Absolvenții de liceu sau facultate pot lua aproape 300 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, anunță Ocuparea forțelor de muncă. Actele necesare pentru înregistrare

24.056 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) într-un comunicat preluat de agenția națională de presă Agerpres.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care pot aplica pentru indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”.

  • Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Acest lucru înseamnă că indemnizația lunară de șomaj ar urma să fie de 299 de lei.

Condiția este să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit informațiilor anunțate.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare”, scrie în comunicat.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se mai arată în informare.

Amintim că pentru elevii de a VIII-a și de a XII-a/ a XIII-a, mediile se pot încheia până pe 16 iunie, în ultima zi de școală pentru elevi. Cursurile pentru clasa a VIII-a s-au încheiat pe 9 iunie, iar pentru clasa a XII-a pe 2 iunie, conform calendarelor inițiale.

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Iată comunicatul integral al AMOFM:

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la A.L.O.F.M., ca persoană în  căutarea unui loc de muncă, sunt:

  • actul de identitate;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
  • declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizatii de şomaj şi venituri de completare.

Adresele Agenţiilor Locale de Sector:

Sector 1 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758 102 136/ 0758.102.141, e-mail: sector-1@anofm.gov.roalofm.s1@anofm.gov.ro.

Sector 2 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758.102.142/ 0758.102.162, e-mail: sector-2@anofm.gov.roalofm.s2@anofm.gov.ro.

Sector 3 – Str. Tăbăcarilor nr. 20, Sector 4, telefon: 0758.102.127/ 0758.102.143, e-mail: sector-3@anofm.gov.roalofm.s3@anofm.gov.ro.

Sector 4 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire B,  Sector 5, telefon: 0758.102.154/ 0758.102.164, e-mail: sector-4@anofm.gov.roalofm.s4@anofm.gov.ro.

Sector 5 – B-dul Pieptănari nr. 64, Sector 5, telefon: 0758.102.155/ 0758.102.165, e-mail:sector-5@anofm.gov.roalofm.s5@anofm.gov.ro.

Sector 6 – B-dul Timişoara nr. 59, Sector 6, telefon: 0758.102.156/ 0758.102.166, e-mail:sector-6@anofm.gov.roalofm.s6@anofm.gov.ro”.

Citește și:
Cum se încheie mediile elevilor în anul școlar 2022-2023? Este nevoie de minimum două note pe disciplină, iar media generală se rotunjește în funcție de a treia zecimală – exemple de calcul pe ROFUIP actualizat

1 comment
  1. Bună ziua! Fiica mea este absolventa facultății de medicină generală (cu examenul de licență promovat), urmând ca, în cursul lunii noiembrie să susțină examenul pentru admiterea la rezidențiat. Vă rog să-mi comunicați dacă poate beneficia de ajutor de șomaj. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 – tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, după o săptămână de vacanță pentru toți elevii din sistemul public

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 este tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației. Declarația vine după o săptămână de vacanță…
Vezi articolul

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea de implementare a acestuia

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea completă și detaliată de implementare a…
Vezi articolul

Campus școlar profesional pentru învățământ tehnic și dual, aprobat de consilierii județeni din Giurgiu / Elevii vor fi formați pentru meserii ca tâmplar parchetar, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii sau laborant tehnician pentru calitatea mediului

Campusul Școlar pentru învățământ tehnic și dual va fi realizat “având în vedere cererea industriei pentru tinerii absolvenţi de şcoli profesionale şi tehnice calificaţi”, spune preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu pentru…
Vezi articolul

Proiectul CaringUniversities pentru sănătatea mintală a studenților, al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, va fi implementat în România de o rețea universitară coordonată de Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul international CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al…
Vezi articolul