VIDEO Sorin Cîmpeanu, 6 minute în apărarea Karinei Bode, soția ministrului de Interne: Din acest motiv ar trebui să nu își mai găsească niciun loc de muncă în România? Avem o direcție generală “România Educată”, pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie? Moderator: Pe Karina Bode? Cîmpeanu: Nu vrea!

2.793 de vizualizări
Karina Bode și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Captură Sălăjeanul TV și Agerpres
Karina Bode și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Captură Sălăjeanul TV și Agerpres
“Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că e soție de ministru să nu mai fi angajată niciunde, nu? Și 26 de ani de experiență, 26!”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24, în apărarea Karinei Bode, educatoare și director al unei grădinițe din Zalău, soția ministrului de Interne, Lucian Bode. Oficialul a fost întrebat de un telespectator al postului dacă educatoarea Karina Bode a fost sau urmează să fie angajată la Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educației, caz semnalat în exclusivitate de Edupedu.ro și infirmat parțial de minister printr-un comunicat dat de biroul de presă.
  • Reamintim că Edupedu.ro a relatat în exclusivitate planul ministrului ca soția lui Lucian Bode, educatoarea Karina Bode, să ocupe un post, prin detașare, la instituția-cheie din Minister care concepe curriculumul școlar, subiectele tuturor examenelor naționale, examenelor de angajare în învățământ – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Karina Bode ar fi fost prezentată angajaților din Centrul de Politici vineri, de către doi miniștri ai Guvernului Cîțu: ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul de Interne, Lucian Bode, care este soțul său, potrivit surselor Edupedu.ro. “Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că e soție de ministru să nu mai fi angajată niciunde, nu?”, a spus aseară ministrul Sorin Cîmpeanu, după ce în cursul aceleiași zile Ministerul pe care îl conduce a emis un comunicat în care spune doar că nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare pe numele Karina Bode, soția ministrului de Interne.

Cîmpeanu a luat apărarea soției ministrului de Interne și în plan personal, nu numai profesional, în cele 6 minute în care a încercat să demonstreze că nu a oferit și nici nu a vrut să ofere un post de conducere în CNPEE pentru Karina Bode.

Ministrul s-a arătat mai întâi indignat de faptul că „ar trebui să nu își mai găsească niciun loc de muncă în România, doar pentru faptul că este soție de ministru?”. Apoi a relatat cum a trecut prin Guvern ordonanța privind preluarea creșelor și că „în condițiile în care în Ministerul Educației avem o direcție generală “România Educată” în care trebuie să existe oameni specializați în digitalizare, specializați în infrastructură, în abandon școlar, învățământul și, ghici ce, în educație timpurie, iar eu, ca ministru, de luni de zile nu reușesc să găsesc persoane dispuse să se angajeze pe aceste posturi, pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie?”.

Moderatorul l-a întrebat în acel moment daca ar fi trebuit să o angajeze pe Karina Bode? La care Cîmpeanu a răspuns că „nu știu, nu vrea. Întâmplător nu vrea”. „I-ați propus?”, a venit întrebarea din partea moderatorului. Atunci Sorin Cîmpeanu a avut un moment de pauză în care a lăsat privirea în jos, ca și cum ar fi căutat un răspuns într-o situație limită. A venit insistent întrebarea moderatorului „ați vorbit cu dânsa, că înțeleg că cunoașteți subiectul?”, iar atunci ministrul admis că a vorbit cu ea: „Categoric cunosc subiectul. Mai ales în urma acestor semnale de presă false, evident că am vorbit… Și am discutat acest subiect. Ocazie cu care mi-a spus că nu și-a dorit și nu-și va dori vreodată vreo funcție de conducere”.

Cîmpeanu a precizat acest amănunt deși nu fusese nicio întrebare despre ce fel de post ar fi fost propus, dacă era de conducere sau nu, iar în acest moment Karina Bode este încă directoare la Grădinița nr 12 din Zalău până la 1 septembrie, deci deține un post de conducere. Apoi ministrul a continuat: „Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că e soție de ministru să nu mai fi angajată niciunde, nu?”, a vizibil afectat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că „Karina Bode este o educatoare cu o experiență de 26 de ani, nu a făcut nimic altceva decât să fie educatoare”. Pe lângă faptul că este directoare de grădiniță, soția ministrului de interne a fost și asociat în două firme, potrivit Registrului Comerțului. A deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca, fostul general de securitate, ridicat de Traian Băsescu la gradul de general de brigadă la propunerea SRI (detalii aici și aici), care a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008, a fost parlamentar și soția sa de la acea vreme Veronica-Elena Stanca (detalii aici).

Aceasta din urmă este o femeie de afaceri controversată, menționată în presa locală pentru relațiile apropiate cu Elena Udrea, dar și pentru activitatea sa politică, după ce la alegerile parlamentare din decembrie 2020 a candidat pentru un post de senator din partea Partidului Ecologist Român (sursa).

Redăm discuția integrală pe subiectul Karina Bode:

Moderator: Soția ministrului de Interne, doamna educatoare Karina Bode, a fost numită la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație? Sau urmează?

Sorin Cîmpeanu: Dacă așa scrie acolo, eu ce pot să spun? Ce pot să spun am spus deja: doamna Karina Bode nu este angajata nici a Ministerului Educației, nici a Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație. Doamna Karina Bode, din câte știu, este o educatoare cu o experiență de 26 de ani. Nu a făcut nimic altceva decât să fie educatoare, deci are o experiență foarte bogată în educație timpurie, dar ea nu este angajată. Mai mult decât atât, nu s-a înregistrat nicio cerere de detașare în interesul învățământului. Chiar dacă, pentru unii poate e surprinzător, doar anul acesta am avut peste 20.000, 20.000 subliniez, de detașări în interesul învățământului. Deci este un lucru normal, spune și numele – “în interesul învățământului” – și este un drept al oricărui cadru didactic titular de a fi detașat. 

Moderator: Înțelegeți, desigur, că în acest caz punctual și telespectatorul care ne-a scris și noi, jurnaliștii, întrebăm pentru că doamna Karina Bode este soția ministrului de Interne.

Sorin Cîmpeanu: Și asta e o vină? 

Moderator: Nu este, desigur, o vină.

Sorin Cîmpeanu: Din acest motiv ar trebui să nu își mai găsească nici un loc de muncă în România, doar pentru faptul că este soție de ministru? Întreb.

Moderator: Nu doar…

Sorin Cîmpeanu: Așa înțeleg, așa înțeleg.

Moderator: Puteți înțelege nedumerirea unora care se uită la un cadru didactic de undeva de la o grădiniță din țară care ar veni să elaboreze metodologii, subiecte, strategii, fără a avea o experiență în acest sens?

Sorin Cîmpeanu: Stați puțin! Subiecte la educație timpurie? Ceva îmi dă cu virgulă. 

Moderator: Treceți peste această virgulă și atunci haideți să ne uităm la acest post. Ce ar fi trebuit să facă în acest post?

Sorin Cîmpeanu: Păi ar fi trebuit să vedem că am avut săptămâna trecută o ședință de Guvern în care am adoptat 10 acte normative în interesul educației – e drept, două au fost în primă lectură – una dintre ordonanțele de urgență prevede un lucru esențial pentru educația din România și anume preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație. Este un trend european, este un concept….

Moderator: Și acum cu referire la doamna Karina Bode, dânsa are experiență pentru a face astfel de strategii?

Sorin Cîmpeanu: Dacă un om care…

Moderator: Vă întreb!

Sorin Cîmpeanu: Deci, în primul rând, nu a cerut această detașare, ca să fie clar. Nu s-a angajat.

Moderator: Deci este o informație falsă…

Sorin Cîmpeanu: Este o informație falsă.

Moderator: Asta transmiteți acelui telespectator care v-a întrebat.

Sorin Cîmpeanu: Categoric da. În condițiile în care în Ministerul Educației avem o direcție generală “România Educată” în care trebuie să existe oameni specializați în digitalizare, specializați în infrastructură, în abandon școlar, învățământul și, ghici ce, în educație timpurie, iar eu, ca ministru de luni de zile nu reușesc să găsesc persoane dispuse să se angajeze pe aceste posturi, pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie?

Moderator: Pe doamna Karina Bode? 

Sorin Cîmpeanu: Sau de la tâmplărie pe cineva?

Moderator: Nu, vă întreb, pe doamna Karina Bode?

Sorin Cîmpeanu: Nu știu, nu vrea. Întâmplător nu vrea.

Moderator: I-ați propus? 

Sorin Cîmpeanu: … [moment de liniște în care lasă privirea în jos]

Moderator: Ați vorbit cu dânsa? Că înțeleg că cunoașteți subiectul.

Sorin Cîmpeanu: Categoric cunosc subiectul. Mai ales în urma acestor semnale de presă false, evident că am vorbit… Și am discutat acest subiect. Ocazie cu care mi-a spus că nu și-a dorit și nu-și va dori vreodată vreo funcție de conducere. Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că e soție de ministru să nu mai fi angajată niciunde, nu? Și 26 de ani de experiență, 26!

Moderator: Stați puțin, este vorba despre un loc de muncă?

Sorin Cîmpeanu: Nu! 26 de ani de experiență…

Moderator: Sau nu este vorba despre un loc de muncă?

Sorin Cîmpeanu: V-am răspuns foarte clar, este o informație falsă, nu a existat nicio cerere de detașare, nu este angajată nici în Ministerul Educației nici în Centrul… menționat acolo.

Moderator: Sigur! În rest, orice om este liber să-și caute…

Sorin Cîmpeanu: Asta mă deranjează!

Moderator: Dar, în același timp, întrebările nu ar trebui să vă deranjeze pentru că niciodată suspiciunea unui favoritism nu ar trebui să existe, desigur.

Sorin Cîmpeanu: Noi, oameni politici, ne-am asumat această răspundere. Această răspundere nu cred că este corect să fie transferată asupra copiilor, părinților și bunicilor noștri. Nu se întâmplă niciunde lucrul ăsta.

Moderator: Domnule ministru, dacă există suspiciuni de favoritism, trebuie lămurite.

Sorin Cîmpeanu: Categoric, trebuie investigate, da

Moderator: Înțeleg că nu este cazul.

Sorin Cîmpeanu: Nu este cazul

Moderator: Înțeleg că dânsa nu va lucra în această structură.

Sorin Cîmpeanu: Categoric. Dar, încă o dată, mie-mi poate interzice acest telespectator, ca ministru care tocmai a inițiat o ordonanță de urgență se preia toate creșele în sistemul de educație, îmi poate interzice să organizez sistemul de educație în așa fel încât se poate prelua aceste creșe? Întreb!

Moderator: Această organizare bănuiesc că nu stă într-un om?

Sorin Cîmpeanu: Și dacă fac această organizare…

Moderator: Fie acel om și soția sau soțul unui ministru.

Sorin Cîmpeanu: Dacă fac această organizare în interesul unui sistem de învățământ din această țară și în interesul a sute de mii de copii, același telespectator să spună “a, da, de-asta a preluat creșele, toate creșele din România, ca să facă loc nu știu cui!”?

Moderator: Cred că acel telespectator se va întreba doar dacă acea calitate de rudă a unui ministru i-a adus niște avantaje acelui om sau nu?

Sorin Cîmpeanu: Iertați mă, nu pot să nu mă opresc să vă mărturisesc că am avut o relevație, chiar mă întrebam de ce am susținut ideea importanței educației timpurii și a preluării creșelor, acum mi-am dat seama de ce, noroc cu aceste semnale.

Moderator: Vă repet, cred totuși că o astfel de curiozitatea este cât se poate de legitimă. 

Sorin Cîmpeanu: Iar noi trebuie să răspundem.

Moderator: Și o înțelegeți.

Sorin Cîmpeanu: O înțeleg și răspund.

Moderator: Vă mulțumesc. Trecem și la alte întrebări pe care le-au spus telespectatorii…

Sorin Cîmpeanu: O simplă informație falsă, ca să rămânem cu concluzia, dincolo de alte considerente pe care le-am prezentat.”

Discuția despre cazul Karina Bode poate fi văzută în video de mai jos de la minutul 36:50 până la 43:25:

Conform surselor Edupedu.ro, planul era ca educatoarea Karina Bode să fie detașată de pe funcția de director al Grădiniței nr. 12 din Zalău începând cu data de 31 august, ultima zi în care mai este director, pentru a fi angajată exact cu salariul funcției de pe care pleacă, în corpul experților în științele educației și politici publice. Precizăm că Bode nu și-a mai depus actele pentru un nou mandat de director de grădiniță, iar pe 20 august 2021, în urmă cu doar 5 zile, Inspectoratul a numit prin detașare în interesul învățământului începând cu 01.09.2021 o nouă directoare la Grădinița nr. 12 din Zalău, relatează Sălajul Liber.

Citește și:
SURSE Soția ministrului de Interne, educatoarea Karina Bode, instalată de Sorin Cîmpeanu și de soțul său, Lucian Bode, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Aceasta a fost asociată într-o firmă cu un fost general de securitate
Ministerul Educației: Nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare pe numele Karina Bode, soția ministrului de Interne. “Doar anul acesta peste 20.000 de detașări în interesul învățământului”

4 comments
  1. Din pacate, aceasta este realitatea. Medicina, industrie, invatamant, etc…..peste tot in Romania functioneaza extrem de bine tot ceea ce se organizeaza prin “pile/relatii/cunostinte”. Am fost plecata din tara 20 de ani si imi pare rau sa vad ca din punctul acesta de vedere, nu s-a schimbat nimic. Dimpotriva! E mult mai rau. Lucrez in sistemul romanesc de invatamant de 3 ani si am experimentat la modul cel mai concret aceasta realitate. E trist. Si e crunt. Mai ales pentru generatiile care vin. Pacat! Sunt atat de multi oameni talentati si instruiti, care ar putea sa schimbe ceva in bine! Doar ca acestia sunt dati la o parte. Nu valoarea, nu autenticitatea, nu integritatea sunt cautate. Ci nepotismul, falsitatea si minciuna.

  2. Educatia in conceptia domnului inginer(actual ministru) se face prioritar pe functii de conducere cu educatoare, contabili, ingineri si in cele din urma cu profesori daca au loc de ceilalti .

  3. ROMÂNIA EDUCATĂ
    Domnul ministru a auzit de consursuri pe post, cu atât mai mult pentru posturi de conducere, de răspundere. Prin detașare nu faci o numire într-un post de importanta majoră, poți să asiguri temporar un loc de muncă normal unei persoane.
    Dacă vorbim de rude, ar trebui mult mai putina patima în susținerea calităților, a vechimii, etc. Asta ar arata macar de ochii lumii o anumită imparțialitate. Dar asta nu e o practică pentru politicienii din România! Ei sunt o castă superioară!

  4. >> pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie?
    Deci asa se fac angajarile. Ministru face head hunting pe tarlaua lui :).

    Solutia cred ca e simpla. Sa plece dlui la “tamplarie” si daca vine un ministru competent se vor gasi si specialisti competenti care sa participe la un concurs de angajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like