VIDEO Cum arată o școală nou construită în Danemarca, fără clase delimitate și bănci, “pentru a încuraja creativitatea”. Primarul: Este extrem de important să continuăm să privim cu 30-40 de ani în față, în loc de un singur ciclu electoral înainte

8.411 vizualizări
Noua școală “Frello” din Varde, Danemarca – sala pentru orele de geografie / Foto: captură video euronews.com
Danemarca speră să își inoveze sistemul educațional prin deschiderea unui nou tip de școală în orașul Varde, concentrându-se pe curiozitate și creativitate. Școala “Frello” din Varde, numită după pictorul danez local Otto Frello, va găzdui în curând 900 de elevi și are o particularitate: școala a fost proiectată fără săli de clasă și fără bănci, potrivit EuroNews.

În schimb, școala are „săli de subiecte”, speciale pentru fiecare materie. “Elevii nu se vor îndoi niciodată despre sala în care trebuie să lucreze. Camerele sunt modelate concret după fiecare disciplină, individual”, a spus directorul Morten Moeller Jensen, conform sursei citate.

De asemenea, design-ul interior al școlii folosește materiale precum piatră, lemn și lemn tratat termic la intrări, „zone tematice” și grădini pe acoperiș, pentru a crea un mediu primitor și jucăuș pentru elevi.

VIdeo: dailymotion.com

Comunitatea speră că toți copiii se vor simți ca acasă în școală, ținând pasul cu vremurile. Școala a fost deschisă pe 13 august și se așteaptă, în timp, rezultatele.

Totodată, școala a costat 12 milioane de euro, iar primarul o vede ca pe o investiție de lungă durată.

Exteriorul Școlii “Frello” din Varde, Danemarca. Foto: captură video euronews.com

“Ceea ce ne oferă această investiție este o școală sigură pentru viitor. Dacă am fi folosit 12 milioane de euro pe o școală existentă, am fi avut același conținut fără posibilitatea de a adăuga lucruri noi”, a spus primarul Erik Buhl.

“Mai mult decât atât, este extrem de important să continuăm să privim cu 30-40 de ani în față, în loc de un singur ciclu electoral înainte. Ceva, cred că trebuie să experimentăm în sectorul public”, atrage atenția el, după cum se mai arată pe euronews.com.


2 comentarii
  1. Scoala in Danemarca este diferita din multe puncte de vedere. Invatarea este activa, accentul cade pe creativitate (a face lucrurile altfel) si rezolvare de probleme.

    Cand se lucreaza mult in grup este evident ca nu te ajuta clase de tip cutie cu chibrituri in care elevii se uita la “dumnezeul” profesor si la cefele colegilor.

  2. Foarte interesant . Insa pentru a utiliza astfel de scoli cred ca trebuie mai intai stabilit foarte clar pentru ce ciclu de invatamant sunt destinate si ce vrem sa invete elevii in astfel de scoli. De exemplu, cred ca sunt foarte potrivite pentru gradinite si scoli primare. De asemeni, par adecvate pentru facultati, ca spatii pentru desfasurarea seminariilor. Nu in ultimul rand, ar fi extrem de potrivite pentru scoli profesionale. Nu stiu insa cat de indicate ar fi pentru ciclul gimnazial sau pentru ciclul liceal. Sa nu uitam ca la noi aceste cicluri de invatamant au in caracter profund teoretic si pentru acest tip de invatare nu sunt convins ca lipsa claselor si a bancilor ar fi in lucru indicat. In cazul in care, la noi in tara se va renunta la modul clasic de invatare si se va introduce un invatamant mai axat pe aspecte practice, acest tip de scoala ar fi totusi perfect. Numai ca in aceste conditii, ar trebui luat in calcul foarte serios, daca vom continua mai departe la gimnaziu si liceu cu aceleasi materii clasice sau renuntam la matriile clasice si introducem alte materii complet noi, mai potrivite dorintelor tinerelor generatii si pentru aceste scoli ale viitorului. Ce materii ? Inca nu stiu . Dar hai sa zicem ca eu ma apropii de pensie si ca in curand voi lasa locul meu tinerelor generatii de cadre didactic care isi vor spune cu prisosinta cuvantul in legatura cu noile materii care for fi predate generatiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

BREAKING Cîmpeanu: În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni – azi sunt 1.724 de localități sub acest prag

În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de…
Vezi articolul

Două cazuri suspecte de hepatită misterioasă acută la copii, în Sibiu / Nu există nici o legătură între cazurile suspecte și vaccinul anti-Covid19, pentru că nici unul dintre copiii diagnosticați din Marea Britanie nu a fost imunizat, spun specialiștii

Două suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută au fost raportate la Sibiu, o fată de 10 ani și un băiat de 16 ani, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sibiu,…
Vezi articolul