? – ești expert de duci la școală dai un interviu în față consiliului de administrație și acesta decide.

    1. La acest concurs multi directori nu vor mai concura. Este o perioada grea si lipsa predictibilitatii datorata politicienilor #sunt.prost sau a celor #nu-mi.pasa.de.tara face ca totul sa fie si mai greu. Sa speram ca se va termina mai repede cu Covid-ul si vom reveni la o viata normala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii din mediul rural pot obține finanțare pentru centre after-school pentru copiii cu risc de abandon școlar. Bursa acoperă masa copiilor, materialele didactice și plata profesorilor timp de un an. Apelul de proiecte, deschis până pe 4 aprilie

Echipele de cadre didactice din mediul rural care intenționează să implementeze în școala lor centre de tip after-school pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar, se pot înscrie în…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

2.000 de locuri pentru cei care vor să devină profesori, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern / Cifra de școlarizare pentru creșe, grădinițe, școli și facultăți

Sunt alocate 2.000 de locuri pentru cei care vor să devină cadre didactice, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de către Guvern. „Este vorba…
Vezi articolul

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele pentru concursul de directori de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date la proba…
Vezi articolul

Sindicatele din învățământ solicită ministerului Educației să ceară de urgență inspectorilor și directorilor să nu mai cheme angajații la lucru în sute de școli. Hăncesc: „Este absurd să chemi zeci sau chiar peste o sută de persoane la școală”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere Ministerului Educației și Cercetării să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Mâine este grevă în toate școlile. Oamenii decid / Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că mâine este grevă în școli. Luni, 12 iunie, la ora 10, liderii…
Vezi articolul