Vouchere de vacanță 2025. Profesorii plătesc integral, apoi aduc factura și completează o declarație pe proprie răspundere pentru a primi cei 800 de lei care se impozitează, adică 640 de lei – procedură în curs de aprobare la Guvern

26.492 de vizualizări
declarația pe proprie răspundere pentru voucherele de vacanță acordate în 2025 / Foto: proiect HG
Normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanta în 2025 sunt pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 16 aprilie. Mecanismul de acordare este același ca în 2024, doar că suma primită este de 800 de lei, impozabilă, la care profesorii trebuie să pună cel puțin 800 de lei.

Amintim că Guvernul a tăiat la jumătate valoarea voucherelor de vacanță prin OUG nr. 156/2024. Statul va achita doar jumătate din valoarea de 1.600 de lei, iar restul de 800 de lei trebuie să fie plătiți de profesori. Condiția menționată este ca serviciile achiziționate să fie în valoare de „cel puțin 1.600 de lei”.

E același mecanism ca și până acum, doar că diferența este că beneficiarii vor avea aceleași taxe aferente celor 800 lei, nu aferente sumei de 1.600 lei, ca la edițiile anterioare.

Hotărârea de Guvern am trimis-o ieri în ciclul de avizare. Sper să o adoptăm săptămâna asta, în ședința de Guvern de mâine, într-o formă cât mai simplă, în care oamenii să vină pe bază de declarație pe proprie răspundere că au pus ei cofinanțarea de 800 lei, au folosit cei 800 lei din partea Guvernului și aduc o factură de minimum 1.600 lei care să ateste acest lucru”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, pe 15 aprilie.

Ce conține declarația pe proprie răspundere pentru voucherele de vacanță acordate în 2025

Profesorii trebuie să opteze pentru vouchere și să se angajeze ca le utilizează pentru pachete turistice de cel puțin 1.600 lei și că suporta suma de minimum 800 lei din fonduri proprii.

  1. Optez pentru acordarea voucherelor de vacanță în cuantumul și condițiile prevăzute la art. 1, alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare.
  2. Mă angajez să utilizez voucherele de vacanță pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare cumulată de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de minimum 800 lei din fonduri proprii”.
Normele metodologice pentru voucherele de vacanță 2025, conform proiectului de HG

Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 9 martie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „(2) În cazul salariaților din instituțiile publice se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere de vacanță, în cuantumul și condițiile prevăzute la art. 1, alin. (2) din ordonanța de urgență, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație.”
  2. La articolul 3, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    „(3) Pentru anul 2025 salariații din entitățile care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1, alin. (2) din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță, își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare cumulată de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de minimum 800 lei din fonduri proprii, potrivit declarației pe proprie răspundere prevăzută ca model în anexa nr. 13.”
  3. La articolul 16, alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
    „(3) Unitățile emitente încheie contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, după caz, emise de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.
    (4) Lista unităților turistice autorizate va fi transmisă unităților emitente de către autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului prin publicarea pe site-ul oficial propriu.”
  4. După anexa nr. 12 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 13 al cărei cuprins este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
  5. Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 28 – Anexele nr. 1–13 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.”
Informații de context despre voucherele de vacanță

Pe 18 martie Sindicatele din Învățământ i-au cerut premierului Ciolacu să intervină în privința voucherelor de vacanță: Este necesar a se clarifica care este suma ce se impozitează, întrucât salariatului i se reține impozit.

Trebuie stabilit dacă este sau nu necesar ca salariatul să facă dovada că a achiziționat un pachet de servicii turistice de cel puțin 1600 de lei sau e necesară doar o simplă cerere că dorește să beneficieze de vouchere”

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, referitor la voucherele de vacanță pentru profesori, că „avem banii în buget” și „așteptăm normele metodologice ale Ministerului de Finanțe”. Declarațiile au fost făcute joi, 6 martie, la prezentarea raportului săptămânal.

Conform OUG nr. 156/2024, statul va achita doar jumătate din valoarea de 1.600 de lei, iar restul de 800 de lei trebuie să fie plătiți de profesori. Condiția menționată este ca serviciile achiziționate să fie în valoare de „cel puțin 1.600 de lei”. 

Articolul LII – „La articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, republicată, acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei”, prevede OUG nr. 156/2024.

În 2024, valoarea voucherelor de vacanță a fost de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ și s-au impozitat cu 20%, conform prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.

Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Au primit aceste vouchere cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

Concret, ordinul a modificat anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.


3 comments
  1. Dacă folosești doar cei 800 lei , și nu mai pui 800 lei ce se întâmplă, nu scrie că trebuie să îi pui pe card, ci doar să îi cheltui.

    1. Am inteles ca nu merge asa, la fiecare 1 leu cheltuit , turistul trebuie sa puna 1 leu de la el , in speta ,daca o noapte costa 300 de lei , 150 se iau de pe voucher si 150 de la turist !

    2. Scrie în articol ca trebuie sa aduceți factura de 1600 de lei. Întâi va plătiți toata vacanța cu o factura de cel puțin 1600 de lei, aduceți factura și primiți apoi 800 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Culmea ipocriziei. Ministerul Muncii justifică creșterea alocațiilor ca pe o inițiativă proprie: Deținem președinția UE și protecția socială trebuie să fie aliniată modelului european

Ministerul Muncii scrie în nota de fundamentare pentru proiectul de modificare a legii alocațiilor că ”ținând cont de faptul că România, în acest an deține președinția Consiliului Uniunii Europene, este imperios necesar…
Vezi articolul

Asociații județene ale elevilor: Propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru noul Statut al Elevului amenință celelalte organizații de profil din țară, confruntate cu „un potențial pericol de dizolvare”

Propunerile formulate de Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru viitorul Statut al Elevului, care trebuie actualizat în urma schimbărilor legislative, sunt criticate de alte asociații ale elevilor din țară. Acestea…
Vezi articolul