Oana Corina Rogojanu, părintele unei eleve în clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, este în a treia zi de grevă a foamei, în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării din București. Aceasta cere o soluție legală și echitabilă pentru Bacalaureatul 2025, astfel încât elevii să nu susțină o probă nelegitimă.
Astazi 1 mai, părintele a transmis Edupedu.ro că va continua greva foamei până când va fi oferită o soluție legală și echitabilă.
„Sunt în continuare în fața Ministerului Educației, unde protestul meu — aprobat de Primăria Capitalei — se desfășoară cu supraveghere medicală zilnică. Astăzi, echipajul medical a constatat o stare de slăbiciune și a decis administrarea unei perfuzii pentru echilibrare hidroelectrolitică, cu adaos de glucoză.
Consum doar apă și vitamine lichide, pentru a-mi menține o stare minimă de energie și funcționare fiziologică. Noaptea trecută a fost relativ bună — am reușit să mă odihnesc câteva ore.
Deoarece Ministerul Educației este închis pe durata vacanței legale, urmează câteva zile de așteptare, răbdare și rezistență. Voi rămâne aici, în fața instituției, chiar dacă dialogul cu autoritățile este momentan suspendat.
Voi continua greva foamei până când va fi oferită o soluție legală și echitabilă la problema semnalată.”
Turnul Sfatului a cerut pe 30 aprilie un punct de vedere oficial în legătură cu această situație atât la conducerea Colegiului Național Brukenthal, cât și la Inspectoratul Școlar Județean, iar răspunsul inspectoratului a fost că nu sunt profesori calificați.
Părintele reacționează față de răspunsul ISJ Sibiu susținând că obligațiile legale sunt clare și nenegociabile, nici Ministerul, nici ISJ Sibiu nu pot invoca lipsa de profesori ca piedică legală. Păstrarea statutului de „unități cu predare integrală în limba germană” fără a respecta standardele legale este un simplu exercițiu birocratic.
Redăm declarația integrală a Oanei Rogojanu:
„Obligațiile legale sunt clare și nenegociabile.
Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (1995) obligă statul să asigure acces real, nediscriminatoriu, la educație în limba maternă.
Ulterior, ținând cont de această Convenție, Legea educației (2011) — la care noua lege a educației din 2023 nu a adus nicio excepție — prevede fără echivoc că, în învățământul minoritar, toate disciplinele — cu excepția limbii și literaturii române — trebuie predate în limba minorității.
Nici Ministerul, nici ISJ Sibiu nu pot invoca lipsa de profesori ca piedică legală. Dacă nu există profesori suficienți, soluția nu este să se încalce legea, ci să se ajusteze organizarea rețelei școlare la realitatea resurselor calificate. Păstrarea statutului de „unități cu predare integrală în limba germană” fără a respecta standardele legale este un simplu exercițiu birocratic.
Orașe precum Sibiu au câteva școli gimnaziale și licee cu secții germane — cadrele didactice specializate pot fi concentrate în 1–2 colegii cu predare integrală în limba germană. Restul unităților ar funcționa ca școli bilingve sau cu predare intensivă, conform legii, caz în care elevii nu ar fi obligați să susțină proba de Bacalaureat la limba și literatura germană.
Protestez împotriva unui abuz tolerat de autorități: examene la limba maternă pentru elevii care nu au beneficiat de predare integrală în acea limbă.
Menționez că fiica mea — la fel ca majoritatea colegilor ei — a obținut calificativul C1 la examenul DSD (Deutsches Sprachdiplom), o diplomă recunoscută internațional. Nivelul C1, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi, atestă o competență avansată în limba germană: capacitatea de a înțelege texte complexe, de a comunica fluent și de a redacta materiale coerente pe teme variate.
Având în vedere acest rezultat, este și mai evidentă discrepanța dintre obligația de susținere a probei E.b. în condiții nelegale și performanța școlară a elevilor.
Solicit o soluție legală și echitabilă pentru Bacalaureatul 2025, astfel încât elevii să nu fie forțați să susțină o probă nelegitimă.
Altfel, se pune întrebarea: este legală o astfel de diplomă?
Educația adevărată începe cu onestitate și respect față de lege. În loc să căutăm scuze organizatorice, trebuie să recunoaștem realitatea și să luăm măsuri corecte care să servească cu adevărat interesul copiilor.”
Informații de context:
Peste 15 mii de oameni au citit pe Edupedu.ro despre Oana Corina Rogojanu, părintele unei eleve în clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, care de pe 29 aprilie, a intrat în greva foamei în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării din București.
Situația sa a atras atenția și celor din minister, care au invitat-o la discuții, fără să îi ofere o soluție la revendicările sale.
S-ar fi pus problema unei posibile modificări a legii învățământului, care prevede obligativitatea pentru școlile cu predare în limba maternă de a preda la toate disciplinele în limba maternă. Asta pentru că școlile, inspectoratele și ministerul nu respectă această lege prin politica actuală, lucru arătat și într-o analiză Edupedu.ro și reliefat în protestul Oanei Rogojanu. „În loc să fie aplicată legea în forma ei actuală, se caută adaptarea ei la o realitate care nu respectă cadrul legal”, a comentat părintele această intenție sugerată în cadrul discuțiilor. „Voi continua greva foamei până la găsirea unei soluții”, a mai precizat aceasta pentru Edupedu.ro pe 30 aprilie, în a doua zi de grevă.
Edupedu.ro a scris pe 17 aprilie despre fenomenul care a cuprins majoritatea școlilor cu predare în limba germană. Acestea nu respectă legea și nici dreptul minorității de a primi integral instruire în limba maternă, dar Ministerul susține că ele își păstrează statutul pentru că „elevii nu pot fi privați de acest drept”.
Gestul extrem vine ca răspuns la refuzul autorităților la care a apelat în ultimele 6 luni, printr-o serie de demersuri, de a rezolva situația privind organizarea probei de Limba Germană Maternă la Bacalaureat, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție. Părintele arată că unitatea de învățământ nu respectă condițiile legale pentru a funcționa ca școală cu predare în limba maternă și solicită ca nici elevilor să nu le fie impusă obligativitatea susținerii la examenul de bacalaureat a probei de limba maternă.
Părintele reclamă că, deși școala ar trebui să ofere predare exclusiv în limba germană, în realitate peste jumătate dintre materiile școlare sunt predate în limba română, iar multe cadre didactice nu sunt calificate să predea în limba minorității germane. Astfel, susținerea probei E.b. la Limba Germană Maternă ar reprezenta, în opinia sa, o evaluare incorectă și nealiniată cu pregătirea reală a elevilor, se arată într-o scrisoare înaintată reprezentanților ministerului, primită și ea pe adresa redacției.
Demersurile către Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, începute încă din noiembrie 2024, nu au adus nicio soluție concretă. În scrisoarea deschisă și în comunicatul de presă, Oana Corina Rogojanu subliniază că fiica sa și colegii ei sunt victimele unui sistem care tolerează încălcarea legii, invocând abuziv prevederi vagi din Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale.
Printre revendicările transmise Ministerului Educației se numără:
- Verificarea respectării condițiilor legale de predare în limba germană la Colegiul „Brukenthal” și în alte unități similare;
- O soluție echitabilă pentru elevii promoției 2025, cum ar fi posibilitatea susținerii probei la limba germană ca limbă modernă sau eliminarea obligativității notei de la proba E.b. de pe diploma de Bacalaureat.
4 comments
Situația poate fi privită și din alt punct de vedere, mai puțin avantajos doamnei în cauză. Situația reclamată de dânsa e veche, dar nu a ieșit în spațiul public întrucât a profitat de școlarizarea fiicei dânsei la secție cu limba germană maternă deoarece nu mai astfel avea fiica dânsei o serie de avantaje:
1. Posibilitatea de a susține examenul DSD II, pe care o au doar elevii ce urmează o astfel de secție.
2. Pregătire gratuită pentru DSD II cu profesor plătit de statul român și cu profesor plătit de statul german, accesibilă doar elevilor de la secții cu limba germană maternă.
3. Posibilitatea studiului în Germania fără taxe de școlarizare, în baza diplomei DSD II, pentru fiica dânsei.
După ce s-a văzut cu sacii în căruță, doamna cere modificarea Bacului. De ce nu a cerut din septembrie, de exemplu, sau de acum 2 ori 3 ani? Poate pentru că atunci fiica dânsei nu mai putea susține examenul DSD II și sä studieze gratis în Germania?
Eu cred ca limba germana materna. a fost predata fix in lb germana, sunt doua lucruri diferite, Toti parintii stiu foarte clar ca la clasa de matern vei da si bacul si evaluarea nationala si la limba materna , ca in toate liceele si scolile. cu predare in lb minoritatilor exista acest deficit de profesori vorbitori in lb minoritatilor este altceva. Copilul este evaluat. la bac din materia predata la clasa nu din geografie, fizica sau mate pe care nu a facut o in limba minoritatilor. Si eu am copilul la clasa de matern si este aceeasi situatie, dar mi-am asumat acest lucru. Legea este clara, nu se pot ajusta aceste scoli, pana la urma exista si scoli cu predare a limbilor straine, este dreptul minoritatilor sa aiba acces la scoli cu predare a limbii materne.
Cel mai bine este ca parintii care nu fac parte din aceste minoritati sa -si inscrie copiii la scoli normale si sa nu mai aiba pretentii de schimbare cum vor ei de incadrare, de programa scolara la invatamantul rpimar, etc.
Daca biologia, geografia, istoria, matematica ar fi predate in limba germana, atunci copiii ar avea vocabular de specialitate , ceea ce le -ar permite sa poata sa dea si Bac la germana fara meditatii.
Dar sistemul prefera sa ignore si sa se foloseasca de meditatii.
Corect! Ministerul nu are cum sa aibe pretentii la proba de germana materna daca in toti anii majoritatea orelor s- au facut in romana.
Poate sa fie o alegere optionala , dar nu obligatorie.
Incredibil ca nici pentru aceasta situatie ministrul educatiei nu are o solutie, cum nu are pentru multe altele. Multe vorbe goale, multe aparitii in presa si doar atat.
Sistemul nu functioneaza si parintii au inceput sa ia atitudine si sa nu mai tolereze.