VIDEO „Se are în vedere” o creștere graduală de la 60% la 70% a pragului de vaccinare impus pentru reluarea școlii cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu / Toate școlile vor avea vineri ședințe de consilii de administrație pentru a decide formal cum încep cursurile luni

10.588 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
“Se are în vedere o ridicare a acestui prag” al ratei de vaccinare în rândul angajaților din școli, pe care autoritățile vor să îl impună drept condiție pentru reluarea școlii cu prezență fizică, a declarat joi seară, la Antena 3, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, e avută în vedere creșterea graduală de la 60% la 70%, țintă stabilită “conform Organizației Mondiale a Sănătății”.

Oficialul a spus că vineri inspectoratele școlare județene urmează să afișeze listele actualizate cu ratele de vaccinare din școli, pe baza cărora se va decide dacă o școală reia luni activitatea cu prezență fizică sau online. “Dacă nu ai 60%, nu ai nicio șansă”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu – declarații făcute joi seară la Antena 3:

“Se are în vedere o ridicare a acestui prag de 60%, în așa fel încât, gradual, să ajungem la 70% rată de vaccinare în fiecare școală și grădiniță din România. Pentru că acesta este pragul, conform Organizației Mondiale a Sănătății, care trebuie atins: 70%.” 

“(…) Am solicitat ca mâine, la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean, să fie afișat pe site-ul Inspectoratului lista cu rata de vaccinare actualizată. Pentru că deja au afișat [în] fiecare școală, dar la nivelul zilei de vineri. Dacă au intervenit schimbări, ele vor fi cunoscute mâine, pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean. Văzând acea listă deja poți ști dacă luni copilul va putea să meargă la școală cu prezență fizică sau nu.

Mâine după-amiază, sub rezerva validării în CNSU, așa cum am spus, vor fi Consilii de Administrație în care se va formaliza decizia de începere cu prezență fizică a școlii sau de începere în regim online a școlii. Dacă nu ai 60%, nu ai nicio șansă…

Din păcate, e un motiv să îi ajutăm să înțeleagă pe colegii noștri care încă nu au decis să se vaccineze și merg în școli să facă acest lucru. Dacă ai rată de vaccinare de cel puțin 60% și nu ai făcut o cerere specială pentru trecere în regim online, e clar că vei merge la școală cu prezență fizică.”

Înregistrarea interviului:

Legat de procedurile pe care școlile trebuie să le facă pentru a reîncepe cursurile, Ministrul Educației a punctat faptul că vineri dimineață ar trebui ca ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență să aprobe introducerea acestui criteriu de vaccinare pentru deschiderea școlilor. Modificarea ordinului comun ar trebui să apară foarte repede în Monitorul Oficial pentru ca școlile să poată decide aplicarea noilor reguli.

Într-un interviu la Digi24, Cîmpeanu a explicat:

„Dacă există vaccin, dacă rata e peste 60%, consiliul de administrație poate decide redeschiderea școlilor. Constată că a depășit pragul minim definit în ordinul comun Ministerul Sănătății – Ministerul Educației care este obligatoriu pentru toate unitățile de învățământ de stat sau privat și intră în prezență fizică. Are însă, în paralel, pentru că celorlalte reglementări din ultimul comun 5.338 se adaugă doar acest criteriu suplimentar, celelalte rămân, adică apare un caz de infectare în clasă – se suspendă activitatea cu prezența fizică în clasă; apar cazuri de infectare în școală într-un număr mai mare sau egal cu jumătatea numărului de clase din școală – se suspendă activitatea cu prezență fizică în întreaga școală și vor avea în continuare posibilitatea ca pe baza articolului 3, alineatul 2 din ordinul de ministru, consiliul de administrație, chiar dacă are o rata de vaccinare de 70-80-90%, dacă are probleme de infrastructură, un număr prea mare de profesori infectați, spre exemplu, poate solicita începerea școlii în sistem online. Iar inspectoratul școlar va aproba cum a aprobat și până acum toate cererile pe baza articolului 3.2”.

Despre rata de infectare din localitate, ministrul a spus că aceasta nu contează la stabilirea scenariului de funcționare a școlii:

„În data de 1 octombrie s-a decuplat, în urma consultărilor, și a fost de comun acord decuplarea modului de funcționare al școlii de rata de infectare din localitate. Atâta vreme cât e singurul criteriu care se adaugă la ordinul comun, înseamnă că rămâne această decuplare de rata de incidență. Dar un consiliu de administrație al școlii va aprecia dacă, în funcție de toți parametri pe care îi ia în calcul, face sau nu face solicitare către inspectoratul școlar pentru începere în regim online”, potrivit ministrului.

„Într-o școală în care rata este sub 60% nu poate sub nicio formă să deschidă fizic”, a încheiat acesta.

Foto: © David TadevosianDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Divide et impera!
    Descentralizarea înseamnă de fapt ca ,,profesorii” sunt expuși oprobiului public, făcuți din nou responsabili pt. orice nu face ministerul.

    Cutia Pandorei a fost deschisă.
    Peste 5 zile poate schimba reglementările si cere 75%, apoi 80%.

    Este culmea absurdului.
    O localitate cu rata de infectare 3 la mie ține școala închisă pt ca vacinarea e 59% iar o școală cu 60% vaccinați dar rată de infectare de 15 la mie în localitate rulează fizic.

    Aici nu mai e prostie e premeditare. Facilitarea răspândirii unei boli înalt contagioase.
    In 2 săptămâni rata de infectare va exploda din nou.
    20.000 infectări pe zi.
    Pt ca față de acum două săptămâni nu s-a schimbat de fapt nimic.
    Teste nu, rată de infectare nu, proceduri adaptate nu, locuri in spitale nu…

  2. Nu pot sa cred!!!
    Ori nu gandesc ori sunt rau intentionati!
    Cum sa iei in calcul doar rata vaccinare profesori????Cum???
    Ne imbolnaviti copii domnule ministru!!!De ce?????
    Parintii nevaccinati isi trimit linistiti odraslele la scoala,multumita deciziei dvs nici ca se vor mai vaccina,ca nu au de ce!!!
    Sper ca tot mai multe scoli din localitatile cu rata de infectare mare sa CEARA ONLINUL.
    Vor ramane in online fix copiii de la sate care in urma cu 2sapt nu aveau net,asa cum a afirmat domnul ministru!Felicitari pt modul aberant in care gestionati!!

  3. Acest ignorant care conduce invatamantul …

    Daca te uiti la ce se intampla in Germania sau Austria, cu vaccinare 66%, respectiv 63%, iti dai seama ca pragul ala este o aiureala. Asta lasand la o parte ca se refera la intreaga populatie, nu la scoli.
    Nu e de asteptat insa ca tractoristu’ cu idei fixe sa inteleaga ce se intampla. Natura nu l-a dotat cu ce trebuie din pacate.

  4. Intr-adevar, acum se definitiveaza un nou trend: emigratia pentru educatie. Tot mai multi oameni vor dori sa plece din tara, pentru ca aici e o bataie de joc la foarte multe niveluri. Chiar si eu incep sa ma gandesc la asta, in special pentru copilul meu. Ce se intampla cu aceste decizii ale “autoritatilor” e dincolo de orice speranta in vreun posibil raspuns la argumente si ratiune. Se pare ca noi chiar nu contam.

  5. Manipularea vaccinarii avind instrument scoala, nici cel mai mic interes pentru protejarea copiilor si a cadrelor didactice, mai jos de atit nici nu putea fi acest personaj odios

  6. Si de asta o sa plec eu in Spania ca sa imi termin studiile..Acest om este un incompetent corupt ce vrea doar bani!Ne-am dus pe p.. ca nație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru prima dată ministrul Educației, Ligia Deca, apelează public la cercetătorii de la Unitatea de Cercetare în Educație, pentru o analiză calitativă și cantitativă, ca să vadă „de ce nu se înscriu unii elevi de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională” și liceenii la Bacalaureat

Apelul public la specialiștii din actuala Unitate de Cercetare în Educație, fostul Institut de Științe ale Educației, făcut în premieră de ministrul Ligia Deca, de la preluarea mandatului, din octormbrie…
Vezi articolul

Biblioteca Națională a României s-a redeschis luni, 4 septembrie, după lucrările de dezinsecție și igienizare / Biblioteca a fost închisă de la jumătatea lunii iulie, din cauza ploșnițelor

Sediul central al Bibliotecii Naționale a României (BNR) s-a redeschis luni, 4 septembrie, după lucrările de igienizare și dezinsecție, au confirmat reprezentanți ai instituției pentru Edupedu.ro. Biblioteca s-a închis pentru…
Vezi articolul

Căminele construite de Politehnica București: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. Universitatea: căminul mai mic are mai puține dotări și investiția nu include finisările

Universitatea Politehnica București (UPB) a anunțat, săptămâna aceasta, începerea lucrărilor la un nou cămin din Regie, prezentat drept o primă investiție a guvernului în infrastructura dedicată studenților, după multă vreme.…
Vezi articolul

Când mergi la medic cu copilul care are o viroză? Recomandările Ministerului Sănătății: Are febră înaltă care nu scade la medicamente, respiră cu dificultate, este astenic, nu poate să înghită

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, o serie de recomandări pentru părinți, în contextul valului de viroze respiratorii din ultima perioadă. Tot în această săptămână, ministerul a anunțat că deschide centre…
Vezi articolul

Simulare națională Evaluare Națională 2024. Colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, potrivit procedurii. Secretizarea se realizează în platforma de evaluare digitalizată – document

La simularea națională de la Evaluarea Națională 2024, colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, după cum prevede procedura, document obținut de Edupedu.ro. Elevii de clasa a VIII-a…
Vezi articolul