VIDEO Nu fac online toate orele din orar, ci doar materiile pentru Bac, sunt clasa a XII-a, spune Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. Motivul: nu toți profesorii au sau nu vin cu laptopul la școală

6.958 de vizualizări
Foto: Rares Voicu presedintele CNE, captura PROTV
Nu fac online toate orele din orar, ci doar materiile pentru Bac, sunt clasa a XII-a, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, la emisiunea “Viitor cu clasă” de la PROTV. Rareș Voicu este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”din Brăila. Întrebat care este motivul pentru care nu face toate orele pe internet, așa cum prevăd regulamentele școlare în prezent, elevul a explicat: “din lipsă de infrastructură, nu toți profesorii au sau nu vin cu laptopul la școală”.

Rareș Voicu a vorbit la începutul intervenției sale despre faptul că tot mai mulți elevi se plâng legat de calitatea actului didactic în mediul online, exprimând o serie de îngrijorări despre “diferențele uriașe” dintre predarea clasică și cea la distanță.

A declarat apoi că nu face decât orele online pentru materiile la care are Bacalaureatul pentru că este în clasa a XII-a, și a spus că profesorul intră pe platforma online pe care predă elevilor cu telefonul, dar că “nu e infrastructură în școală”, dar “calitatea sunetului e ok”.

Când a fost întrebat, după câteva minute, de ce nu face toate orele online, ci doar cele de la materiile de Bac, Rareș Voicu a spus că motivul este “din lipsă de infrastructură, preponderent, adică nu toți profesorii au, sau nu vin cu laptopul la școală”.

Redăm declarațiile făcute de la PROTV de președintele Consiliului Național al Elevilor:

Rareș Voicu: Noi comunicăm constant cu colegii atât cu cei din alte clase, cât și cu cei reprezentanți din toate județele și situația nu este tocmai plăcută. Adică se simte o puternică nevoie de interacțiune atât între elevi, pentru că, na, suntem ființe sociale și e firesc, cât și între elevi și profesori pentru că se simte foarte, foarte puternic această diferență a calității între actul educațional, cel care are loc în mediul online și cel care are loc în sala de clasă. Sunt diferențe uriașe. Or mulți colegi îmi spun că ei pur și simplu nu înțeleg ce se predă în mediul online. Și e foarte posibil, mi-am dat seama în prima săptămână când a intrat Bucureștiul în scenariul roșu și din ce în ce mai mulți colegi îmi spuneau că nu înțeleg nimic și că ei nu pot să acomodeze informație, mi-am dat seama că e foarte posibil să apară niște falii între elevi. Între nivelul lor de pregătire și între volumul de informații pe care îl pot acumula și, în definitiv, de diferențele de competențe pe care și le formează. Și aici cred că apare o foarte mare problemă, pentru că de fapt ne vom trezi iarăși în luna iunie când vom fi nevoiți să dăm examenele naționale că vom scoate conținuturi din materie doar că acum nu va fi ca anul trecut. Pentru că anul trecut știam clar: semestrul întâi am făcut tot ce era de făcut până în decembrie și acolo s-a încheiat și din martie scoatem tot ce e din programa de examen pentru că de acolo lucrurile au luat-o razna. Aici nu vă mai știi ce să facem la examene pentru că nu știm ce lecții sunt predate astfel încât să ajungă cu adevărat la editezi, ce lecții nu sunt predate în mod corespunzător, deci au cum elevii să acomodeze și ce nu și cred că această mare dezbatere trebuie să fie centrală pentru următoarele săptămâni. E un punct de turnură pentru că știm că e posibil ca acest an să fie poate cel mai greu cu care ne-am confruntat mulți dintre noi. Și nu aș vrea să-i spun că este un an școlar compromis dar dacă nu se vor face pașii corespunzător și dacă nu se va face monitorizarea atentă a ceea ce fac de fapt și ceea ce învață de fapt elevii la școală spun șanse foarte mari ca el să devină un an școlar compromis.

Roxana Hulpe: Rareș, tu în acest moment faci ore online?

Rareș Voicu: Da, fac ore online.

Roxana Hulpe: Conform unui orar foarte bine stabilit? Le faci pe toate?

Rareș Voicu: Nu, nu fac toate orele online, le fac doar pe cele pentru Bacalaureat, eu sunt clasa a XII-a. Și nu se… e clar că nu se compară interacționa din sala de clasă cu cea din online, asta vă spuneam și la început. Dar eu încă sunt un caz norocos pentru că profesorul folosește telefonul pentru a intra pe Google Meet, adică nu e infrastructură în școală și calitatea sunetului e ok, adică se aude bine. Mă rog, cu câteva mici difuziuni lucrurile stau bine. Dar am colegi chiar din alte clase din școală care au probleme foarte, foarte mari cu a auzi profesorul, cu a vedea profesorul. Să nu mai vorbim despre, evident, problema elevilor care nu au acces la internet deloc. Aici este slăbiciunea cea mai mare și călcâiul lui Ahile, dacă vreți, al acestei crize, care a fost gestionată absolut groaznic de către autorități (…)

Întrebată ce părere are despre faptul că Rarteș Voicu, elev în clasa a XII-a, participă doar la orele online de la materiile de Bac, inspectorul general adjunct al ISMB, Teodora Bentz, a declarat că  „nu cred că este o ideea atât de bună din perspectiva formării competențelor pentru viață.  Liceul este parcursul pe care trebuie să-l avem în vedere din toate punctele de vedere. În sensul în care nu mergem doar spre un examen al maturității, pe care îl dăm doar la trei discipline, acest examen al maturității trebuie văzut ca pasul către piața muncii. Iar adaptabilitatea oricărui elev se face din modul în care corelează toate noțiunile, de la diferite discipline în așa fel încât să se, nu numai adapteze, să se integreze indiferent de cerințe, în oricare grup de lucru și să fie un învingător.

Moderatoarea l-a întrebat pe Rareș Voicu de ce nu face și celelalte ore, iar răspunsul acestuia a fost: „Din lipsă de infrastructură, preponderent, adică nu toți profesorii au, sau nu vin cu laptopul la școală și… din nou, școala mea e, să spunem, poate un caz fericit pentru că eu știam de acele fonduri care au fost atrase de către Guvern și care sunt disponibile pentru unitățile de învățământ și am încurajat conducerea școlii să aplice pentru ele”.

Inspectorul școlar adjunct de la București, Teodora Bentz, a precizat că „există întotdeauna posibilitatea de a merge la școală și școala întotdeauna îți pune la dispoziție, dacă vrei să iei în custodie acasă, dacă nu sa vii în sala de clasă, cu siguranță dotată. Școlile au primit în diferite tranșe, pe diferite proiecte acest ajutor. Nu cred că poate sta cineva acasă, un profesor, și a nu face ora și a lua banii fără a se găsi o soluție imediată.

Teodora Bentz a enumerat apoi cazurile în care școala poate ajuta orice cadru didactic să folosească instrumentele digitale din baza școlii sau pe cele personale, dacă e cazul. Întrebată dacă în București sunt în acest moment profesori care nu vor fi plătiți pentru că nu și-au făcut orele online luna aceasta, a spus „nu, eu nu am cunoștință de astfel de cazuri”.

Reamintim că școala online este reglementată de Legea Educației, nr 1/2011 și Ordinul Ministrului Educației nr. 5545/2020 din 10 septembrie 2020 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, orele online sunt obligatorii atât pentru elevi cât și pentru profesori. Elevii care nu se prezintă la aceste cursuri online iau absență, iar profesorii care nu țin aceste ore nu sunt plătiți.

Foto: Rares Voicu presedintele CNE/ captura PROTV


10 comments
  1. Ce sa spun sa trezit si asta sa vorbeasca si sa arunce cu noroi in profesori. Imediat profesori fac, profesori dreg iar elevii sfinti de pus in racla.
    Stimate Presedinte invatamanul adevarat nu se face online ci in clasa , cu caiet de teme si cu urme de creta pe mana. Astazi mai greu sa ai caiet de teme dar na esti adolescent nu mai ai caiet de teme.
    In online o sa se nasca o generatie care o sa ajunga la admiterea la liceu cu 0 puncte.

  2. La ce scoala este elev, domnul presedinte al elevilor? Ca se pot verifica spusele lui! Trebuie investigat pana la aflarea adevarului.

  3. Cum adica? La 4 la suta elevii nu vin la scoala dar profesorii da??? Intr un oras ROSU? Prin mijloace de transport, aglomeratie? Hilar!!! Profesorul e scutit de covid sau cum? Iar acasa de pe ce sa predea? I a dat cineva ceva?? Cui daca elevii nu au decat maximum un telefon al parintelui care munceste?? Terminati o data farsa asta cu uite online ul, nu e online ul. Scolile se inchid punctual, izolat, nu distrugem educatie, industrie, economie ca voi nu sunteti in stare sa croiti o cale spre rezolvare cum au facut toate statele Europei.

  4. Unii profesori nu -si fac orele, dar toti isi incaseaza lefurile. Inspectoratele nu stiu cine face si cine nu face ore de luni de zile.
    La stat lefurile curg la fel atat in contul celor care lucreaza cat si a-l celor care nu fac nimic de luni de zile.
    Elevii dupa 6-7 ore online sunt obligati si la ore intregi de teme, proiecte, etc tot in fata calculatorului. La 10-12 ani 8-9 ore de lucru intens/zi.
    Nu e treaba vreunui Minister sa reglementeze acest aspect?

    1. Treaba ministerului era nu sa stea precum cainele de paza geana pe profesor, omul pe care l ai trimis intre mii de elevi fara o masca sa faca pe medicul, bona, paznicul tip Lidl cu termoscannerul in mana, psiholog, parinte etc, ci sa gandeasca o strategie prin care sa nu distruga sanatatea celor implicati in procesul educativ. Mai pot iesi eu in regula din pamdemie daca am deja 3 boli de ochi si stau 12 ore cu ochii in telefon corectand sute de teme? Mai pot fi eu, elevul sanatos daca stau online mereu? Toate statele normale la cap fac scoala fizic, numai noi mai cu mot dupa cum bate vantul puterii.

    2. @ Ana
      Ce bine ar fi daca, inainte sa ne avantam revolutionar in lupta, ne-am sopti in gand: “Acum scriu. Si scriu corect!”. Altfel, orice sfortare din aceasta nervoasa si intepata de “parinte privat ingrijorat” devine derizorie daca ne tradeaza grav limba materna.
      Semnez: “a-l” dumneavoastra…
      PS. De curiozitate: cu cine lucreaza intens copilul 9 ore pe zi daca profesorii nu-si fac orele?

      1. Bravo, B!! Sunt autodidacti:)) Of, unde gasesc si eu niste elevi atat de autodisciplinati, care sa invete singurei 9 ore, constiinciosi mai ceva ca un student la Doctorat? Nu de alta, dar sa-mi fac un transfer, sa nu mai stau in scoala asta 12 ore cu tel in mana si sa merg in aia unde 9 ore stau cu burta la …bec, pentru ca, nu-i asa, elevul este un foarte bun autodidact?? :)))

    3. Dacă profesorii nu-și fac orele atunci de ce “Elevii dupa 6-7 ore online sunt obligati si la ore intregi de teme, proiecte, etc tot in fata calculatorului. La 10-12 ani 8-9 ore de lucru intens/zi.” ?

  5. Cum nu se pretinde muncitorului în construcții sa vina cu betoniera proprie la munca așa nu poti pretinde nici profesorului sa vina la munca cu laptopul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școli cu datorii la stat. Până pe 30 octombrie, directorii trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele – adresă a Ministerului Educației

Sunt școli care nu au achitat la timp datoriile la stat, după cum se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, document consultat de Edupedu.ro. Până pe…
Vezi articolul

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat au loc de marți pentru toți elevii din județul Iași. Participă peste 14.000 de elevi din 220 de școli și licee. Rezultatele vor veni la începutul lunii februarie, anunță inspectoratul

În perioada 25-27 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează Simularea Evaluării Naționale și Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2022, potrivit unui comunicat al instituției. Este vorba despre…
Vezi articolul

DOCUMENT “Elevii cu rezultat pozitiv la testul antidrog trebuie să suporte consecințe negative importante?”- una dintre întrebările chestionarului care va ajunge la părinții elevilor de clasele V-XII, de luni, 23 octombrie / Ce conține chestionarul

De luni, 23 octombrie, școlile din București vor trimite părinților care au elevi mai mari de clasa a V-a, un chestionar elaborat de Prefectura Capitalei, referitor la posibilitatea testării antidrog…
Vezi articolul

VIDEO Protest cu porci “zburători” la Ministerul Educației, față de lipsa tabletelor promise în școli: Toate măsurile au avut un puternic iz electoral / E o pasare a responsabilității de la o instituție la alta

Nemulțumiți față de promisiunile neonorate ale guvernanților, circa 10 tineri din Consiliul Național al Elevilor și din comunitatea Declic protestează în fața Ministerului Educației. Aceștia au adus ca recuzită mai…
Vezi articolul

Cine este Corina Atanasiu, pe care USR o propune ministru al Educației în guvernul Cioloș: Licențiată în științele educației, dar fără experiență în domeniu, expertă în fonduri europene și reprezentantă a unei organizații de părinți

Premierul desemnat Dacian Cioloș cere votul parlamentului pentru un guvern în care, la portofoliul Educației, este propusă Corina Atanasiu, fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în…
Vezi articolul