România va continua să susţină proiectele şi programele în domeniul educaţiei şi cercetării implementate în Republica Moldova, a declarat sâmbătă ministrul român al educaţiei şi cercetării, Daniel David, aflat în prima sa vizită la Chişinău.
Mesajul a fost transmis de ministrul român în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Republica Moldova, Dan Perciun, informează Moldpres.
Oficialul român a subliniat că reprezentanţii ministerelor din cele două ţări urmează să discute despre iniţiativele ce vor fi realizate după anul 2026. Acestea vizează proiecte şi oportunităţi importante în domeniul educaţiei şi cercetării.
„Vă mulţumesc mult pentru invitaţia de a veni la Chişinău. Mă bucur că avem mai multe proiecte bilaterale şi parteneriate extrem de importante. Domeniile legate de educaţie, ştiinţă şi cercetare sunt cele mai importante într-o societate. Astfel, conducem două ministere de forţă, care se ocupă de generarea cunoaşterii prin cercetare şi diseminarea acesteia prin educaţie. Ne ţinem aproape în acest parcurs. Ţesutul social şi instituţiile democratice se schimbă, iar ştiinţa are un rol foarte important în acest proces. De aceea, vom continua programele în domeniul ştiinţei şi cercetării şi ne vom sprijini reciproc”, a declarat Daniel David.
De asemenea, ministrul român a anunţat că, începând cu noul an şcolar, biblioteca digitală românească EduLib va putea fi accesată de profesorii şi copiii din Republica Moldova.
„Măsura va ajuta la dezvoltarea educaţiei. Vă asigur că vom continua să dezvoltăm proiecte utile pentru ambele ţări. De asemenea, vom oferi granturi pentru cercetătorii din Republica Moldova, care vor genera programe, cunoştinţe noi şi oportunităţi în carieră”, a afirmat Daniel David.
„Pentru noi este inspirațional. Ne uităm și învățăm din ceea ce faceți voi în legătură cu concentrarea academică. Atât în Republica Moldova, cât și în România, toate evaluările internaționale ne spun că avem un sistem de învățământ superior prea fragmentat. Când ai un învățământ superior prea fragmentat, și de cercetare prea fragmentat, ești mic și gândești mic. N-ai masa critică să contezi”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării din România.
„Faptul că voi ați început să gândiți aceste concentrări academice, sigur procesul e complicat mai sunt și oameni supărați, dar în general cred că direcția și sensul sunt corecte. Ne uităm și sperăm să învățăm din experiența voastră în acest sens”, a adăugat David.
La rândul său, ministrul educaţiei şi cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun, a mulţumit României pentru sprijinul oferit, pe parcursul anilor, în realizarea multiplelor proiecte importante în domeniul educaţiei, ştiinţei şi cercetării.
„Datorită sprijinului financiar oferit de statul român am reuşit să procurăm autobuze şcolare şi să realizăm multiple proiecte comune de cercetare. Mizăm pe acest ajutor în continuare pentru a implementa noi programe comune din sprijinul în valoare de 100 milioane de euro, oferit de România pentru Republica Moldova. De asemenea, peste 100 de profesori de limba română din Republica Moldova au participat la cursuri de perfecţionare în România. Anul acesta, numărul cadrelor didactice care vor merge la aceste cursuri va fi şi mai mare. La fel, sunt organizate tabere de vară pentru elevi în România şi Republica Moldova. Aceste iniţiative sunt esenţiale şi fortifică buna cooperare dintre cele două state”, a declarat Dan Perciun.
De asemenea, ministrul moldovean s-a referit şi la proiectele destinate cercetătorilor din Republica Moldova, care îi apropie pe aceştia de spaţiul ştiinţific european.
„Vor fi realizate 25 de proiecte importante, în sumă de 3,75 milioane de euro. Rezultatele pentru acestea au fost deja anunţate. Iniţiativele vor fi urmate de alte 25 de proiecte în domeniul ştiinţei şi cercetării. Suma alocată pentru ambele runde fiind de 7,5 milioane de euro. Vă mulţumim pentru tot suportul acordat. Apreciem deschiderea dumneavoastră pentru proiectele de cercetare. Datorită României, cercetătorii din ţara noastră se vor integra mai uşor în circuitul cercetătorilor europeni”, a apreciat Dan Perciun.
Moldpres scrie că ministrul educaţiei şi cercetării din România, Daniel David, efectuează sâmbătă prima sa vizită oficială în Republica Moldova, de la preluarea mandatului. În cadrul acesteia, oficialul român a participat la un eveniment dedicat cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului.
De-a lungul timpului, România a fost alături de Republica Moldova în realizarea mai multor iniţiative în domeniu, acţiuni care sprijină educaţia de calitate, perfecţionarea cunoştinţelor cadrelor didactice şi mobilitatea academică, mai scrie Moldpres.
- Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău notează într-un comunicat de presă tot de sâmbătă, 7 iunie, că „pe parcursul ultimelor decenii, România a susținut sistemul educațional din țara noastră prin implementarea unor proiecte concrete, cum ar fi renovarea a circa 1.300 de grădinițe, asigurarea cu sute de autobuze a școlilor de circumscripție, dintre care 70 fiind donate doar în anul de studii 2024-2025. Totodată, de către partea română asigură anual odihna a circa 500 de copii din Republica Moldova, iar aproape 12 mii de tineri din țara noastră se află la studii în liceele și universitățile de peste Prut”.
2 comments
Granturi pentru cercetători din RM? In timp ce nu se anunță concursuri interne pentru granturi de care depind carierele cercetătorilor tineri din RO?
Daniel David e omul nepotrivit la locul nepotrivit.
Edulib????
(O combinație politică de 46 milioane de euro, inutilă si ineficienta)
Este noaptea minții.
Republica Moldova are o infrastructură școlară digitală mult mai bună ca cea românească.
O structură a anului școlar, a materialelor didactice folosite etc
Poate invers.