35.000 de preșcolari și elevi ucraineni învață în grădinițele și școlile din România. Peste 10.000 sunt înscriși și au statut de elev, de 12 ori mai mulți decât la începutul anului școlar trecut

1.034 de vizualizări
Foto: © Alina Koval | Dreamstime.com
35.000 de preșcolari și elevi ucraineni învață în școlile din România, iar dintre aceștia puțin peste 10.000 sunt înscriși și au statut de elev, restul având statut de audient, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Educației, la solicitarea Edupedu.ro. Anul trecut, în octombrie, erau până în 900 de copii ucraineni refugiați, preșcolari sau elevi care învățau cu statut de elev, în școlile românești, de 12 ori mai puțin decât în prezent.

Pe cicluri de învățământ, sunt în total 13.546 de preșcolari. Dintre acești copii, cu statut de audienți sunt 10.699 și înscriși 2.847, arată datele primite de la Ministerul Educației, de la cea mai recentă raportare de la inspectoratele școlare județene și inspectoratul școlar București, din 17 noiembrie.

La nivel de ciclu primar sunt 6.320 de copii cu statut de audient și 2.954 înscriși, în total 9.274.

La nivel de ciclu secundar (gimnaziu și liceu), 7.865 de copii refugiați ucraineni au statut de audient și 4.289 sunt înmatriculați, deci cu statut de elev, se mai arată în informațiile de la Minister.

În total, 24.884 de copii și elevi sunt audienți și puțin peste 10.000 (10.090) au statut de elev.

Cei mai mulți copii/elevi ucraineni înscriși sunt în București și, în ordine, după numărul acestora, în județele Constanța, Timiș, Sibiu și Brașov, mai transmite Ministerul Educației.

Amintim că, în premieră în sistemul românesc de învățământ, copiii care nu știu limba română și sunt fie refugiați din Ucraina, fie parte din diaspora românească reîntoarsă în țară vor avea la dispoziție peste 70 de școli în care vor putea învăța limba română și vor primi ajutor pentru integrare în sistemul de educație.

Tot în premieră, experții în educație au cartografiat curriculumul ucrainean în raport cu cel românesc și au creat instrumente pentru ca profesorii care primesc în clase copii din țara vecină să știe de la ce nivel pornesc cu ei la toate disciplinele. Unul dintre obiectivele proiectului pe care Ministerul îl va aplica este ca limba română să le fie predată copiilor ucraineni din școlile românești ca a doua limbă, astfel încât să dețină toate instrumentele pentru a se descurca social în țară. – detalii aici

Cum se realizează înscrierea ucrainenilor în școlile din România

„Înscrierea elevilor în sistemul de învățământ preuniversitar românesc în calitate de audient se realizează în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 3.363/10.03.2022 privind aprobarea componenței Comisiei de coordonare a activității de repartizare a preșcolarilor/elevilor la unitățile de învățământ în care pot desfășura activități educaționale, precum și în instituțiile în care vor beneficia de asistență psihopedagogică și consilierea procedurii de organizare și funcționare a acesteia și pentru aprobarea Procedurii de înscriere ca audienți la cursurile unităților de învățământ a minorilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intrați pe teritoriul României”, a precizat Ministerul Educației pentru Edupedu.ro.

„În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din cadrul Procedurii de înscriere ca audienți la cursurile unităților de învățământ a minorilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intrați pe teritoriul României, minorilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și intrați pe teritoriul României „li se asigură dreptul la educație în unitățile de învățământ în aceleași condiții ca pentru cetățenii români”.

De asemenea, conform art. 8, „în cazul în care pentru minorii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intrați pe teritoriul României se solicită școlarizarea și înmatricularea în cadrul sistemului de învățământ preuniversitar românesc, în vederea dobândirii calității de elev în România, aceasta se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

În baza prevederilor art. II., alin. (1) și (2) din Ordonanța de Urgență nr. 69/26.05.2022 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și prorogarea unor termene, a fost elaborată Procedura de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2023 – 2024, a cetățenilor ucraineni cu statut de elev ca anexă la ordinul de ministru nr. 5.243/2022. Aceasta a reglementat procesul de admitere în clasa a IX-a pentru această categorie de elevi, fiind aplicată de către Comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti”, a mai transmis instituția.

Foto: © Alina Koval | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premieră în școlile românești: Sistem de învățare a limbii române de către elevii ucraineni refugiați din calea războiului, dar și pentru copiii români care se întorc din străinătate cu familiile / Lista celor 71 de „școli deschise” identificate într-un proiect al Comisiei Europene, Băncii Mondiale și al Ministerului Educației
Imaginează-ți că ai un copil cu autism, afectat sever, care nu înțelege ce se întâmplă, fugi de război și ajungi în altă țară. Cum va fi viața voastră? / Traumele și provocările copiilor cu autism și ale părinților lor refugiați din Ucraina

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tinerii, încurajați să rămână în România de premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat: „Să vă folosiți curajul, perseverența și creativitatea pentru a vă atinge aspirațiile aici”

„Vă încurajez să vă proiectați un viitor în România și să vă folosiți curajul, perseverența și creativitatea pentru a vă atinge aspirațiile aici, în țară”, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației: Începând cu data de 9 martie 2022 nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor / Ministerele Educației și Sănătății vor emite noi recomandări pentru procesul de învățământ

„Începând cu data de 9 martie 2022 nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor…
Vezi articolul