Petiție plină de greșeli a celor care vor să fie profesori, deși s-au retras din examenul de titularizare

6.312 vizualizări
Contestații BAC
Foto: Pexels.com
Greșeli de acord, de punctuație și de ortografie în petiția online lansată de cei care s-au retras din examenul de titularizare. Ei au primit interdicție din partea ministrului Educației să vină la catedră anul acesta, ca suplinitor sau la plata cu ora, așa cum era practica până acum, cu toate că se retrăseseră din examen. Deși are un singur paragraf, format dintr-o frază continuă, petiția conține numeroase greșeli gramaticale.

Amintim că petiția a fost lansată și semnată de persoane care s-au retras din examenul de angajare în școală, ca profesor. Pentru a se titulariza – adică pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată într-o școală – un candidat trebuie să obțină minimum nota 7 la examen. Pentru a deveni suplinitor, candidatul la titularizare trebuie să obțină minimum nota 5.

Textul integral al petiției:

Sursa foto: www.petitieonline.com

 

Regulile examenului de titularizare le-au permis ani de zile candidaților să se retragă din examen, fără să fie considerați picați. Ei puteau să predea pur și simplu foile de examen goale, după cel puțin o oră de la împărțirea subiectelor, iar lucrările nu le erau notate și nici nu erau considerați eliminați.

Fragment din Procedura de organizare a examenului de titularizare 2019 aprobată de secretarul de stat Florian Lixandru / Sursa documentului: titularizare.edu.ro

 

Dispăruți din examen ca și când n-ar fi participat, retrașii puteau apoi să se angajeze în același an suplinitori – adică exact la fel ca cei care susținuseră examenul și luaseră note între 5 și 7 sau chiar la fel cu profesorii cu note de 8 sau 9 la titularizare care nu găsesc, însă, posturi pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată și dau an de an examenul, practicând între timp meseria de profesor ca suplinitor.

3.960 de candidați s-au retras din concursul de titularizare din 17 iulie 2019, din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, a anunțat atunci Ministerul Educației.

O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen“, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației decizia de a opri practica angajării acestora în același an în care s-au retras din examen.

De precizat că Ecaterina Andronescu a anunțat că cei retrași din examenul de titularizare nu vor mai putea preda anul acesta abia după ce proba s-a desfășurat și încă nu este clară formula legală de punere în practică a interdicției.

Numărul celor retrași din concurs, în anii trecuți:
 • 2010 – 4.408
 • 2012 – 2.843
 • 2013 – 2.460
 • 2014 – 2.181
 • 2015 – 3.187
 • 2016 – 2.630
 • 2017 – 2.972
 • 2018 – 2.531
 • 2019 – 3.960

Primele rezultate obținute de profesori la examenul scris de titularizare arată că 46,86% dintre cei prezenți la examen au luat note peste 7 la proba de săptămâna trecută. Față de examenul de titularizare din 2018, anul acesta au luat note peste 7 – deci sunt titularizabili – cu 0,54 puncte procentuale mai puțini, anunță Ministerul Educației.

Rezultatele finale se afişează pe 30 iulie, iar repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 31 iulie.

Profesorii care au participat la examen, precum și cei care se pregătesc, pentru anii viitori, pot vedea mai multe discuții și întrebări despre Titularizare pe grupul de Facebook Titularizare 2019-2020&Definitivat 2019

CE ESTE TITULARIZAREA?

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. Pe de altă parte, din cauza declinului demografic, numărul de posturi scos la concurs este mic în ultimii ani, și se ajunge ca profesori cu note mari la titularizare să nu găsească niciun post liber.

 • Precizăm, însă, că numeroși profesori avertizează în fiecare an că există școli care “ascund” posturi și nu le scot la concurs, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru profesori care le sunt apropiați.
Citește și:

 

 


10 comments
 1. Eu cred că au făcut bine că au decis să stopeze acest efect șiacest gol legislativ. Ca ce chestie să te mai prezinți la Concurs, D-le și D-na Profesor, ca să nu scrii nimic și să ieși afară? Și apoi să pretinzi să primești un post. Păi nu tanti și nu tati, arătați că ați învățat, scrieți ce știți, și nu că ați venit să fentați. De asta învățământul merge din ce în ce mai jos și mai prost. Afirmațiile de mai sus, fac de rușine această profesie, și nu au ce căuta în gura unui profesor ce își cunoaște VALOAREA.

 2. Au dat metodologia și nu se poate modifica după examen, nu este corect. Cei implicați în educație trebuie să fie exemple pentru elevi, trebuie să respecte ce au decis inițial. S-a stabilit că se poate renunța la evaluarea lucrării! Așa trebuie să rămână! Dacă ceva nu este bine, se schimbă în anul următor. Sunt discipline de concurs unde nici nu au fost posturi titularizabile, dar examen s-a dat! De ce nu scot toate orele care acum sunt suplinite de titulari?

 3. Domnilor sunt intrigat! Cine i-a dat cârma în mâini acestei doamne Andronescu, a greșit profund. Domnilor dânsa a fost secretar UTC pe vremea lui Ceaușescu! Ce nu vă este clar? Acum, își bate joc de 16000 de oameni și îi arunca în stradă!!! Domnia sa, nu are acest drept! Luați o diplomă de licență și vedeți ce este scris acolo. Citez eu:
  – Titularului acestei diplome, i se acorda dreptul legal să profeseze! Domnilor mai puneți mâna și citiți! Nu vă grăbiți sa aruncați cu noroi!
  și pietre.!!!

 4. Portofoliul/dosarul profesorului este important , nu gramatica , nota sau retragerea de la titularizare ! Publicati ce trebuie sa contina acesta !

 5. Cât despre petiție, râde ciob de oală spartă! Să se mai uite în ograda lor și jurnaliștii, aveți destui în breaslă care și profesează și-s analfabeți agramați.

  1. Poate petitia a fost scrisa de un profesor de sport (etc). Si oricum nu e corect sa-i acuzi pe toti pentru gresala unuia.

 6. Lasă profesorii, să vedeți mailuri primite de la ISJ de la, vorba aia, domni inspectori ‘telectuali. Blanao tatii gramatica!

 7. Nu mai exista transparenta la minister.
  Inainte pe site-ul de titularizare la sectiunea rezultatele candidatilor inscrisi apareau absolut toti candidatii la concurs.
  In dreptul celor care se retrasesera, in loc de nota, era o cratima ce evidentia ca s-au retras in timpul tezei. Acum nu exista decat rezultatele celor care au ramas in concurs.
  Deci, de fapt nici nu se stie oficial cine sunt cei retrasi.
  Sa nu spuneti ca se vede din lista celor inscrisi la cncurs prin comparatie cu cea cu rezultatele. Ca nu este asa.
  Poate unii s-au inscris si nu au intrat in sala de concurs asumandu-si faptul ca nu vor avea nota de folosit pentru etapa de repartizare a celor cu nota din 2019.
  Halal transparenta, halal minister.
  Totul e la modul declarativ si de fapt suspectez ca a fost aruncata mingea catre candidati, ca sa “preseze” in mod caracteristic romanasilor, sa-si “rezolve” situatia la contestatii.
  Ca e foame mare la partide (toate) nu numai la psd. Si sponsorizarile vin din teritoriu dupa ce au fost “colectate” de la “prostime” (ca sa nu dau un termen mai dur, p..ime

  Vom vede cand apar tezultatele la contestatii.

  Si poate ministra da directiva sa apara la rezultate si cei care s-au retras din concurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planurile Comisiei Europene de “resetare a educației”: competențe digitale pentru toți profesorii, investiții în conectivitate și echipamente, incluziune / Un nou Spațiu euopean al educației și un plan de acțiune pentru educație digitală

Competențele digitale ar trebui să fie esențiale pentru toate cadrele didactice, iar alfabetizarea digitală este esențială pentru traiul în lumea digitalizată: acestea sunt două dintre principiile care stau la baza…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul

Eveniment susținut de BCR

Conferință regională pentru profesori și învățători, la Timișoara, pe 21 septembrie, organizată de Edupedu.ro: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar – înscrieri deschise

Elevii și copiii, în general, ar fi indicat să știe noțiunile de educație financiară, dar și mai important este să le aplice și să afle despre bani în cât mai…
Vezi articolul

Noua ofertă a Guvernului pentru angajații din Educație: 1.000 de lei brut lunar, de la 1 iunie pentru personalul didactic și 400 de lei pentru nedidactic / Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 240 de lei pentru nedidactic

Guvernul a anunțat creșteri salariale cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie pentru profesori, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Pentru personalul…
Vezi articolul