Anisie: Vom propune ca elevii cu părinți de peste 65 de ani să poată veni la școală, dacă părinții lor decid că nu prezintă un risc / Am discutat cu Raed Arafat ca și profesorii de peste 65 de ani să poată veni la școală

26.077 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că a discutat cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a lua măsuri speciale, astfel încât și profesorii de peste 65 de ani și elevii care au părinți de peste 65 de ani să poată veni la școală pentru pregătirea examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat, scrie educațieprivată.ro.

În privința elevilor care au părinți în vârstă de peste 65 de ani, care, în propunerea INSP, ar trebui să nu aibă acces la cursurile de pregătire pentru examene, Anisie a declarat:

”Nu este adevărat că au interzis la școală. INSP a făcut o propunere, care poate fi îmbunătățită.

Noi vom propune ca și aceștia să poată veni la școală, dacă părinții lor decid că nu prezintă un risc.

Va fi decizia părinților, ei vor evalua situația de sănătate din familie.

Dacă, totuși, aceștia se află într-o situație de risc, elevii vor continua învățarea, fie online, fie prin teleșcoală, fie cu ajutorul testelor de antrenament,” a încheiat Anisie.

Reacția ministrului vine în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică a propus în normele metodologice de aplicare a restricțiilor de după încheierea stării de urgență ca elevii și profesorii cu afecțiuni cronice sau care locuiesc cu bolnavi cronici ori cu persoane peste 65 de ani să aibă accesul interzis la școală în perioada în care se vor desfășura pregătirile pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională.

În setul de 9 recomandări există și această interdicție, valabilă pentru perioada redeschiderii școlilor, între 2 și 12 iunie 2020:

„La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.”

”Elevii prevăzuți la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă,” specifică regulamentul.

Citește Regulamentul INSP aici.

FOTO: gov.ro


22 comments
  1. Ieri am fost nevoita sa merg la meditatii, deoarece, bineinteles, ca scoala online este o bataie de joc si nu imi permite sa ma pregatesc pentru bac cum ar trebui si la nivelul la care ar trebui. De asemenea, telescoala este la fel de inutila si prost organizata, introdusa doar ca sa nu spuna nimeni ca nu va dati silinta.
    Am purtat masca 3 ore, in continuu (la care se adauga si drumul dus-intors). Pot spune pe propria piele ca am dat randament de 60%, deoarece nu aveam aer sa respir si simteam cum se invarte camera cu mine. Trebuie sa mentionez si faptul ca NU am purtat manusi! Acum urmeaza o intrebare pentru doamna asa-zisa “ministră”, Monica Anisie:
    Cum va imaginati dumneavoastra ca noi, elevii putem sta in continuu cu masca si manusi si sa dam randament total?
    Eu, in general, scot intre 93-95 la un model de bac la chimie, ieri am scos 60 si putin.

  2. Dacă eu profesor, locuiesc cu mama de 75 de ani pe care au externat-o acum o lună din spital după intervenție chirurgicală, cu mai multe afecțiuni… mă gândesc să nu merg la școala după 2 iunie pentru că nimeni nu are grijă de ea. Ce se întâmplă?

  3. Nu inteleg cum ar putea fi sustinute aceste examene, avand in vedere “logistica romaneasca”… gandindu-ne doar la masurarea temperaturii la intrarea in institutiile de sustinere a examenului, dupa statul la coada, in soare, la peste 30 de grade celsius la umbra, cu tot cu masca, manusi si stresul psihologic aferent, inregistrand nu mai mult de 37 de grade celsius..
    Sunt curios cine isi va asuma presupusa infectare/deces al unui copil/parinte/bunic in urma acestei adunari populationale absurde, cum vor avea necesarul imens de masti, manusi si dezinfectant, cum vor ventila peste noapte peste 10.000 de sali, cum vor asigura deplasarea, in Bucuresti, a mii de elevi, in siguranta, prin mijloacele de transport in comun..
    Dar nu este nicio problema, traim in Romania utopica a Domniei Sale Monica Anisie, Romanie in care multe scoli ce se vor centru de examinare adaptat situatiei de pandemie au grupul sanitar in curte

    Romania, 2020, o comedia tragica cu buget redus

  4. Astazi am avut o experienta ‘interesanta’ de plimbat cu masca si manusile, nu mai mult de o ora. Afara au fost 25 grade C, o zi frumoasa.
    A fost destul de greu sa stau cu masca pe fata 45 minute, timp in care s-a si umezit. A fost imposibil sa port manusile de plastic 45 minute, si repet, la 25 grade. Sa inteleg ca peste o luna si jumatate, pe 30 de grade, va trebui sa sustinem 6 examene cu masca si manusi !? Adica in aceasta situatie extraordinara in care ne aflam, calendarul examenelor se pastreaza nemodificat ca si cand nu se intampla nimic grav?

    Ia ganditi-va un pic, poate ar fi benefic pentru noi toti elevii, sa avem o durata mai mica a examenului, poate ne-ar ajuta sa eliminam materiile neesentiale sa avem mai putine zile de examinare, poate ne-ar ajuta sa echivalam acest BAC pe noi cei care plecam din tara la alte facultati, pentru ca suntem deja adminsi acolo iar BAC-ul nu reprezinta nici o miza pentru noi, nu facem concurenta nimanui cu notele care le avem.

    Asa ca o rog pe doamna Anisie sa vina cu masca si manusi si sa stea impreuna cu noi in clasa alaturi de profesori, sa intelegem impreuna cum vor decurge acele 2 saptamani de pregatire si cat de bine o sa ne fie la BAC si mai ales dupa.

  5. Eu cred ca cel putin 70% dintre elevii de clasa a xII a doresc ca nota de la bac sa fie media ultimilor 4 ani de liceu iar restul de 30% daca doresc, sa se inscrie la examenul de bacalaureat si sa dovedeasca ca pot mai mult ! Asa nu va mai fi o problema cu timpul de examinare, numarul mare de examinatori , numarul mare de elevi . Cred ca ar fi cea mai buna solutie !

  6. Stimată Domnă Ministru,

    Mă adresez dumneavoastră în calitatea mea de părinte al unui elev silitor, care a muncit în toți cei patru ani de gimnaziu pentru a putea susține în condiții NORMALE, de egalitate de șanse acest Examen Național. Ce primește el în schimb de la autorități: marginalizare, batjocură, izolare, abuz, discriminare, ignoranță …și lista este lungă. Pe ce mă bazez când afirm asta…pe toate măsurile proaste pe care dumneavoastră, împreuna cu echipa “de specialiști”, le-ați propus de la începutul acestei pandemii, pe toate bâlbele, pe nesiguranța pe care o afișați atunci când ieșiți public, pe lipsa de viziune, pe lipsa unor decizii clare și coerente. La toate acestea se pot adăuga oricând multe altele…dar cred că este de prisos. Din păcate pentru elevii din clasele terminale, pentru părinții și bunicii lor și nu în ultimul rând pentru cadrele didactice, dumneavoastră, așa cum afirmați intr-o emisiune TV ați decis deja că ei vor da aceste examene. Întrebarea mea (…și cred că sunt în asentimentul multor elevi, părinți și profesori) este următoarea: CREDEȚI CĂ ROMÂNIA, ȚARA ÎN CARE CELE MAI MULTE ȘCOLI AU GRUPUL SANITAR ÎN CURTE, ȚARA CU CEA MAI PROASTĂ INFRASTRUCTURĂ ȘCOLARA LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE, TARA CU CEA MAI MARE CORUPȚIE, CU CEI MAI MULȚI OAMENI POLITICI NEPREGĂTIȚI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, POATE ORGANIZA EXAMENE NAȚIONALE ÎN CONDIȚII OPTIME?

    Răspunsul este unul simplu NU. România nu este țara în care să se poată organiza astfel de examene…și o știți și dumneavoastră foarte bine. Din aceste motive, care nu sunt puține, dumneavoastră, împreună cu echipa de specialiști, tot încercați să aruncați responsabilitatea pe umerii elevilor, ai părinților, ai cadrelor didactice, ai directorilor de școală sau liceu după caz, ai autorităților publice locale…Cred că este momentul să vă asumați public toate aceste lucruri…sau după caz să luați exemplul Colegiilor Militare (care în acest an au suspendat susținerea examenului). Părerea mea umilă, care pentru dumneavoastră nu contează pentru că sunt DOAR UN PĂRINTE… ȘI ATÂT este că acești domni au decis așa pentru că este total inoportună organizarea și susținerea acestui examen în condițiile date. Deci, dânșii chiar s-au gândit la sănătatea și siguranța copiilor/părinților/bunicilor/cadrelor didactice luând această decizie nu ca dumneavoastră care insistați să se susțină și în același timp declarați că vă interesează siguranța și sănătatea copiilor (așa cum vă începeați fiecare intervenție televizată).
    CRED CĂ DACĂ LA SUCEAVA AM REUȘIT CA LA UN SPITAL CIVIL SĂ IMPLEMENTĂM UN MANAGEMENT MILITAR, PROFESIONIST ESTE MOMENTUL CA ȘI LA MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII SĂ ÎNCERCĂM O ASTFEL DE FORMULĂ (CARE SĂ AIBĂ CURAJUL SĂ SPUNĂ LUCRURILOR PE NUME: CĂ ÎN MAREA MAJORITATE A INSTITUȚIILOR ȘCOLARE DIN ROMÂNIA NU SE POT ORGANIZA EXAMENE ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ PENTRU CEI CARE VOR PARTICIPA.)

  7. Doamnă ministru, nu mai spuneti acum ca “sănătatea copiilor și profesorilor este pe primul loc “?
    Dumneavoastră aveți copii in clasele terminale? Se pare ca nu, pentru că dacă ați fi avut v-ați fi gândit de 10 ori inainte sa scoateți pe gură prostiile acestea.
    Vreti examene, asumati-vă responsabilitatea ca să știm și noi , părinții, pe cine vom acuza în cazul în care chiar și un singur copil se va îmbolnăvi sau chiar mai rau .
    Sunteți oameni fără scrupule, fără Dumnezeu, dacă în condițiile în care vor fi peste 20 000 de cazuri (cel putin) si peste 1000 de decese, dvs. să vreti examene.
    Ganditi-vă că în alte țări nu există evaluarea națională, iar multe țări au anulat bacalaureatul ( Franța, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, până și Republica Moldova) si au găsit soluții. Știți de ce?Pentru că ei chiar se gândesc la copii si realizează riscul.
    Se pare ca încăpățînarea dvs. de a nu-i asculta pe cei ( mulți, chiar foarte multi) care spun să se anuleze aceste examene pentru acest an și să găsiți alte soluții, vă va costa mult. Vedeți ce se întâmplă în lume cu copii și tinerii care se îmbolnăvesc. Treziți-vă până nu e prea târziu, iar copii nostri sa fie sănătoși și în viață!

  8. 9 mai, ora 9 -„La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.”
    9 mai, ora 9,15 -”Nu este adevărat că au interzis la școală. INSP a făcut o propunere, care poate fi îmbunătățită. Si asta se intampla zilnic!
    Martie – ”avem pregatit un scenariu pentru orice situatie”
    15 mai, o luna pana la examen, inca ”analizam”, ”consultam”, ”propunem”. nu exista o metodologie de inscriere la examen, de desfasurare a examenelor, de desfasurare a admiterii la liceu.
    A auzit-o cineva pe d-na ministru expunand un punct de vedere clar, privitor la orice problema, ca eu, nu?

  9. Iar trebuie sa hotarasca parintii?!
    Parintii hotarasc si daca se trec sau nu notele in catalog …..
    La ce bun mai exista atunci specialisti, INSP, INSE, etc.?!

  10. Doamna Ministru vă auziți ce spuneți? Adică tot părinții să își asume riscul? Dacă tot doriți atât de mult susținerea examenelor și mersul elevilor la școală, de ce nu vă asumați dvs.riscul? Dați scris că veți răspunde pentru orice elev,profesor sau persoană care va merge la examen și se va îmbolnăvi. Nu înțeleg de ce nu găsiți soluții viabile pentru sănătatea copiilor si profesorilor si tot bâjbâiți pe tema unor examene? Dupa doua luni de stat in casă și respectând legea ce vor întelege tinerii noștri ca la o viitoare OUG pot sa nu o respecte ca oricum ei sunt ținta?Ce au avut de câștigat? Nimic, doar o posibilă îmbolnăvire! Viața lor și a celor din jur este mai importantă decât orice examen! Iar daca noi ca părinți ne asumăm riscul nu credeți că asta ar trebui să faceți și dvs.? Faptul că unii elevi nu vor putea participa la examene pentru că părinții sau chiar ei nu își asuma riscul nu duce la discriminare? Care este motivul pentru care riscați sănătatea copiilor și profesorilor? Ce se câștigă din asta? Ce interese sunt in spatele organizării examenelor?De unde se iau atâția bani pentru măști, dezinfectanți,mănuși, plexiglass,diverse măsuri de protecție, etc???? Ar fi bine sa luați o hotărâre definitivă și să nu mai stresați persoanele implicate chiar si indirect pentru că oricum sunt destul de stresați! Vă mulțumesc!

    1. Rusine!Parintii sa isi asume riscurile?Nu ni le asumam! Anulati odata examenele si luati in calcul media celor 4 ani de studiu care sunt mult mai relevante decat un examen dat in conditii de stres. Ocupati functii ca sa raspundeti pt. ceea ce hotarati sau d-voastra incasati salariul si noi ne asumam riscurile?

  11. Dna Ministru, consider ca ar fi potrivit sa lasati o oarecare libertate de a decid si scolilor. Scolile si gradinitele private functioneaza in alte conditii decat cele de stat. Nu vad de ce nu ar putea sa-si desfasoare activitatea in conditiile de siguranta impuse, decat daca se urmareste falimentarea lor, ceea ce ar fi o eroare enorma. Stim ca dl Arafat si-ar dori prelungirea interdictiilor severe; stim si de ce. Din acelasi motiv pt care a dispus inchiderea spitalelor private. Psdist declarat, are pulsiuni totalitare si detesta initiativa privata din Sanatate. Va rugam sa-i urmariti comportamentul si sa nu-i permiteti sa se substituie autoritatii nr. 1 in stat. Lasati invatamantul privat sa traiasca. Ajutati copiii, familiile, statul intrucat reprezinta o alternativa viabila la mizeria aproape generala din institutiile de stat.

    1. Stimate domn Iulian, comrntariul djmneavoastra cu referire politica a-propos de domnul Raed Arafat este unul mai intai fals, dumnealui nedeclarand pe unde poate ca este pesedist cum sustineti.Apoi, acest comentariu nu-si are locul pe un site educational, unde noi, cititorii de stiri din invatamant, poate nu dorim sa va cunoastem afinitatile sau frustrarile politice.Pentru acest lucru, cautati presa de profil.Multumesc.

  12. Educația nu mai este despre copii, este despre politica. Pentru siguranța copiilor si a profesorilor, si chiar pentru siguranța tuturor, trebuie ca aceste examene sa fie anulate. Pentru orice prostie copiem pe altii, dar când e vorba de ceva serios ne credem mai deștepți. Copii vor simți încordarea si restricții ca un stres in plus. Anulate examenele! Nu e nevoie sa ne arătați încă o dată că nu va pasa de noi!

  13. Profesorii peste 65 de ani cred că ar trebui să iasă la pensie. Este suficient cât au stat la catedră .

    1. Sunt profesori mult sub 65 de ani care au mebri de familie, soti, copii bolnavi cronic. Despre ei e vorba. Hai sa raspundem fara agresivitate!

  14. Doamne fereste…asa ceva…Femeia asta e ceva fenomenal…Oamenii ei din Minister zic ceva dimineata, iar ea dezminte in creierii noptii.Sa o opreasca cineva…A depasit orice limita…

  15. Fiul meu, alaturi de cativa prieteni au fost acceptati la universitati in Olanda/Anglia. Nu inteleg care ar fi rostul examenelor de bac pentru studentii care deja a un loc asigurat la facultate. Nu facem decat sa-i stresam si mai mult pe copii si mai ales sa riscam sa se si contamineze, Doamne fereste.

  16. Femeia aceasta este un pericol pentru noi toti… de la copii, pana la profesori. Copiii sunt asimtomatici, insa pot lua virusul si-l pot aduce acasa… Nu vad cum incearca sa minimizeze riscurile.

  17. Parerea mea ar fi ca nota de la examenul de bacalaureat sa fie media ultimilor 4 ani de liceu iar daca sunt elevi care nu sunt multumiti de medie , sa se prezinte in iunie la ex. de bac. Asa vor fi mai putini elevi in clase si mai putina bataie de cap . Poate va ganditi la formula asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Studenților la Comunicare din Universitatea din București anunță că nu participă la cursurile profesorului Horea Bădău, cercetat pentru abuzuri, dacă va preda materia „Social Media”

Asociația Studenților la Comunicare (ASC) din Universitatea din București anunță, într-o postare pe Facebook, că va boicota cursurile și seminarele susținute de lectorul universitar Horea-Mihai Bădău „întrucât nu tolerăm nicio…
Vezi articolul

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2. Vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină până la vacanța de iarnă, transmite Ministerul Educației

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de Sfântul Andrei și…
Vezi articolul