Alte 16 mii de carduri educaționale în valoare de 500 de lei emise deja urmează să fie distribuite în școli și apoi încărcate, anunță Ministerul Fondurilor Europene

11.937 de vizualizări
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro că 16 mii de carduri emise pentru beneficiarii declarați eligibili urmează să ajungă la părinți și apoi vor fi încărcate. Potrivit datelor MIPE, “până în data de 15 martie au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar”. Amintim, cereri pentru acest sprijin pot fi depuse pe toată durata anului școlar, de aceea numărul cardurilor ce vor fi emise în acest program nu este cunoscut. În decembrie, datele cerute de la STS arătau că erau depuse în total aproape 550 de mii de cereri. Nu toate sunt însă aprobate, iar în unele cazuri cardurile nu au ajuns la beneficiari pentru că unele școli nu au bifat în aplicația SIIIR că au fost ridicate tichetele de beneficiari.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că “până la data de 15 martie 2024, au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar. În același timp, până la data de 11 martie 2024 au fost emise, distribuite și încărcate 505.338 carduri, urmând ca celelalte carduri să fie încărcate după ce vor ajunge la beneficiari”. Asta înseamnă că au rămas 16.191 de carduri care încă nu au fost distribuite. Aceste carduri sunt pentru cei declarați eligibili și care încă nu le-au primit.

După ce le primesc de la școli urmează să să fie încărcate în 2-3 zile, anunță Ministerul.

MIPE amintește că “asigură virarea banilor pe carduri după ce unitățile de învățământ confirmă prin în SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România confirmarea că respectivele carduri au ajuns la părinții/ tutorii/ reprezentanții legali ai copiilor”.

De altfel au fost astfel de situații, cu peste 80 de mii de carduri emise și distribuite școlilor dar care deși ajunseseră în posesia beneficiarilor, nu au putut fi încărcate dintr-o greșeală administrativă a școlilor, care nu le-au bifat în SIIIR ca fiind ridicate.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Situații diverse

În cazul părinților care au depus cereri și au fost declarați eligibili, iar școala le-a transmis acest lucru, și încă nu au primit cardurile, cel mai probabil se află printre cei 16.000 despre care a scris Ministerul că vor primi cardurile în perioada următoare.

Cei care nu au fost declarați eligibili din diverse motive, pentru că nu îndeplinesc condițiile stabilite, sunt anunțați de școli. Potrivit STS, cel care se ocupă de verificarea datelor privind veniturile părinților și criteriile de eligibilitate, “anumite cereri conțin date inconsistente, iar acestea nu pot face obiectul emiterii tichetelor sociale. Pentru mai multe detalii privind cererile înregistrate, vă recomandăm să vă adresați Ministerului Educației”, a transmis STS într-un răspuns pentru Edupedu.ro, pe 6 februarie 2024.

Anul aceste, potrivit OUG nr 83/2023, pot fi depuse cereri pentru tichete pe tot parcursul anului școlar. De aceea numărul cardurilor ce vor fi emise în acest program nu este cunoscut. În decembrie, datele cerute de la STS de Edupedu.ro arătau că erau depuse 549.688 de beneficiari de tichete sociale, dar numărul poate fluctua: poate fi mai mic dacă se resping cereri, sau poate fi mai mare dacă s-au mai depus dosare între timp. Costul cardurilor pentru buget ar fi de 274,8 milioane de lei, dacă sunt în jur de 550 de mii.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Vezi aici lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe fiecare județ

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Informații de context

Prima tranșă de carduri a început să fie livrată pe 26 ianuarie, anunța ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu într-o declarație pentru Edupedu.ro. Asta deși potrivit OUG nr.83/2023 tichetele educaționale în valoare de 500 de lei ar fi trebuit distribuite la începutul anului școlar în septembrie 2023. Erau atunci peste 485 de mii de carduri validate.

Cea de-a doua tranșă de carduri a fost emisă luni, 12 februarie, alte 13.396 de carduri educaționale au fost distribuite inspectoratelor școlare din țară, potrivit surselor Edupedu.ro.

Școlile au termen 5 zile de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare să le dea părinților, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri.

Citește și:
Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi încărcate începând de vineri, 26 ianuarie, spune Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu
Cardurile educaționale de 500 de lei au început să fie încărcate

UPDATE Tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 400.000 de familii luna aceasta, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele
Toate tichetele educaționale distribuite până acum, în valoare de 500 de lei cu care se pot cumpăra rechizite, au fost încărcate pe carduri, anunță Ministerul Fondurilor Europene

6 comments
  1. buna ziua eu am 3 copiii și am făcut actele in septembrie și nici până acum nu mi-a venit la nici unul. Oare o sa mai vina sau trebuie sa fac din nou acte? Eu m-am încadrat deci nu pot sa spun că nu sunt eligibilă pentru ele dar își bat joc de copii cât și de părinți lor.

    1. Pune-ți mâna și mergeți la muncă.
      Vă place să cerșiți orice! Aduceți copiii strict pentru burse și tichete sociale și după nu îi mai vedem decât anul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale pentru absolvenții din învățământul profesional și tehnic, în 2023-2024: prima sesiune – în noiembrie, ultimii dau examene în iulie-august anul viitor – proiect de ordin

Absolvenții stagiilor de pregătire practică – nivel 3 de calificare vor da examene între 27-28 noiembrie și tot în noiembrie vor da examene de certificare și absolvenții învățământului postliceal din…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu propunerea ca școlile să se funcționeze cu prezență fizică fără condiția vaccinării a 60% din personal, acolo unde incidența e sub 3 la mie. Cîmpeanu: Nu putem decât să respectăm decizia

Ministerul Sănătății “nu a putut fi de acord, din motive epidemiologice”, cu propunerea Ministerului Educației ca, în localitățile unde rata de incidență nu depășește 3 la mie, școala să se…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor, despre structura anului școlar 2021-2022: O fragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre / Ce variantă propusese organizația, care se plânge de lipsa consultărilor

“Ministerul [Educației] își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în…
Vezi articolul