Anchetă a Parchetului European la Universitatea din Zagreb: Un decan și un profesor – printre cei 29 de suspecți arestați sub suspiciunea de fraudă cu fonduri europene

5.572 de vizualizări
Foto © Tupungato | Dreamstime.com
Parchetul European a declanșat o anchetă împotriva unui număr de 29 de cetățeni croați, inclusiv un decan și un profesor de la Universitatea din Zagreb, care au fost reținuți, miercuri, într-un dosar de fraudă cu subvenții și achiziții publice pe bani europeni în cadrul acestei instituții de învățământ superior, potrivit unui comunicat de presă.

EPPO spune că printre suspecții reținuți se numără decanul Facultății de Geodezie și un profesor din cadrul aceleiași facultăți. Cei doi sunt suspectați de abuz în serviciu și de autoritate, utilizarea abuzivă a procedurilor de achiziții publice, falsificarea unor documente oficiale și spălare de bani.

Potrivit comunicatului, arestările survin în urma unor cercetări efectuate în colaborare cu autoritățile financiare și anticorupție din Croația, cercetări în cadrul cărora, pe 29 iunie a.c., au fost efectuate și percheziții la Universitatea din Zagreb.

Procurorii europeni arată că, în perioada octombrie 2019-noiembrie 2023, decanul și profesorul menționați au avut drept sarcină să organizeze proceduri de achiziții publice pentru bunuri, servicii și lucrări în cadrul unui număr de patru proiecte ce implicau Facultatea de Geodezie, proiecte cu o valoare totală de 5,98 milioane de euro. 85% din această sumă era asigurată din fonduri UE.

Cele patru proiecte vizau teme precum evaluarea riscurilor de dezastre naturale, un studiu pe tema schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă a ecosistemelor maritime și un studiu asupra clădirilor istorice afectate de un cutremur. Dar decanul și profesorul sunt suspectați că ar fi folosit fondurile pentru a obține câștiguri personale.

Ei sunt acuzați că ar fi obținut fondurile prin manipularea a 28 de proceduri de achiziție publică, așa încât să fie alese anumite companii, care, în schimb, întorceau o parte din bani către cei doi suspecți.

Cei doi sunt acuzați și de efectuarea unor proceduri pentru achiziția a două vehicule pentru folos personal, precum și o ambarcațiune cu motor evaluată la 598.750 de euro, care nu a fost folosit pentru proiectele vizate, ci oferit în leasing pentru activități turistice.

Procurorii evaluează paguba produsă de asemenea activități – cărora li se adaugă și înscrierea unor cheltuieli false de călătorie și a altor indemnizații – la peste 2 milioane de euro, din care bugetul UE a fost păgubit cu 1,7 milioane de euro.

Foto: © Tupungato | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

2.000 de locuri pentru cei care vor să devină profesori, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern / Cifra de școlarizare pentru creșe, grădinițe, școli și facultăți

Sunt alocate 2.000 de locuri pentru cei care vor să devină cadre didactice, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de către Guvern. „Este vorba…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, întâlnire cu premierul Ciolacu pe tema proiectului Legii salarizării unitare / Marius Nistor: „Există un act normativ asumat și politic și asumat de întreaga coaliție, care trebuie respectat în integralitate”

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, o întâlnire cu liderii sindicatelor din educație, pe tema proiectului Legii salarizării unitare, scrie G4Media.ro. Discuțiile vor începe la ora 14.15, la Palatul Victoria.…
Vezi articolul