Elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza au avut o experiență inedită: organizarea unui târg caritabil cu o componentă de investiție importantă. Profesoara Diana Corfu i-a ghidat pe copiii care anul trecut școlar erau în clasa a II-a astfel încât să înțeleagă că au exersat și descoperit concepte de educație financiară. Cadrul didactic a aplicat la clasă o fișă didactică din cadrul proiectului LifeLab by BCR, în care școala din județul Prahova este implicată.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, de unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program, pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
„Vă mai amintiți târgul nostru din primăvară? Cum se numea?”, îi întreabă profesoara la ora la care am asistat. Copiii răspund: „Cumpărăm, vindem, investim inteligent și dăruim”. Așa a început lecția, cu amintirea unui proiect de afaceri care a devenit realitate și a avut un impact asupra comunității.

Sub îndrumarea învățătoarei lor, copiii și-au imaginat o mică afacere și au organizat-o pas cu pas. „Ne-am ales un logo, siglă. De ce am ales fluturele și culoarea verde?”, întreabă profesoara. Un elev răspunde cu încredere: „Pentru că simbolizează speranța”. Proiectul a fost structurat ca o adevărată întreprindere: fiecare elev a avut un rol, a existat un manager, fiecare grupă a avut un obiectiv clar, iar produsele finite au fost evaluate și comercializate.

• Grupa 1 a realizat 30 de figurine cu ouă de Paște cu magnet
• Grupa 2 a confecționat 30 de figurine de Paște
• Grupa 3 a produs 15 suporturi pentru lumânări
• Grupa 4 a creat 20 de suporturi pentru ouă

VIDEO Experiență inedită: organizarea unui târg caritabil cu o componentă de investiție importantă – profesoara Diana Corfu îi gidează pe micii afaceriști din clasa a II-a să înțeleagă că au exersat și descoperit concepte de educație financiară
Elevii au muncit cu atenție la fiecare etapă: turnarea ipsosului, șlefuirea, pictarea și apoi lăcuirea produselor. Odată finalizate, acestea au fost puse în vânzare la târgul caritabil din piațeta orașului, iar copiii au experimentat și procesul de calculare a investiției și profitului.

„Cât a cheltuit fiecare grupă?”, întreabă profesoara. Copiii, folosind fișele de lucru, au răspuns că între 30 și 35 de lei pentru fiecare grupă. După vânzarea produselor la prețuri stabilite – 5 lei pentru figurine și 10 lei pentru suporturile de lumânări și ouă veniturile au fost între 150 și 200 de lei per grupă.

Totalul încasărilor a fost de 650 de lei, iar după scăderea costurilor, elevii au realizat că profitul net a fost de 500 de lei.
„Oare ce înseamnă profit?”, întreabă profesoara. Un elev răspunde sigur pe el: „Cu cât am rămas după ce am scăzut cheltuielile materialelor”.

Fișa „Micul Afacerist”, poate fi descărcată împreună cu 400 de proiecte de lecții sau de secvențe de lecție similare de pe platforma life-lab.ro. Sunt fișe făcute de profesori pentru profesori, avizate de experți educaționali și inspectori școlari.
Alina Gabriela Nicola, directoarea liceului și profesor de Limba și literatura română, subliniază impactul acestui model de învățare: „Mi s-a părut interesant nu neapărat că este un curs de educație financiară, ci faptul că infuzăm elemente de educație financiară la toate disciplinele. Mi-am dat seama că pot să aplic astfel de concepte aproape la orice operă literară pe care o predau. La fel au făcut și colegii mei la istorie, matematică, franceză, dirigenție”.

Acest mod de predare nu doar că îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine conceptele economice, dar îi și pregătește pentru viață. „Elevilor trebuie să li se formeze obiceiuri financiare sănătoase ca să devină adulți responsabili”, explică profesoara Diana Corfu. „Încă din clasa pregătitoare am învățat despre troc, bani și valoarea acestora”, mai spune aceasta.

Prin implicare activă și exerciții practice, copiii înțeleg valoarea banilor, importanța muncii și conceptul de responsabilitate financiară.
LifeLab a demonstrat astfel că educația financiară poate fi integrată cu succes în orice materie, de la matematică și TIC la economie și educație civică. Prin metode interactive, profesorii au reușit să transforme noțiuni abstracte în experiențe concrete, captivante pentru elevi.
Proiectul LifeLab continuă să ofere resurse gratuite și modele de bună practică pentru profesori, sprijinind astfel dezvoltarea unei generații conștiente de alegerile sale financiare. Mai multe despre această inițiativă pot fi găsite pe platforma oficială LifeLab.
Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 400 de resurse educaționale gratuite, care includ:
- Lecții interactive și materiale multimedia.
- Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
- Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.
Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava