VIDEO Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale. ”Sinaia a dat României ultimul Rege”

207 vizualizări
Statuia Regelui Mihai I, la Sinaia / Foto: Primăria Sinaia – Facebook.com
O statuie care îl reprezintă pe Regele Mihai I în mărime naturală şi în uniforma de mareşal al Armatei Române a fost expusă, luni, la Sinaia, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea suveranului, anunță News.ro, preluat de G4Media.

Monumentul a fost dezvelit de Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Statuia Regelui Mihai este amplasată pe esplanada „George Enescu” de pe Bulevardul Carol I, care traversează staţiunea Sinaia.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Motto:
    „Mulţime brută şi ingrată!
    Cu-a mea cântare nu putui
    În viaţă-mi să te mişc o dată…
    Şi-odat’… o să-mi ridici statui.”
    (Ion Luca Caragiale- Da… nebun!)
    Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia şi a fost botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când comuniștii instalati la putere cu ajutorul trupelor sovietice, l-au obligat să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare actul de abdicare sub amenințarea cu declanșarea unui război civil. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai a fost silit să părăsească țara, după care a urmat un prelung exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară.Abia cu ocazia Paștelui din 1992, a primit viza de intrare in România când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Numai în 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu, și-a primit înapoi cetățenia română si a revenit definitiv in tară. Desi după alegerile din 1997 se vehicula ideea restaurării monarhiei, atît ţărăniştii cît şi preşedintele Emil Constantinescu au evitat cu grijă subiectul cu toate ca Regele Mihai a continuat să fie privit cu admiraţie şi cu speranţă. Nici măcar nu a fost organizat un referendum pentru ca poporul să poată decide asupra formei de guvernământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministerul Mediului lansează în luna noiembrie o campanie națională de conștientizare a importanței reciclării și colectării separate, spune ministrul Tánczos Barna: Statul este obligat să asigure educația pentru generațiile noastre, nu doar pentru cei mici

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”, că în…
Vezi articolul
Creier, minte, neuro

Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa / Erorile teoriei creierului triunitar, o teorie abandonată de știință ca fiind greșită, dar atât de populară și crezută în prezent

“Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa. Dovezile din paleontologie arată că reptilele și mamiferele au evoluat în paralel, deci, mamiferele nu aveau cum să ‘moștenească’ o…
Vezi articolul

Patru posturi de director și director adjunct, disponibile în școlile europene din Belgia, Olanda și Germania. Înscrierile sunt deschise până pe 21 noiembrie pentru profesori – criteriile și ce trebuie să conțină dosarul

Patru posturi de director și de director adjunct sunt disponibile la școli din rețeaua de școli europene, în trei țări din vestul Europei, potrivit unui anunț al Ministerului Educației din…
Vezi articolul