VIDEO Profesorii au „multe lucruri de făcut de acum înainte. Dacă noi nu putem, cine va putea? Profesorii contează” și au „privilegiul de a lucra cu cetățenii viitorului” – mesajul finaliștilor Global Teacher Prize 2023 pentru cadrele didactice din lumea întreagă

7.769 de vizualizări
Sursa: Captura Facebook – UNESCO
A fi profesor este un lucru greu, dar și o mare onoare, care, totodată, poartă o mare responsabilitate – aceea de a „lucra cu generațiile viitoare, cu cetățenii viitorului”, afirmă, într-un mesaj către cadrele didactice din lumea întreagă, mai mulți finaliști ai Global Teacher Prize – 2023, printre care și laureata ediției actuale a acestor premii, o profesoară din Pakistan.

Ei afirmă, într-un mesaj distribuit de UNESCO, că niciun elev nu trebuie lăsat în urmă și că „nicio persoană, fată sau băiat, nu trebuie să aibă de înfruntat vreun obstacol pe parcursul educației”.

Finaliștii care transmit acest mesaj – profesori provenind din Africa de Sud, Canada, Chile, Franța, Ghana, India, Marea Britanie, Ucraina, SUA – îndeamnă la inovație și la ajutor pentru elevi dincolo de materia propriu-zisă: “Ca profesori, știm că ceea ce facem are impact atunci când îi ajutăm pe elevii noștri să fie mai umani, să-și dezvolte legăturile cu cei asemenea lor, cu membrii comunității”.

Ce spun ei în mesajul distribuit de UNESCO (video integral – la final):

Melissa Tracy – SUA: Este greu să fii profesor? Da. Mereu spun că orice merită făcut este dificil.

Sister Zeph – Pakistan: Sunteți cu toții puternici. Ați dovedit că sunteți cei mai buni și că oferiți ce e mai bun lumii, deoarece conturați viitorul acestei lumi prin educația pe care o oferiți copiilor.

Artur Proidakov – Ucraina: Continuați, pentru că sunt multe de făcut de acum înainte. Și cred că trebuie să le facem, deoarece, dacă noi nu putem, cine va putea? Profesorii contează.

Eric Asomani Asante – Ghana: Uneori, lăsăm deoparte câte un elev deoarece este sub medie, deoarece nu vrem să acordăm mai mult timp. Dacă avem spiritul necesar pentru a acționa hotărât, nu îl vom lăsa deoparte. Îl vom ajuta puțin câte puțin, pentru ca și el să ajungă sus.

Deep Narayan Nayak – India: Cred cu convingere că fetele trebuie să aibă acces la educație și că nicio persoană, fată sau băiat, nu trebuie să aibă de înfruntat vreun obstacol pe parcursul educației.

Mariette Wheeler – Africa de Sud: Fiecare om are propriul domeniu de interes, iar tu, ca profesor, stârnești această curiozitate în fiecare elev care vrea să învețe despre acel domeniu.

Shafina Vohra – Marea Britanie: Dacă ai o idee, încearc-o. Poate nu funcționează, dar încearc-o. Am luat o idee măruntă, care mi-a trecut prin minte când făceam duș, iar în șapte ani a crescut într-un program foarte apropiat inimii mele și tinerilor cu care lucrez zi de zi. Drept urmare, aș spune: inovați, inovați, inovați! Nu vă fie teamă, încercați!

Melissa Tracy – SUA: Ca profesori, știm că ceea ce facem are impact atunci când îi ajutăm pe elevii noștri să fie mai umani, să-și dezvolte legăturile cu cei asemenea lor, cu membrii comunității, atât la nivel local, cât și la nivel global.

Annie Ohana – Canada: Toți profesorii trebuie să știe că muncesc din greu și că transformați lumea. Îi ajutați pe toți elevii, pretutindeni. Să știți că trebuie să manifestăm solidaritate în munca noastră. Și să știți că, premiată sau nu, munca voastră este incredibilă.

Geisha Bonilla Cortes – Chile: La urma urmei, fiecare profesor va trebui mereu să se gândească la faptul că este scânteia care aprinde flacăra, o flacără aflată în fiecare elev care vine la ore. Acea flacără nu trebuie să se stingă niciodată, trebuie mereu să stea aprinsă.

Nicolas Gaube – Franța: A avea privilegiul de a lucra cu generațiile viitoare, cu cetățenii viitorului, este o onoare, o mare responsabilitate și măcar pentru aceasta merită să fii, astăzi, profesor. Mulțumesc”


2 comments
  1. Niste papagali inutili pe banii fraierilor

    Tot mai multi profesori sunt sufocati de situatie si renunta la sistem, iar tinerii nici nu vor sa mai auda de catedra, vad situatia penibila deja si din banca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban: Nu a existat nicio discuţie pe tema şomajului tehnic pentru cadrele didactice. Să țină orele online, prin media, să îşi facă treaba, să îi înveţe pe copii, astfel încât să nu fie necesară amânarea anului

„Nu a existat nicio discuţie pe tema şomajului tehnic pentru cadrele didactice”, a anunțat premierul Ludovic Orban la RomâniaTV. Acesta a mai spus că „și profesorii trebuie să fie un…
Vezi articolul