Pe lângă mediile pe care elevii le obțin la școală, să fie luate în considerare și activitățile de voluntariat și implicarea în proiecte extrașcolare pentru acordarea burselor, a propus recent profesoara Gabriela Olimpia Sabău, în emisiunea InfoEdu de la TVR.
- Gabriela Olimpia Sabău este profesoară de discipline tehnice la Liceul Tehnologic Horea din Marghita, județul Bihor și profesor MERITO 2025.
Profesoara susține includerea voluntariatului ca element diferențiator în acordarea burselor: „plus valoarea aș lua-o din activități de voluntariat, pentru că din punctul meu de vedere contează foarte mult, dezvoltă foarte mult”, a afirmat ea.
Redăm dialogul pe această temă:
Moderatoare: Apropo de burse, avem sistemul acesta în care România a oferit burse după niște medii care au fost extrem de criticate, acum a ajuns bursa de la 9,50. Sau întâlnim situații unde toată clasa ia bursă. În București să știți că avem astfel de exemple.
Profesoara Gabriela Olimpia Sabău: Noi nu avem asemenea medii la clasă, pentru că noi avem copii care intră la clasa de liceu cu nota 1-2 la examenul de Capacitate, la noi progresul se vede când aducem copilul de la 3 la 4, de la 4 la 5.
Dacă ar fi să mai adaug ceva acolo unde sunt aceste medii, aș pune voluntariat, implicare în activități extrașcolare, contează din punctul meu de vedere. Mie îmi place să fac activități de genul acesta.
Moderatoare: Și asta să facă diferența între elevii care iau bursă și cei care nu.
Profesoara Gabriela Olimpia Sabău: Eu așa aș vedea. Din punctul meu de vedere, dacă se iau notele, ok, cum am putea să venim cu ceva în plus? Și plus valoarea asta aș lua-o din activități de voluntariat, pentru că din punctul meu de vedere contează foarte mult, dezvoltă foarte mult.
Informații de context
Edupedu.ro a scris la începutul anului 2025 că aproximativ 600.000 de elevi din clasele VI-XII primesc burse de merit pentru media generală peste 9,50 în anul școlar 2024-2025, o creștere de peste 50% față de anul școlar precedent, când s-au acordat 242.665 de burse pe bază de medie generală anuală (sau, în cazul elevilor clasei a IX-a, pe baza mediei de admitere), între 9,50 – 10, conform datelor Ministerului Educației.
Sistemul actual de burse a fost inventat și aplicat de echipa ministrei Ligia Deca prin noile legi ale Educației și mai apoi prin legislația subsecventă. Fiind aplicate pentru prima dată în anul școlar 2022-2023, bursele de merit pe noua lege au fost acordate pentru primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor. Acest criteriu ar fi fost introdus la propunerea Consiliului Național al Elevilor, conform organizației, însă Ministerul Educației nu a făcut niciun studiu de impact pentru el.
Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:
- bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
- bursa de merit – 450 lei/lună;
- bursa de reziliență – 300 lei/lună;
- bursa socială – 300 lei/lună;
- bursa tehnologică – 300 lei/lună;
- pentru mamele minore – 700 lei/lună
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice sunt calculate în funcție de numărul de zile de vacanță și de numărul de zile de cursuri dintr-o lună, pe baza unei formule menționate în metodologia de acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, aprobată prin OME 5.518. Pentru a le primi, este necesară și îndeplinirea condiției de a nu avea mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună la școală.
„Art. 18. — (2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
- CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
- NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
- NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.
(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.
Foto: © Adam121 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Or fi bune activitatile de voluntariat, dar nu in timpul scolii. La fiecare sedinta cu parintii diriginta atrage atentia parintilor ca se acumuleaza zeci si sute de absente la elevii care fac voluntariat si pierd lucruri importante predate la scoala.
Voluntariat DUPĂ orele de școală, nu în timpul orelor, în loc de ore…și însoțiți de profesorii alergători după diplome pentru viitoare gradații nemeritate, pe baza de hârtii goale. De asemenea și tot felul de asociații, fundații, întru “binele” elevilor care vin să țina prelegeri (că activități plătite în proiecte), tot în loc de ore. Toate aceste voluntariste să se dacă în weekend, vacanțe, sau după ore. Se pare că se întorc banii cu lopata la învățământ
Asa cum ii spune si numele, voluntariatul nu prezinta remunerare de vreun fel. Bursa, un venit banesc ce ar rasplati voluntariatul este o forma de remunerare. Si cu asta am spus totul.