Amenințări, răpiri, înlocuirea profesorilor cu alții aduși din Crimeea: Cum arată “rusificarea” educației în teritoriile ocupate din Ucraina – CNN / Precedentul anexării Crimeei și al elevilor care au ajuns să lupte acum împotriva propriei țări

468 de vizualizări
Școală distrusă la Zhytomyr, Ucraina / Foto: © Yaroslav Veretin | Dreamstime.com
Directori amenințați, răpiri de profesori, somații să se renunțe la predarea în limba ucraineană și cu manuale ucrainene, dar și profesori care refuză categoric să se supună ordinelor soldaților – așa descrie CNN, într-un material publicat luni, tentativele trupelor rusești de a “rusifica” sistemul de educație din Ucraina, sau atât cât a mai rămas din acesta, în teritoriile ocupate din această țară.

Televiziunea americană citează oficialități și profesori din zonele ucrainene ocupate de soldații ruși, care se plâng de un număr în creștere de activități de intimidare, amenințări și presiuni de a schimba programa școlară și a o alinia la retorica pro-rusă, într-o perioadă în care războiul a dat complet peste cap școala, care s-a închis pentru mulți copii, iar pentru alții continuă online, acolo unde se poate.

CNN dă exemplul unei directoare de școală, Nina, a cărei casă din nord-estul Ucrainei, a fost cotrobăită de soldații ruși, care i-au ținut soțul și fiica sub amenințarea armelor: soldații era interesați de manualele în limba ucraineană. Nina a fost transportată cu forța la școală, unde i s-a spus să predea manualele și unde a fost interogată în privința curriculumului, fiind întrebată și de ce manifestă naționalism și ce crede despre “operațiunea militară”.

  • Potrivit directoarei, trupele rusești voiau să redeschidă școala și ca ea să îi determine pe elevi să revină la ore. Când a fost eliberată, ea și familia ei au fugit din localitate.

CNN citează un alt profesor, potrivit căruia directoarea școlii sale i s-a ordonat să predea toate manualele în limba ucraineană, dar aceasta a refuzat atât de categoric, încât a fost lăsată în pace.

Alții, potrivit oficialităților ucrainene citate de CNN, cu precizarea de declarațiile lor nu au putut fi verificate, au avut parte de situații mult mai grave. Este citat un responsabil din domeniul educației, potrivit căruia “sunt cazuri în care autorități în domeniu și directori de școli au fost răpiți (…) Unii profesori sunt forțați să coopereze și să lucreze în școli, sub amenințarea armelor”. Oficialul citat a arătat că guvernul a primit peste 100 de notificări și cereri de ajutor din partea unor profesori, elevi sau părinți din regiunile ocupate, începând din februarie.

  • La începutul acestui an, președintele Volodimir Zelenski anunțase că cel puțin 1.570 de instituții de învățământ au fost distruse sau afectate de bombardamente, iar Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat o școală din regiunea Luhansk, în care se adăposteau 90 de persoane. Se presupune că 60 de persoane și-au pierdut viața în acel atac.

În regiunea Herson din sudul Ucrainei, un reprezentant al consiliului regional a acuzat în mod repetat, în ultimele săptămâni, trupele rusești de amenințări aduse profesorilor. Iar acesta a spus, săptămâna trecută, că forțele de ocupație ar încerca să desfășoare un recensământ în unele localități și și-au exprimat intenția să aducă profesori din Crimeea, “deoarece profesorii noștri nu doresc să muncească după programa rusească.” Oficialul a avertizat că profesorii locali care acceptă lucrul pentru ruși vor fi trași la răspundere în fața legii.

CNN citează un ziarist local potrivit căruia, la o școală din regiune, directorul a fost răpit în data de 11 mai, iar forțele rusești au găsit deja un înlocuitor pe care l-au numit în funcție.

Crimeea și propaganda rusă în școală

CNN îl citează pe Oleh Ohredko, analist pentru Centrul Almenda pentru Educație Civică, organizație ce monitorizează educația din teritoriile ocupate de ruși, potrivit căruia strategia aplicată acum de forțele de ocupație este cea aplicată și după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

“Crimeea a devenit o zonă de experimente pentru Rusia, acolo au început militarizarea educației în general”, a spus el.

  • Potrivit acestuia, propaganda rusă rescrie evenimentele istorice prezentate în școală: în manualele din Crimeea nu se mai vorbește despre Ucraina, “totul devine istoria Rusiei (…) Copiii din zonele ocupate sunt influențați foarte mult de educația primită într-un sistem care are permanent nevoie de un dușman. Iar acum dușmanii sunt SUA și Ucraina. Iar această ostilitate începe să iasă la suprafață, în rândul copiilor, sub forma agresiunii (…) Copiii care erau la școală acum 6-8 ani, când aveau 11-13 ani, acum luptă împotriva Ucrainei. Cetățeni ai Ucrainei luptă, din nefericire, împotriva propriei țări”.

Foto © Yaroslav Veretin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Puțin peste 155.000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a susțin mâine proba de limba română la Evaluarea Națională 2022 / Regulile examenelor – lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an

Cu mai puțin de o zi înainte de a începe Evaluarea Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a, ministerul Educației a trimis un comunicat de presă privind numărul elevilor care au…
Vezi articolul

VIDEO Educația alături de sănătate ar trebui să se axeze pe competențe europene, susține europarlamentarul Dragoș Tudorache: S-a văzut în situații de criză că este nevoie de o viziune europeană

„Există și această discuție foarte serioasă în Uniunea Europeană, dacă nu e cazul, modificând tratatele bineînțeles, să aducem partea de educație mai mult către zona de competențe europene. Eu cred…
Vezi articolul