Absolvenții de liceu sau facultate pot lua aproape 300 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, anunță Ocuparea forțelor de muncă. Actele necesare pentru înregistrare

9.113 vizualizări
Foto: Pexels.com
Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) într-un comunicat preluat de agenția națională de presă Agerpres.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care pot aplica pentru indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”.

  • Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Acest lucru înseamnă că indemnizația lunară de șomaj ar urma să fie de 299 de lei.

Condiția este să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit informațiilor anunțate.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare”, scrie în comunicat.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se mai arată în informare.

Amintim că pentru elevii de a VIII-a și de a XII-a/ a XIII-a, mediile se pot încheia până pe 16 iunie, în ultima zi de școală pentru elevi. Cursurile pentru clasa a VIII-a s-au încheiat pe 9 iunie, iar pentru clasa a XII-a pe 2 iunie, conform calendarelor inițiale.

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Iată comunicatul integral al AMOFM:

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la A.L.O.F.M., ca persoană în  căutarea unui loc de muncă, sunt:

  • actul de identitate;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
  • declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizatii de şomaj şi venituri de completare.

Adresele Agenţiilor Locale de Sector:

Sector 1 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758 102 136/ 0758.102.141, e-mail: sector-1@anofm.gov.roalofm.s1@anofm.gov.ro.

Sector 2 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758.102.142/ 0758.102.162, e-mail: sector-2@anofm.gov.roalofm.s2@anofm.gov.ro.

Sector 3 – Str. Tăbăcarilor nr. 20, Sector 4, telefon: 0758.102.127/ 0758.102.143, e-mail: sector-3@anofm.gov.roalofm.s3@anofm.gov.ro.

Sector 4 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire B,  Sector 5, telefon: 0758.102.154/ 0758.102.164, e-mail: sector-4@anofm.gov.roalofm.s4@anofm.gov.ro.

Sector 5 – B-dul Pieptănari nr. 64, Sector 5, telefon: 0758.102.155/ 0758.102.165, e-mail:sector-5@anofm.gov.roalofm.s5@anofm.gov.ro.

Sector 6 – B-dul Timişoara nr. 59, Sector 6, telefon: 0758.102.156/ 0758.102.166, e-mail:sector-6@anofm.gov.roalofm.s6@anofm.gov.ro”.

Citește și:
Cum se încheie mediile elevilor în anul școlar 2022-2023? Este nevoie de minimum două note pe disciplină, iar media generală se rotunjește în funcție de a treia zecimală – exemple de calcul pe ROFUIP actualizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Studenților s-a adresat Avocatul Poporului în legătură cu eliminarea gratuităților la transportul feroviar și afirmă că e necesară sesizarea Curții Constituționale

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis, luni, către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curții Constituționale în privința ordonanței de urgență ce elimină accesul…
Vezi articolul

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit pe curse școlare înființate de autoritățile locale. Proiectul de lege adoptat de Senat merge la promulgare

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul…
Vezi articolul

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, spune că impactul bugetar al creșterilor de salarii aprobate de Guvern în ultima lună e de 4 miliarde de lei. Asta înseamnă că Guvernul Ciucă a angajat cheltuieli duble față de cele pentru salariile din Învățământ, iar pe „surse” susține că nu mai are bani să dea celor din școli

Discurs dublu la Guvern, în declarațiile oficiale și cele pe surse, referitoare la disponibilitatea resurselor pentru cererile angajaților din Învățământ. Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat la briefingul de presă…
Vezi articolul