VIDEO Cum arată o școală nou construită în Danemarca, fără clase delimitate și bănci, “pentru a încuraja creativitatea”. Primarul: Este extrem de important să continuăm să privim cu 30-40 de ani în față, în loc de un singur ciclu electoral înainte

8.599 de vizualizări
Noua școală “Frello” din Varde, Danemarca – sala pentru orele de geografie / Foto: captură video euronews.com
Danemarca speră să își inoveze sistemul educațional prin deschiderea unui nou tip de școală în orașul Varde, concentrându-se pe curiozitate și creativitate. Școala “Frello” din Varde, numită după pictorul danez local Otto Frello, va găzdui în curând 900 de elevi și are o particularitate: școala a fost proiectată fără săli de clasă și fără bănci, potrivit EuroNews.

În schimb, școala are „săli de subiecte”, speciale pentru fiecare materie. “Elevii nu se vor îndoi niciodată despre sala în care trebuie să lucreze. Camerele sunt modelate concret după fiecare disciplină, individual”, a spus directorul Morten Moeller Jensen, conform sursei citate.

De asemenea, design-ul interior al școlii folosește materiale precum piatră, lemn și lemn tratat termic la intrări, „zone tematice” și grădini pe acoperiș, pentru a crea un mediu primitor și jucăuș pentru elevi.

VIdeo: dailymotion.com

Comunitatea speră că toți copiii se vor simți ca acasă în școală, ținând pasul cu vremurile. Școala a fost deschisă pe 13 august și se așteaptă, în timp, rezultatele.

Totodată, școala a costat 12 milioane de euro, iar primarul o vede ca pe o investiție de lungă durată.

Exteriorul Școlii “Frello” din Varde, Danemarca. Foto: captură video euronews.com

“Ceea ce ne oferă această investiție este o școală sigură pentru viitor. Dacă am fi folosit 12 milioane de euro pe o școală existentă, am fi avut același conținut fără posibilitatea de a adăuga lucruri noi”, a spus primarul Erik Buhl.

“Mai mult decât atât, este extrem de important să continuăm să privim cu 30-40 de ani în față, în loc de un singur ciclu electoral înainte. Ceva, cred că trebuie să experimentăm în sectorul public”, atrage atenția el, după cum se mai arată pe euronews.com.


2 comments
  1. Scoala in Danemarca este diferita din multe puncte de vedere. Invatarea este activa, accentul cade pe creativitate (a face lucrurile altfel) si rezolvare de probleme.

    Cand se lucreaza mult in grup este evident ca nu te ajuta clase de tip cutie cu chibrituri in care elevii se uita la “dumnezeul” profesor si la cefele colegilor.

  2. Foarte interesant . Insa pentru a utiliza astfel de scoli cred ca trebuie mai intai stabilit foarte clar pentru ce ciclu de invatamant sunt destinate si ce vrem sa invete elevii in astfel de scoli. De exemplu, cred ca sunt foarte potrivite pentru gradinite si scoli primare. De asemeni, par adecvate pentru facultati, ca spatii pentru desfasurarea seminariilor. Nu in ultimul rand, ar fi extrem de potrivite pentru scoli profesionale. Nu stiu insa cat de indicate ar fi pentru ciclul gimnazial sau pentru ciclul liceal. Sa nu uitam ca la noi aceste cicluri de invatamant au in caracter profund teoretic si pentru acest tip de invatare nu sunt convins ca lipsa claselor si a bancilor ar fi in lucru indicat. In cazul in care, la noi in tara se va renunta la modul clasic de invatare si se va introduce un invatamant mai axat pe aspecte practice, acest tip de scoala ar fi totusi perfect. Numai ca in aceste conditii, ar trebui luat in calcul foarte serios, daca vom continua mai departe la gimnaziu si liceu cu aceleasi materii clasice sau renuntam la matriile clasice si introducem alte materii complet noi, mai potrivite dorintelor tinerelor generatii si pentru aceste scoli ale viitorului. Ce materii ? Inca nu stiu . Dar hai sa zicem ca eu ma apropii de pensie si ca in curand voi lasa locul meu tinerelor generatii de cadre didactic care isi vor spune cu prisosinta cuvantul in legatura cu noile materii care for fi predate generatiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până astăzi, inspectoratele școlare trimit Ministerului Educației numărul real al elevilor care au primit rechizite în anul școlar 2023-2024, precum și estimarea pentru anul școlar viitor

Până luni, 15 ianuarie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației numărul real al elevilor din programul „Rechizite școlare”, din anul 2023-2024, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Potrivit sursei…
Vezi articolul

Standarde minime de confort în căminele studențești și măsuri pentru un „mediu universitar mai sustenabil” – cereri ale Alianței organizațiilor studențești într-o petiție online adresată autorităților

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită o serie de măsuri și reglementări pentru a „crește gradul de sustenabilitate a instituțiilor de învățământ superior” din România, printr-o petiție anunțată…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul