Sorin Cîmpeanu s-a lepădat a treia zi de propunerea ca directorii de școli să fie votați de profesorii titulari cu normă întreagă. “Dar cine a spus asta?”

29.078 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Gov.ro
Ministrul Sorin Cîmpeanu a negat că ar fi spus  că va lupta “cât poate de eficient” pentru a impune, politic, un sistem de alegere a directorilor din școli prin votul profesorilor titulari cu normă întreagă din școlile respective. Într-o emisiune la Realitatea TV, Cîmpeanu l-a întrebat pe profesorul Dumitru Borțun, “dar cine-a spus asta?”, atunci când acesta i-a reproșat că alegerea directorilor prin vot de către cadrele didactice este “o îndepărtare de principiul conducerii științifice, al managementului”.

Cîmpeanu a nuanțat propunerea inițială până la diluarea aproape în totalitate a ideii. Dacă marți acesta spunea că “vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă”, joi ministrul Educației a negat că ar fi spus așa ceva, după care a explicat spunând “o să reiau” (n.red. ca și cum interlocutorul nu a înțeles) că de fapt ar fi spus că directorul ales prin concurs “pentru a fi acceptat de comunitate, cu o proporție de 10%, spre exemplu, ar fi și pronunțarea cadrelor didactice. Dar este doar o idee alături de multe alte idei”. Cîmpeanu nu a mai pronunțat deloc cuvintele alegere sau vot, ca în zilele trecute.

Redăm declarația integrală:

Sorin Cîmpeanu: “Un alt punct agreat (n.red. de participanții la consultările de la Ministerul Educației) a fost acela al profesionalizării managementului unităților de învățământ, în sensul privilegierii competenței și diminuării sau chiar eliminării influenței politice la nivelul managementului unităților din educație.

Dumitru Boțun: Nu numai asta, scuzați-mă!

Sorin Cîmpeanu: Vă rog!

Dumitru Borțun: Asta înseamnă s-o lăsați mai moale cu alegerea directorilor de către profesori, sau de către profesori, elevi și părinți. Pentru că mi se pare o îndepărtare de principiul conducerii științifice, al managementului.

Sorin Cîmpeanu: Dar cine-a spus asta domnule profesor?

Dumitru Borțun: Așa s-a înțeles dintr-o intervenție a dumneavoastră.

Sorin Cîmpeanu: Înseamnă că mi-am pierdut eu abilitățile pedagogice. Încerc să reiau: o idee, la nivel de idee, ar fi fost aceea a unor examene – ar putea fi, ar fi fost, cum doriți – a unor examene prin care să se verifice cunoștințele de management, de legislație în domeniul educației și toate acele componente care definesc un bun director de școală, un examen obiectiv, corect și relevant, care să aibă o proporție de 70, 80, 90% dacă vreți, după care, pentru a fi acceptat de comunitate, cu o proporție de 10%, spre exemplu, ar fi și pronunțarea cadrelor didactice. Dar este doar o idee alături de multe alte idei. Important este că trebuie să facem ceva pentru profesionalizarea managementului școlii românești. Indiferent care va fi acel ceva. 

Dumitru Borțun: V-aș mai spune că există firme specializate în evaluarea managerilor.

Sorin Cîmpeanu: Spre exemplu… Iată, foarte corect! Sunt soluții multiple.

Fragmentul poate fi urmărit în video la minutul 28:14.

Cronologia declarațiilor de până acum pe subiectul alegerii prin votul profesorilor titulari cu normă întreagă a directorilor de școli

5 ianuarie 2021, marți: Sorin Cîmpeanu a declarat: “Vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu în care școală să voteze, e mai complicat. Dar cu siguranță cei care au normă în școală au un ascendent și au o influență unii asupra altora și cu siguranță vor știi cum să aleagă un manager. Ăsta este sistemul cel mai corect prin care un profesor într-o școală își alege liderul. Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem politic desigur, acest sistem”.

În declarația inițială nu exista noțiunea de concurs, ci era clar specificată “alegerea unui dorector de școală”. Determinarea ministrului era de asemenea clară: “voi lupta cât pot de eficient” și “dacă vom reuși să impunem politic, desigur, acest sistem”.

6 ianuarie 2021, miercuri: După apariția mai multor opinii care atrăgeau atenția asupra unei astfel de măsuri, precum și asupra faptului că Ministerul pe care-l conduce este în plin proces de constituire a Corpului Național de Experți în Management Educațional, tocmai ca o pre-condiție pentru cei care vor să ocupe o funcție de mananagement, Cîmpeanu a nuanțat declarația inițială:

“Doresc să organizez concursuri pentru inspectorii școlari, apoi pentru directorii de școli. Concursuri în care criteriile de competență să fie cele care predomină, concursuri în care votul fiecărui cadru didactic titular cu normă întreaga dintr-o școală să conteze, pentru că într-o școală este mult mai probabil să cunoască performanța colegilor cei care zi de zi lucrează cu profesorii, decât un inspector general care, oricât de competent ar fi el, oricât de multă bună credință ar avea…

Moderator: Deci profesorii ar urma să-și voteze colegii ca să fie directori?

Sorin Cîmpeanu: În universități nu se întâmpla așa? Rectorul este ales prin votul întregii comunități academice.

Moderator:Dar v-ați gândit și la varianta în care toți colegii o să voteze pe toți, ca nu cumva cineva să rămână la urmă?

Sorin Cîmpeanu: Nu, când îți alegi directorul nu poți să-i votezi pe toți. Am dat exemplu când îți votezi directorul. Dar dublat de un concurs prin care cel votat să demonstreze că merită să fie în corpul de experți, că are cunoștințe manageriale. Astfel de criterii transparente și elocvente, de criterii obiective sunt convins că se pot găsi. Important este să le agreem (sic!) cu toții”

8 ianuarie 2021, joi: Cîmpeanu se leapădă de declarația inițială (vezi mai sus fragmentul VIDEO).

Citește și:
Cîmpeanu, înainte și după ce a devenit ministru: Educația remedială are nevoie de disponibilitatea cadrelor didactice și de resurse financiare / Recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic

Foto: gov.ro


12 comments
 1. Uite titularizarea, ba nu , nu sunt bune titularizările, uite vacanța, nu e vacanța, uite semestrul, ba nu, vor fi trimestre, uite concurs de directori in noiembrie, ba nu, în iulie, uite evaluarea profesorilor, ba nu, elevii vor nota profesorii, uite concurs de inspectori, ba nu, nu se mai dă concursul de inspectori…. EFECTIV NU MAI ȘTIM CE AVEM DE FĂCUT DE AZI PE MÂINE … ! Mai e cineva căruia nu-i este clar că …individul ăsta are probleme grave la mansardă ? ! ? Păi așa ministru al educației slab, care se remarcă doar prin idei care mai de care mai – iertare – idioate, nu a avut România niciodată !

 2. @ B(ou)
  Da, mai FUDULIE mica, profesorii chiar sunt platiti de parinti, indirect, desigur.
  Fiindca parintii platesc impozite la Stat. Iar Statul, CurcuB(ou), nu produce bani, doar redistribuie. In plus, multi parinti nu sunt bugetari.
  De ex., muncesc la camp si (c)ara cu (B)oii, vezi tablourile lu Grigorescu…
  Precis ca nu intelegi, cum nu ai inteles nici cum e cu ALTO / SOPRANA si nici cu CITAREA / PARAFRAZAREA, Profesorule….
  Vai de capul tau, FUDULULE, astepti sa te puna CurCu(B)oii director…Dar precis apare vreun pesedeu sau peneleu si ramai sa RUMEGI IERBURI toxice pe margine…aici e supararea lui Palarie.

 3. Şcoala educă un grup de copii dintr-o anumită Comunitate. Cei mai în măsură să aleagă un Director sunt părinții copiilor din şcoală, ei vor ceea ce e mai bun pentru copiii lor. Deci Adunarea generală a Părinților ar trebui să aleagă Directorul, pe principiul 1 elev = 1 vot exercitat de părintele sau tutorele copilului respectiv. Directorul ar trebui sa prezinte anual un raport în fața Adunării generale a Părinților și sa poată fi schimbat dacă părinții consideră că Directorul nu a performat corespunzător.
  Concursurile nu sunt o soluție, ele pot fi ușor manipulate politic, așa cum se şi vede.

  1. @morț
   Poate la tine in sat, unde o fi comunitatea de aurari mica, bai morț. Si atunci cand l-or plati parintii, da, sa si-l aleaga. Morț, ma dezamagesti. Din nou. Ai numai idei proaste, aurică. Hai, szia🏳️‍🌈!

 4. Minciuni.Incercati sa va uitati la Buzău.Zilele astea au expirat mandatele unor directori….si surpriza cine vine in locul lor…..mîncăii de la PNL.Caz real…..cea mai mare scoala cu copii de etnie rroma din oraș….deși în scoala sunt cadre didactice cu vechime în scoala cu grade didactice….membre în corpul de experți si cu experienta managerială….este adus ca director general un membru PNL care nu îndeplinește toate criteriile minimale necesare functiei de director,nu este cadru didactic in scoala ,are experienta managerială 0,si mai mult nu este agreat nici de comunitate si nici cadrele didactice…..deci intreb si eu…..CARE A FOST CRITERIUL DE SELECTIE PT ACEST DIRECTOR?…..Si sunt sigur că mai sunt și alte cazuri……

 5. Mulți dintre directorii şcolii intră cu pilă , ocupă postul, nu pricepe la nimic ca director.E ridicol ce fac unii, cum conduc unitatea.

 6. Cred că domnu Cãmpeanu are dreptate în sensul că directorii şcolii să fie alesi şi către cadrele didactice.Sãnt anumite directori care au trecut prin concursul de manegment, dar nu ştiu să conducă instituția , nu cunosc nici legile, n- au experiență şi nu sunt buni ptr.post de director.Sunt mai mulți.

 7. Și care este problema?
  A văzut ca deștepții societății se opun ideii lui și a ajustat – o.
  A semnat vreun ordin și apoi l-a negat?
  Nu. Au fost și sunt doar dezbateri.
  Specialitatea romanului, fie ca este ministru, reporter, părinte sau elev.

 8. 1. ”Ministerul pe care-l conduce este în plin proces de constituire a Corpului Național de Experți în Management Educațional”
  CNEME este constituit de ani buni, in fiecare an se organizeaza o noua sesiune de primire de noi profesori! Deci faptul ca anul acesta este o noua transa de membrii in CNEME nu insemna ca nu existau deja destui profesori cu aceasta competenta care sa poata fi numiti pe posturi de directori, chiar prin votul colegilor!
  2. “Un alt punct agreat (n.red. de participanții la consultările de la Ministerul Educației) a fost acela al profesionalizării managementului unităților de învățământ, în sensul privilegierii competenței și diminuării sau chiar eliminării influenței politice la nivelul managementului unităților din educație.”
  Oamenii care au fost inlaturati in aceasta campanie de schimbari au fost profesionisti, si-au castigat posturil prin concurs, chiar in timpul guvernarii Ciolos! Concurs organizat bine si la care au participat oameni indiferent de optiunile politice! Dar iata, in locul acestora sunt numiti ”oamenii noi”, oare pe ce criterii? Din cate stiu nu a existat nici macar un dosar de evaluare a competentelor noilor candidati, cu criterii, punctaje, proiecte…

 9. Ce vă mirați ? E clona A’bramburei !
  A uitat miercuri ce a declarat marți și joi ce a declarat miercuri…
  Sau e SOLIST în Corpul de Balet al Operei Române !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ședința Coaliției pe proiectele de legi ale Educației, joi la prânz. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ligia Deca au stabilit un nou calendar de aprobare după ce toate celelalte din ultimii doi ani au fost până acum ratate

O ședință a coaliției de guvernare a avut loc la joi la prânz la Palatul Victoria, potrivit surselor G4Media.ro Este vorba despre întâlnirea celor trei șefi de partide – Marcel…
Vezi articolul
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale

Protecția la incendiu și reducerea concentrației de radon, gaz radioactiv, nu sunt prevăzute în proiectul de finanțare lansat de Ministerul Mediului pentru ca școlile și grădinițele să fie reabilitate termic, deși sunt obligatorii prin legislație

Nicio condiție pentru protecția la incendiu a școlilor și grădinițelor și nici pentru reducerea expunerii copiilor la gazul radioactiv radon în sălile de clasă nu este prevăzută în Ghidul de…
Vezi articolul

Grevă națională a profesorilor din Franța, joi, 13 ianuarie, din cauza măsurilor din școli pentru protecție în pandemia de Covid-19. Sindicatele: “Un haos de nedescris” / Regulile sanitare, schimbate succesiv într-un timp scurt

Cel mai influent sindicat al profesorilor din Franța, SNUipp-FSU, a anunțat recent grevă în toate școlile din Franța, joi, 13 ianuarie, ca răspuns la noul set de măsuri împotriva răspândirii…
Vezi articolul

Anularea deciziei prin care Universitatea București a majorat taxele pentru studenți pe motiv că le indexează cu inflația, decisă de Tribunalul Alba în primă instanță, la solicitarea unui student la Drept. Reacția universității

Tribunalul Alba a decis anularea „în parte” a unei decizii a Consiliului de Administrație al Universității București și a unei hotărâri a Senatului UB, la solicitarea unui student la drept…
Vezi articolul