Vineri Guvernul ar trebui să semneze un nou acord cu sindicatele din Educație – al treilea în ultimii 8 ani. Ce s-a întâmplat cu promisiunile deșarte din celelalte acorduri semnate de aceiași lideri sindicali

6.073 de vizualizări
Foto: colaj – Gov.ro
Vineri, 4 februarie, ar trebui să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a drepturilor salariale” pentru profesori, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Acestea sunt două dintre măsurile „pe termen scurt” pe care va încerca să le „identifice” noul comitet anunțat inițial de sindicatele din Educație, comitet coordonat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Nu este pentru prima dată, însă, când sindicatele și guvernul pun țara la cale. Precedentele acorduri semnate între sindicate și guvernele PSD au fost anunțate cu mare pompă, doar că nu s-a mai auzit nimic de ele după ceremoniile de semnare. Edupedu.ro a făcut o cronologie a ultimelor acorduri și promisiuni ale guvernanților și sindicatelor.

Amintim că, în ianuarie, reprezentanții profesorilor au făcut proteste în fața Guvernului și au amenințat chiar cu o grevă generală dacă executivul nu acordă mărirea salarială promisă din 2020 și amânată doi ani. Însă protestele s-au încheiat odată cu reînceperea cursurilor și greva generală nu a mai avut loc, iar profesorii au primit o majorare salarială mult mai mică decât cea promisă. Vineri urmează să fie asumate noi promisiuni.

Aceeași oameni la masa sindicatelor, ca în ultimii 8 ani: Simion Hăncescu – președintele FSLI, Marius Nistor – președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Anton Hadăr – președintele “Alma Mater”.

Foto: FSE “Spiru Haret”

Nu a fost anunțată nicio măsură concretă, dar se vorbește în comunicatul Guvernului din 21 ianuarie despre faptul că pe „termen scurt sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ”.

În 2018, la un secol de la Marea Unire, guvernul condus de Viorica Dăncilă s-a angajat în fața Sindicatelor să aprobe în Parlament, până în iunie 2019, nu una, ci chiar trei noi legi ale Educației. „Există o condiție foarte clară de realizare a unui pachet legislativ, respectiv o lege a învățământului preuniversitar, o lege a învățământului superior și statutul personalului didactic. Aceste legi au ca termen de adoptare de către Guvern data de 31 martie, dacă nu mă înșel, iar până la sfârșitul lunii iunie ele vor trebui adoptate de Parlamentul României”, a declarat atunci pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Realizarea celor 3 legi ale educației este prevăzută într-un acord încheiat de Sindicate cu Guvernul Dăncilă.

Legea Statutului personalului didactic, promisă de Executivul PSD, trebuia să cuprindă parte din majorările anunțate atunci de Guvern: două salarii brute în plus pentru dezvoltarea personală și materiale didactice, pentru profesorii cu minimum 30 de ani vechime – 6 salarii medii brute pe economie la pensionare.

Conform Acordului, +25% din creșterea rămasă până la atingerea grilei din 2022 din Legea salarizării 153/2017 se acorda de la 1 ianuarie 2019. De la 1 ianuarie 2020 va fi încă +25% creștere și restul de +50% creștere a salariilor brute în învățământ se acordă de la 1 septembrie 2020 și atunci este stabilită și această redistribuire”, a spus Nistor în 2018.

După semnarea acestui Acord, s-a semnat și un Memorandum între Federațiile sindicale din Educație și Guvernul Dăncilă.

„Aprobăm prin Memorandum Acordul între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ prin care guvernul se angajează să ia măsuri de sprijinire a învățământului în concordanță cu rolul prioritar al acestui domeniu prevăzut în Programul de Guvernare.

  • Creșterea sumelor destinate finanțării educației cu cel puțin 15% anual față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB.
  • Devansarea creșterii salariale prevăzute în anul 2022, până la data de 1.09.2020;
  • Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice;
  • Acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcției, pentru personalul didactic din mediul rural.
  • Acordarea unei garanții de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziționării unei locuințe;
  • Acordarea unei prime de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural.
  • Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare 6 salarii medii brute pe economie.
  • Crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universitățile să poată demara/ finaliza proiecte de investiții,
  • Construirea a cel puțin 1.000 de grădinițe cu program sportiv”.
Documentul integral, aici:

Precedentul acord fusese semnat în 2014.

În 2014, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale în care premierul de atunci Victor Ponta candida împotriva lui Klaus Iohannis, Ponta și 8 miniștri din guvernul condus de el semnau un acord de înțelegere cu sindicatele din educație, scria HotNews.ro.

Potrivit documentului obținut la acea vreme de HotNews.roGuvernul PSD din 2014 le promitea următoarele sindicatelor din educație:

  • Adoptarea unei noi Legi a educației
  • Majorarea salariilor profesorilor cu 10% în 2015, cu alți 10% în 2016 și din nou cu 10% în 2017
  • Să le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesională
  • Să permită pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani înainte de atingerea vârstei, fără diminuarea pensiei
  • Modificarea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor
  • Deblocarea a 2.500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din școli până în 2016.

Documentul era semnat și de actualul ministrul Sorin Cîmpeanu, atunci președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Documentul este semnat de prim-ministrul Victor Ponta, de Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării, de Remus Pricopie – ministrul Educației, de Mihnea Costoiu – ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Ioana Petrescu – ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov – ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb – ministrul Muncii, Aurelia Cristea – ministrul delegat pentru Dialog Social și de Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene.

Din partea sindicatelor, acordul este semnat de Simion Hăncescu – președintele FSLI, Marius Nistor – președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Anton Hadăr – președintele “Alma Mater” și de Sorin Mihai Cimpeanu – președintele Consiliului National al Rectorilor.


4 comments
    1. Corect. La fel ca noi. Nu o sa se schimbe nimic. Toti colegii spun ca nu fac greva ca li se ia din salariu si vechime. Pe asta si mizeaza Ministerul, stie ca suntem niste lasi.

  1. Îmi este greațăăă, vomit! Schimbat de urgență mr. Hâncescu, schimbat statut, președintele de s. maxim un mandat! „Prind bureți la fund” și nu e ok!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația părinților nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache: Propunerea actuală nu ne aparține

Propunerea Ministerului Educației ca primii 30% din elevii unei clase să primească bursa de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor acestora, fără un prag anume până la care să se…
Vezi articolul