VIDEO Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat – anunță vicepremierul Raluca Turcan

2.681 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat astăzi că majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat. “Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat, anunţat public şi, mai mult decât atât, sunt bani prevăzuţi în buget pentru aceste majorări salariale”, a precizat Turcan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Este a doua asigurare din partea oficialilor guvernamentali pe care profesorii o primesc, cu privire la aplicarea creșterii salariilor. Și ministrul educației, Monica Anisie, a anunțat marți seară că “majorările salariale pentru anul 2020 sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării”.

Declarațiile făcute de vicepremierul Raluca Turcan astăzi, 8 ianuarie, cu privire la majorarea salariilor profesorilor:

Am pregătit o analiză (…) care are trei componente: OUG 114 iniţială prin care majorările salariale ale profesorilor intrau într-un regim mai rapid de majorare, legea de angajare a răspunderii care a lăsat în vigoare acest articol din OUG 114, cu alte cuvinte a lăsat în vigoare majorarea mai rapidă a salariilor profesorilor, şi ordonanţa ultimă de corectare a OUG 114 care la fel lasă în vigoare majorarea salarială a profesorilor şi se referă doar la partea legată de sporuri care în cuantum rămân ca la finalul anului 2019. A fost un fake news. Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat, anunţat public şi, mai mult decât atât, sunt bani prevăzuţi în buget pentru aceste majorări salariale“, a declarat Turcan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Întrebată dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 septembrie 2020, Raluca Turcan a răspuns: “Eu vorbesc despre text de lege şi informaţiile apărute în spaţiul public şi anume că salariile profesorilor nu vor mai creşte. Textul de lege arată limpede că a fost un fake news“.

Informații de background

Reacția vine după ce Antena 3 a anunțat marți, citând surse guvernamentale, că “profesorii rămân fără majorările de salarii promise de la data de 1 septembrie 2020” (sursa).

Ministrul Educației, Monica Anisie, a replicat cu următorul anunț publicat pe pagina sa de Facebook:

  • “Stimați colegi din sistemul de educație!
  • Vă asigur că, în ciuda propagandei mincinoase a PSD, bugetul Ministerului Educației și Cercetării cuprinde sumele de bani necesare pentru creșterile salariale din anul 2020.
  • Orice alte informații apărute în spațiul public sunt tendențioase și au rolul să manipuleze opinia publică!”

Ministrul Finanțelor a declarat în prima sa conferință că în privința salariilor profesorilor actuala legislație va fi pusă în aplicare.

Reamintim că potrivit  Ordonanței de Urgență 114/2018 profesorii vor avea în 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă (n.r. restul rămas dupa creșterea de 25% din septembrie 2019) până la grila de salarizare prevăzută în Legea 153 a salariilor. Creșterea va avea loc în felul următor:

  • 1 ianuarie 2020  – 25% din diferența rămasă până la grilă
  • 1 septembrie 2020 – restul până la salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Concret, dacă un profesor ar avea de primit încă 100 de lei ca să ajungă la nivelul grilei din 2022, atunci el a primit 25 de lei de la 1 ianuarie 2019, 25 de lei de la 1 ianuarie 2020 și 50 de lei de la 1 septembrie 2020.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de…
Vezi articolul