VIDEO Protest în direct la televizor al unui profesor din Afghanistan, după ce talibanii au interzis recent accesul fetelor în universități: Dacă mama și sora mea nu pot învăța, atunci eu nu accept această educație

315 vizualizări
Foto: captură – YouTube.com / The Guardian Video
Un profesor universitar din Kabul, capitala Afganistanului, și-a rupt diplomele de profesor și de doctor în direct la o televiziune, în semn de protest, după ce talibanii, aflați la conducerea statului, au interzis de săptămâna trecută accesul fetelor și femeilor în universități, potrivit publicației britanice The Guardian.

Într-o emisiune transmisă live pe Tolo Tv, cadrul universitar, identificat de jurnaliștii afgani drept Ismail Mashal, și-a adus diplomele de profesor și pe cea de doctor și spune că “de astăzi, nu mai am nevoie de ele, pentru că țara aste nu este un loc pentru educație”.

  • Și continuă: “Dacă sora mea și mama nu pot să învețe, atunci nu accept această educație”, rupându-și certificatele, inclusiv pe cel din perioada în care a predat în India, în fața camerei. Video, mai jos.

Reacția profesorului vine după ce politicile pe care statul afgan le are în privința educației fetelor au stârnit nemulțumiri în comunitatea educațională, prin faptul că acestea sunt private de educație sub regimul taliban.

Pe 23 martie 2022, școlile gimnaziale și liceele din Afghanistan s-au închis pentru fete, la puțin timp după începerea anului școlar pentru acestea, la decizia regimului islamic fundamentalist care a preluat conducerea în țară în august 2021. În septembrie 2021, școlile se deschideau pentru băieți.

În octombrie anul acesta, Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor şi fetelor în Afganistan, pentru că acestora li se permite să învețe mai mult de ciclul primar.

La începutul lunii decembrie, tinerele afgane au susţinut un examen de absolvire a liceului, cu toate că nu mai fuseseră în școli de câteva luni. Ministerul Educaţiei nu a oferit detalii despre examen – sau numărul de elevi care îl susţin – şi a refuzat accesul jurnaliştilor la şcolile în care a avut loc.

Interdicţia privind învăţământul superior, impusă pe 21 decembrie 2022, vine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare. – detalii aici

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001, conform Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Se are în vedere” o creștere graduală de la 60% la 70% a pragului de vaccinare impus pentru reluarea școlii cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu / Toate școlile vor avea vineri ședințe de consilii de administrație pentru a decide formal cum încep cursurile luni

“Se are în vedere o ridicare a acestui prag” al ratei de vaccinare în rândul angajaților din școli, pe care autoritățile vor să îl impună drept condiție pentru reluarea școlii…
Vezi articolul