A murit scriitorul şi medicul psihiatru Ion Vianu

379 de vizualizări
Ion Vianu / Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Scriitorul şi medicul psihiatru Ion Vianu a murit joi, la vârsta de 90 de ani, la Morges (Elveţia), transmite Agerpres. Fiul criticului literar Tudor Vianu, Ion Vianu s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina.

Format în Clinica universitară de psihiatrie de la Spitalul „Obregia” din Bucureşti, cadru didactic, Ion Vianu emigrează în 1977, protestând împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice. În Elveţia îşi practică specialitatea în mediul privat, fiind, pe de altă parte, activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie.

Anunţul a fost făcut de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu: „Ion Vianu/ 15.04.1934, Bucureşti (România) – 20.06.2024, Morges (Elveţia)”, a scris Alexandrescu pe Facebook. Politologul Vladimir Tismăneanu deplânge, de asemenea, dispariţia lui Ion Vianu. „O veste extrem de tristă. A încetat din viaţă doctorul psihiatru, eseistul, luptătorul pentru drepturile omului, disidentul Ion Vianu. Născut în aprilie 1934 într-o familie de distinşi intelectuali umanişti, doctorul Ion Vianu a fost un adversar a tot ceea ce ameninţa demnitatea fiinţei umane. A protestat împotriva utilizării politice a psihiatriei. A semnat Apelul Goma. A fost membru în colegiul de redacţie al revistei Agora. L-am cunoscut şi l-am admirat. A fost un drept. Să se odihnească în pace”, a transmis Tismăneanu.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacție a FSLI, la “descinderea” ministrului Educației în școli: Multe cadre didactice s-au simțit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învățătoare și au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine

Reacție a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în a 5-a zi de la vizita inopinată a ministrului Educației, însoțită de presă, în școli din Ialomița. “Controalele au căpătat forma unor…
Vezi articolul