A scăzut numărul minim pentru a înființa o clasă pentru adulții care nu au finalizat învățământul primar, prevede metodologia programului „A doua șansă”

6.329 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Școlile pot înființa clase pentru cei care nu au finalizat învățământul primar, gimnazial sau liceal, după ce metodologia Programului „A două șansă”, care se aplică începând cu anul școlar viitor, a fost publicată în Monitorul Oficial. În cazul învățământului primar, spre deosebire de metodologia anterioară, este precizat că numărul minim de elevi pentru constituirea unei clase este 10.
  • Pentru a înființa aceste clase, școlile au nevoie de avizul inspectoratelor județene, respectiv al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Potrivit documentului, în Programul „A doua șansă” – învățământ primar se pot înscrie persoane care au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei și care se află în una dintre următoarele situații: 

  • nu au parcurs nicio clasă din învățământul primar;
  • au abandonat școala pe parcursul învățământului primar.

Clasele pentru învățământul primar pot avea un număr minim de 10 cursanți și un număr maxim de 16 cursanți. În metodologia veche, pentru a se constitui o clasă, numărul minim era de 12 elevi, dar nu mai mult de 20.

Amintim că anul trecut a fost modificat numărul maxim și minim de elevi pentru fiecare clasă de liceu și școală profesională printr-un ordin de ministru. Astfel, o clasă la învățământul primar cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Pentru învățământul gimnazial, clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

În cadrul acestui program, clasele primare pot fi constituite pe nivel de studiu sau în regim simultan și durata standard este de 2 ani.

Programul „A doua șansă” – învățământ secundar este structurat în ani de studiu, echivalenți din punct de vedere curricular cu clasele V—VIII din învățământul gimnazial și, după caz, cu clasele IX—X din ciclul inferior al învățământului liceal. Se pot înscrie persoanele din următoarele situații:

  • au absolvit învățământul primar; 
  • au parcurs una sau mai multe clase corespunzătoare învățământului gimnazial (a V-a, a VI-a, a VII-a).

Atât pentru cursanții de la învățământul primar, cât și cei de la învățământ secundar, „cursurile pot fi planificate într-un orar flexibil — dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta sau duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, conform deciziei luate de consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, după consultarea cursanților înscriși în program”.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Actele pentru bursele de studiu și de ajutor social se pot depune până pe 31 ianuarie la școală, prin e-mail sau poștă, anunță Ministerul Educației / Bursele de merit, pentru cei cu media 9,50 în anul școlar trecut – precizări despre ce înseamnă revizuirea semestrială a listei beneficiarilor și ce venituri sunt luate în calcul la bursele de studiu

Actele pentru bursele de studiu și de ajutor social se pot depune până pe 31 ianuarie 2022 la școală, prin e-mail sau poștă, anunță Ministerul Educației într-un set de precizări…
Vezi articolul

Lista cu manualele școlare de la clasa I până la clasa a XII-a, aprobate de Ministerul Educației pentru a fi folosite la școală în anul 2022-2023, a fost publicată de către Centrul de Politici și Evaluare în Educație

Cataloagele de manuale școlare, unul pentru învățământ primar și gimnazial și celălalt pentru învățământ liceal, aprobate pentru folosirea în anul școlar 2022-2023, au fost publicate de către Centrul Național de…
Vezi articolul

LISTA Ultima medie la Admitere 2018 pentru liceele din toată ţara, pe fiecare specializare, publicată de ministerul Educaţiei. Părinţii cer publicarea tuturor rezultatelor din 2018

Ultima medie de intrare la fiecare specializare, pe judeţe şi şcoli a fost publicată pe site-ul oficial, după ce toate rezultatele de la Admiterea în Liceu 2018 fuseseră şterse la…
Vezi articolul