VIDEO Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat – anunță vicepremierul Raluca Turcan

2.692 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat astăzi că majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat. “Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat, anunţat public şi, mai mult decât atât, sunt bani prevăzuţi în buget pentru aceste majorări salariale”, a precizat Turcan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Este a doua asigurare din partea oficialilor guvernamentali pe care profesorii o primesc, cu privire la aplicarea creșterii salariilor. Și ministrul educației, Monica Anisie, a anunțat marți seară că “majorările salariale pentru anul 2020 sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării”.

Declarațiile făcute de vicepremierul Raluca Turcan astăzi, 8 ianuarie, cu privire la majorarea salariilor profesorilor:

Am pregătit o analiză (…) care are trei componente: OUG 114 iniţială prin care majorările salariale ale profesorilor intrau într-un regim mai rapid de majorare, legea de angajare a răspunderii care a lăsat în vigoare acest articol din OUG 114, cu alte cuvinte a lăsat în vigoare majorarea mai rapidă a salariilor profesorilor, şi ordonanţa ultimă de corectare a OUG 114 care la fel lasă în vigoare majorarea salarială a profesorilor şi se referă doar la partea legată de sporuri care în cuantum rămân ca la finalul anului 2019. A fost un fake news. Majorările salariale pentru profesori rămân în calendarul angajat, anunţat public şi, mai mult decât atât, sunt bani prevăzuţi în buget pentru aceste majorări salariale“, a declarat Turcan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Întrebată dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 septembrie 2020, Raluca Turcan a răspuns: “Eu vorbesc despre text de lege şi informaţiile apărute în spaţiul public şi anume că salariile profesorilor nu vor mai creşte. Textul de lege arată limpede că a fost un fake news“.

Informații de background

Reacția vine după ce Antena 3 a anunțat marți, citând surse guvernamentale, că “profesorii rămân fără majorările de salarii promise de la data de 1 septembrie 2020” (sursa).

Ministrul Educației, Monica Anisie, a replicat cu următorul anunț publicat pe pagina sa de Facebook:

  • “Stimați colegi din sistemul de educație!
  • Vă asigur că, în ciuda propagandei mincinoase a PSD, bugetul Ministerului Educației și Cercetării cuprinde sumele de bani necesare pentru creșterile salariale din anul 2020.
  • Orice alte informații apărute în spațiul public sunt tendențioase și au rolul să manipuleze opinia publică!”

Ministrul Finanțelor a declarat în prima sa conferință că în privința salariilor profesorilor actuala legislație va fi pusă în aplicare.

Reamintim că potrivit  Ordonanței de Urgență 114/2018 profesorii vor avea în 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă (n.r. restul rămas dupa creșterea de 25% din septembrie 2019) până la grila de salarizare prevăzută în Legea 153 a salariilor. Creșterea va avea loc în felul următor:

  • 1 ianuarie 2020  – 25% din diferența rămasă până la grilă
  • 1 septembrie 2020 – restul până la salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Concret, dacă un profesor ar avea de primit încă 100 de lei ca să ajungă la nivelul grilei din 2022, atunci el a primit 25 de lei de la 1 ianuarie 2019, 25 de lei de la 1 ianuarie 2020 și 50 de lei de la 1 septembrie 2020.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, despre demonstrațiile pro-Palestina ale studenților din SUA: Trebuie să ținem mereu universitățile foarte aproape de valorile lor fundamentale, nu de implicarea în agende politice. Foarte adesea universitățile sunt tentate de utopii sociale, în loc să-și vadă de valorile tradiționale care le-au consacrat

Un val de proteste ale studenților și activiștilor pro-palestinieni s-a răspândit în numeroase universităţi americane, în ultimele zele zile, începând din California și până în New England, cu sute de…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2024. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele de Astronomie, Științe socio-umane și concursuri de biologie, publicate de Ministerul Educației / Instituția anunță că unele regulamente de anul trecut rămân valabile

Mai multe regulamente specifice de organizare pentru olimpliadele naționale de astronomie-astrofizică (ONAA), creativitate științifică (ONCS), științe socio-umane (ONSSU) 2024 și pentru câteva concursuri de biologie au fost publicate de Ministerul…
Vezi articolul