DOCUMENT Retrașii din Titularizare, precum și cei cu note sub 5 au liber să mai încerce o dată: pot să participe la concursurile de suplinitori

11.683 de vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Persoanele care s-au retras din examenul de titularizare (examenul de angajare în școală pe o perioadă nedeterminată), precum și cei care au luat note sub 5 la examenul de titularizare 2019 pot să participe la noile concursuri de angajare în școală, ca suplinitor, organizate la început de septembrie pentru ocuparea posturilor rămase libere. Confirmarea vine de la Ministerul Educației, care le-a trimis inspectoratelor școlare județene, pe 27 august, o notă în acest sens.

Cei care s-au retras din examenul de titularizare, precum și cei care au luat note sub 5 în sesiunea iulie 2019 a examenului național de angajare în școală se pot înscrie la concursul județean de ocupare a posturilor didactice și la disciplina la care au obținut nota sub 5. Concret, nota emisă de Ministerul Educației stipulează că cei care se prezintă la aceste concursuri trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca atunci când se prezintă la examenul național de titularizare.

Nota emisa de MEN / Foto: Edupedu.ro

 

Nota Ministerului Educației vine după ce fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Știrile PRO TV, imediat după examenul scris de titularizare, referitor la cei care s-au retras din examen:

  • „N-au fost pregătiți și probabil au văzut subiectele și s-au retras din examen. Vom proceda și cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învățământ nici ca suplinitori, nici în plata cu ora. Este primul an când luăm această măsură și decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult”.

Ei nu vor intra ca suplinitori pe baza notei de la examenul de titularizare, ci va trebui să dea un nou examen, pe 4 septembrie, pentru a obține această poziție. Vezi aici calendarul examenelor de angajare în școli în 2019

Amintim că și fostul secretar de stat în Ministerul Educației Oana Badea, astăzi primar PNL în Aiud, a declarat pentru Edupedu.ro, la scurt timp după anunțul făcut de Andronescu, că “cei care au ieșit din concurs pot să fie suplinitori, pentru că după 1 septembrie se organizează concursuri la nivelul unităților de învățământ, alte concursuri, când suntem deja în interiorul anului școlar. Acele concursuri sunt pentru ocuparea posturilor rămase libere după toate etapele calendarului de mobilitate de personal și se fac atât pentru calificați, cât și pentru necalificați, într-o ordine firească: numai în ultimă instanță, când nu ai pe cine pune în fața elevilor, testezi niște necalificați. Cum îi poate opri să participe la un nou concurs, în toamnă, pe cei care au ieșit din examen?

Amintim că 3.960 de candidați s-au retras din examenul de titularizare 2019 din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 24 de candidați au fost eliminați şi lucrările a 32 candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei.

Vezi pe grupul de Facebook Titularizare 2019-2020&Definitivat 2019 mai multe discuții referitoare la examenul din anul acesta

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. Pe de altă parte, din cauza declinului demografic, numărul de posturi scos la concurs este mic în ultimii ani, și se ajunge ca profesori cu note mari la titularizare să nu găsească niciun post liber.

  • Precizăm, însă, că numeroși profesori avertizează în fiecare an că există școli care “ascund” posturi și nu le scot la concurs, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru profesori care le sunt apropiați.
Citește și:

 


2 comments
  1. Celor retrasi din concurs li s-au repartizat deja posturi in baza notelor de anul trecut. Nota ministerului n-a fost respectata.

  2. Ceea ce urmeaza este o fictiune, dintr-o galaxie tare, tare indepartata si profund corupta… Sau nu…

    Lord Vader a cazut, dar au ramas cativa Sith de ambele genuri care continua ceea ce incepuse seful lor… Credeati ca vor fi abandonati o multime de Storm Troop-eri (suplinitori si functionari), multi tinuti politic in sistem? Pai cine mai strange semnaturi de sustinere a candidaturii la Stapanirea Galaxiei (presedentie)? Cine mai imbraca costumele terorii (Gucci, Armanii, dar si costume de camuflaj, renumitele Ii, vedete la intalnirile electorale) si face campanie Imperiului (partidului)? Cine mai e capabil sa minta cu nerusinare, sa spuna ca albul e negru sau negrul e alb? Asemenea calitati sunt necesare unui clan (partid) care s-a obisnuit sa castige voturi prin promisiuni desarte! Minciunile sunt multiplicate prin sute de mii de vectori, angajati in majoritate in institutii galactice (publice) pe posturi pe care nu le merita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis: ”Încurajez părinții să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă. Atât de simplu este” / Pentru sindicate: “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar”

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă la Cotroceni că îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la școală dacă aceștia sunt sănătoși, iar dacă…
Vezi articolul

DOCUMENT Urmează o reorganizare a Ministerului Educației cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o decizie de anulare a achiziției de servicii de pază pentru instituție

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susține că reorganizarea ministerului pe care-l conduce se va face cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, potrivit unei decizii de anulare a achiziției de servicii de…
Vezi articolul

Cercetătorul Dacian Dolean – Rezultatele PISA 2022, primele concluzii: România iese în evidență clasându-se pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. Acest lucru poate însemna și că performanța multor elevi e dependentă de măsura în care părinții își permit să plătească meditații

Au fost publicate rezultatele testării PISA 2022, iar performanțele elevilor din România la acest test indică cel puțin trei concluzii importante: În plus, rezultatele plasează România pe locul 4 în…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților cer autorităților române să sprijine studenții și profesorii refugiați din Ucraina și să le ofere programe și acces la învățământul superior românesc. ANOSR cheamă tinerii în fața ambasadei Ucrainei, joi seara, în semn de solidaritate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită autorităților române să sprijine studenții și cadrele didactice care vor fi grav afectați de războiul din Ucraina și să le acorde…
Vezi articolul

Acordarea statutului de autoritate publică profesorilor destabilizează și mai puternic raportul de putere dintre elevi, părinți și cadre didactice – Consiliul Elevilor critică demersul FSLI

Preluarea de către profesori a statutului de autoritate publică – așa cum a propus Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – destabilizează “și mai puternic” raportul de putere dintre elevi, părinți…
Vezi articolul