“Whistleblowerii sunt oamenii curajoși din sistem. După Colectiv, toate acele voci au fost femei.” Interviu cu Alexander Nanau, regizorul filmului “Colectiv”

140 de vizualizări
Foto: Bogdan Iordache
Filmul documentar “Colectiv” a avut premiera mondială în 2019, la prestigiosul Festival de film de la Veneția, iar protagoniștii filmului au fost aplaudați în picioare 10 minute în șir. Au urmat și alte festivaluri, precum și premii, iar acum “Colectiv” este invitat special la Sundance, cel mai important festival de film din America, alături de doar alte 5 filme care au marcat anul ce tocmai a trecut.

Chiar înainte să plece în SUA, am stat de vorbă cu Alexander Nanau, regizorul documentarului, cunoscut iubitorilor de film pentru “Toto și surorile lui”, un documentar realizat în 2014 și multipremiat în toată lumea.

Alex, cum s-a născut acest film?

Cumva din nevoia de a înțelege ce se întâmplă în timp real, în societatea românească, după Colectiv. A fost mai întâi nevoia de a înțelege această schimbare care se cere de către o generație, în sfârșit, după atâția ani și cumva înțelege cum funcționează puterea, în relație cu cetățenii.

 

 

Foto: Bogdan Iordache

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se înființează Institutul de Științe ale Educației, care va monitoriza și evalua programele pilot și naționale și va deveni centru pentru evaluări ale elevilor și profesorilor, realizate în colaborare cu OCDE – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va înființa Institutul de Științe ale Educației, care va realiza, la solicitarea Ministerului Educației,…
Vezi articolul

Jane Austen, eliminată dintr-un curs de literatură engleză de la o universitate britanică și înlocuită cu o autoare care scrie despre afro-americani. Măsura ar face parte din revizuirea curriculei „colonialiste”

O universitate din Marea Britanie a eliminat din programa studiată un curs de literatură despre Jane Austen, autorea celebrelor cărți Mândrie și Prejudecată, Rațiune și simțire și Emma. Catedra de…
Vezi articolul

Formalismul în școli: conducerea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu din București declara ca fiind „un succes” o conferință organizată chiar de ea, în februarie, pe tema violenței școlare / La 3 săptămâni distanță, directoarea și-a dat demisia, după descoperirea realității ascunse până atunci a mai multor cazuri de bullying și agresiune sexuală între elevi

Cu doar trei săptămâni înainte să iasă la iveală cazul elevului care ar fi fost abuzat sexual de două ori de un alt elev minor la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu…
Vezi articolul