Analiză: Ce spun rezultatele de la Evaluarea Națională despre educația gimnazială din Sibiu

2.309 vizualizări
Foto: © Remus Grigore | Dreamstime.com
“La o distanță de doar 350 de metri, în centrul Sibiului, o școală are 90% dintre elevi cu note peste 9 la Evaluarea Națională, în timp în ce alta, doar 30% dintre copii au reușit să obțină mai mult de nota 7”, scrie, într-o analiză transmisă Edupedu.ro, arhitectul Alexandru Găvozdea, tatăl a două fete de vârstă școlară, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România. El pornește de la situația celor două școli pentru a vedea “ce spun rezultatele de la Evaluarea Națională despre educația gimnazială din Sibiu”. 

Alexandru Găvozdea, reprezentând o platformă civică numită Sibiu 2024, notează că în 2023, primul an în care admiterea la liceu se realizează doar în baza mediilor de la Evaluarea Națională, 1.651 de elevi au trecut prin acest examen. El notează diferențe foarte mari în rezultate chiar și în cazul unor școli aflate aproape una de cealaltă:

  • Vorbim despre Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” și Școala Gimnazială nr. 2. Două planete educaționale în Sibiu, pe o distanță de 350 de metri. Două grupuri de copii școlari ai aceluiași oraș, la 5 minute unii de alții, între care, educațional, nu există nicio punte. Diferențele colosale între instituțiile de învățământ caracterizează, în general, societăți slab dezvoltate. Or, noi, la Sibiu, suntem dintre cele mai prospere orașe ale României, cu un produs intern brut pe cap de sibian ce ne situează pe locul 6 național, imediat după Capitală și marile orașe – centre economice. De ce apar aceste disparități tipice societăților slab dezvoltate într-unul dintre cele mai prospere orașe ale României?”

Autorul notează că “din analiza datelor publicate de Ministerul Educației, referitoare la rezultatele municipiului Sibiu la Evaluarea Națională 2023, rezultă că școlile sibiene arată în felul următor:

  • 25% dintreșcoli au rezultate bune și foarte bune, unde cel puțin 50% dintre notele obținute sunt peste 8,5. La aceste școli, 615 elevi au dat anul acesta examenul de Evaluare Națională.
  • 46%dintre școli cu rezultate medii, în care mediana notelor este situată între 7- 8,5. În aceste școli, 744 de elevi au dat examenul de Evaluare Națională. 
  • 29%dintreșcoli cu rezultate slabe, acestea fiind școli unde cel puțin 50% dintre note se situează sub nota 7. În aceste școli, 292 de elevi s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională.”
Sursa: Analiza Alexandru Gavozdea – Sibiu 2024

Potrivit analizei citate, “supraaglomerarea școlilor ‘bune’, fenomen cu care ne luptăm în Sibiu de ani de zile, este vizibilă în aceste date. Școlile cu rezultate bune au un număr dublu de absolvenți de clasa a 8-a, față de școlile cu rezultate slabe”.

Autorul apreciază că soluția nu este să concentrăm excelența în 25% dintre unitățile școlare. Ci să o distribuim în toate școlile Sibiului, pentru ca ea să fie accesibilă tuturor copiilor sibieni”.

În aceste condiții, “ne-am uitat pentru context la situația școlilor din reședințele de județ vecine – Brașov și Râmnicu Vâlcea și din două reședințe de județ dintre cele mai prospere din România: Cluj-Napoca și Timișoara. Școlile au fost ordonate după aceeași metodologie. Procentul de școli bune și foarte bune este asemănător în orașele analizate. 

Situatia comparativa a scolilor din cinci orase / Sursa: Analiza Alexandru Gavozdea – Sibiu 2024

În schimb, se remarcă Brașovul cu o pondere semnificativ mai mică de școli cu rezultate slabe. Dacă presupunem o alocare uniformă a elevilor pe școli, în funcție de domiciliu, efectul asupra calității educației ar putea fi interpretat în felul următor: copiii din Brașov au o șansă mai mare să ajungă la o școală medie sau bună decât o au cei din Sibiu.” 

7 la teză poate înseamnă 4 la Evaluarea Națională

În aceeași analiză, autorul observă relația dintre mediile din gimnaziu și cele de la Evaluarea Națională:

“Un alt lucru important reflectat de datele analizate – rezultatele de la Evaluarea Națională din perioada 2016 – 2023 și mediile pentru ciclul gimnazial din perioada 2016 – 2021, ne arată că modul de evaluare a copiilor în timpul școlii este diferit de cel de la examenul de Evaluare Națională. Notele care duc la formarea mediilor în gimnaziu, sunt, în general, mai mari decât cele obținute la Evaluarea Națională. Datele analizate de experții Sibiu2024 ne arată că în școlile din orașele din județul Sibiu, copiii care:

– au medii de 10 în gimnaziu, tind sa ia note de peste 9 la Evaluarea Națională;

– au medii de 9, tind să ia între 6 și 9 la Evaluarea Națională;

– au medii de 8, tind să ia între 5 și 7 la Evaluarea Națională;

– au medii de 7, tind să 5 sau mai puțin la Evaluarea Națională.

(…) Cu cât notele de la Evaluare sunt mai mici, cu atât diferențele sunt mai mari față de mediile din clasele V-VIII. Cu cât școlile au rezultate mai slabe la Evaluarea Națională, cu atât ele dau note disproporționat mai mari copiilor în ciclul gimnazial.”

La întrebarea cât de relevante sunt notele din gimnaziu ale copiilor noștri, în contextul admiterii la liceu, autorul apreciază că răspunsul depinde de cât de bună este școala, iar în Sibiu “doar 25% dintre școli au rezultate bune și foarte bune”.

Foto: © Remus Grigore | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Comparația între medii ar avea sens dacă s-ar compara doar notele și mediile la disciplinele de examen. Dacă un elev are media V-VIII între 5 și 7, cea mai mare contribuție o au notele la disciplinele ””ușoare” – religie, sport, muzică, desen, opționale ș. a. m. d. Dacă ia 5 la toate disciplinele ”grele” – română, matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, etc., și note mari la celelalte, plus are o medie bună la purtare, orice elev trece de 6 și se apropie de 7+

    Așa că ori comparăm mere cu mere și pere cu pere, ori nu ne mai apucăm, zic.

  2. N-ar fi mai bine sa se ocupe de cercetare niste cercetatori, de exemplu niste antropologi si sa-si vada arhitectii de ale lor?

    Evaluarea Nationala, Bac-ul, notele scolare au legatura cu performanta academica, olimpiadele si absolut nici o legatura cu succesul in viata. Competentele cerute de succesul la un job sau in viata nu se invata, nu se evalueaza si nici nu se noteaza in timpul scolii. Este o ruptura totala intre scoala si viata de dupa scoala.

    Succes la analize!

  3. Total nerelevant acest “studiu” al unui domn care nu a are deloc contact cu sistemul de educatie de stat. Este comparat un colegiu de elita, cu elevi de gimnaziu selectionati (in clasa a 4-a in urma concursului dur de matematica si romana), cu o scoala, e drept pozitionata central dar frecventata doar de chiriasi ILL, care are o clasa cu 23 de absolventi de gimnaziu. Restul e doar talent grafic si neintelegere a situatiei de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un program mai lung de școală ajută elevii, dar poate suprasolicita profesorii / Deciziile trebuie să țină cont de părerea profesorilor – experte britanice, despre recuperarea pierderilor educaționale din pandemie

Activitățile de recuperare a materiei pierdute în pandemie pot presupune prelungirea timpului de predare alocat zilnic pentru elevii, clasele și școlile afectate. Studiile internaționale recente arată că această prelungire tinde…
Vezi articolul
Domnica Petrovai

Psihologul Domnica Petrovai, coordonatoarea Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului: Școala românească să le asigure copiilor masă caldă hrănitoare, mișcare și nevoia de a avea conversații despre cum să se protejeze în fața problemelor din online

Depresia în rândul adolescentelor s-a dublat din anii 80 până acum și aceasta este singura categorie de vârstă unde incidența a crescut constant. Iar datele Organizației Mondiale a Sănătății spun…
Vezi articolul

Modele de teste la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicate de Inspectoratul Școlar Sibiu. Subiectele propuse elevilor de clasa a VIII-a pentru luna ianuarie și baremele – descarcă

Modelul de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 propus elevilor de clasa a VIII-a din Sibiu spre rezolvare în luna ianuarie de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a fost…
Vezi articolul