Ministerul a amânat reducerea numărului de ore la clasele a V-a și a IX-a, se vor reduce doar la clasa pregătitoare

33.438 de vizualizări
Monica Anisie la consultari la Guvern / Foto: gov.ro
Guvernul a amânat reducerea numărului de ore la toate clasele, mai puțin la clasa pregătitoare, după ce, pe 30 iulie, Ministerul Educației anunța că vor reduce orele la toate clasele de început de ciclu, adică la pregătitoare, a V-a și a IX-a. Astfel, doar numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021, a anunțat astăzi ministrul Educației, Monica Ansie. Ea a explicat că se vor modifica, în timp, numărul de ore de la toate clasele, urmând să prezinte în curând și noi planuri-cadru pentru învățământul primar.

Amânarea reducerii numărului de ore la a V-a și a IX-a înseamnă că profesorii rămân cu catedrele neschimbate. Măsura vine într-un an electoral, în condițiile în care legea prorogată prin OUG fără dezbatere publică ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2020.

„Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”, a afirmat Anisie, la Parlament, citată de Agerpres.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere, pe 30 iulie, un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) “hibrid”, care introducea noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevedea că schimbările urmau să înceapă acum, în anul școlar 2020-2021, și că se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de școală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment și trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educației nu a anunțat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de școală.

Foto: Gov.ro


8 comments
  1. Bravo domnilor/doamnelor miniștri pentru seriozitate🤥! Sa mai cereți elevilor sinceritate, seriozitate, parole d’honore când veți avea dvs cuvânt de onoare și veți respecta ce trâmbițați în campania electorala. RUSINE!

  2. Da, pentru ca latră un sindicalist gen Nistor ca se dau profesorii afară. Dacă ar ști sa proiecteze o programă sănătoasă, planuri cadru care implica și altfel de activități școlare, s-ar rezolva problema. (ore mai puține și profesorii în școală).

    Pentru Cristina de mai sus: Este total greșit sa compari media orelor din UE cu cea din România.
    Calitatea actului didactic și a pregătirii elevilor diferă ca de la cer la pământ.
    La noi elevii urăsc școala.
    De ce oare????

  3. Bravo cristina….f corect punctul tău de vedere….respect!
    Copilașii să facă școală par avion ….saracutii…și bieții părinți …nu mai pot ei de odraslele lor…

  4. Ne-ați dat speranțe că din acest an școlar toți copiii vor petrece ore mai putine la școală. E inuman ce program încărcat au, iar programele școlare rămân la fel. Chiar nu puteți schimba ceva?? E asa de greu?

    1. Ati putea sa revizuiti cel putin materia, rezultatele acestui sistem se vad pe piata muncii:dezastru!Nu mai aveti specialisti in nimic, decat in vorbe goale. Sindicatele sa taca din gura si sa nu se mai ascunda dupa paravanul educatiei, ei isi apara interesele lor, putin le pasa de educatie. Puteati juca o mare carte, dar asa o sa ramaneti cu sindicatele si tot cu ele va veti duce în jos. Din partea mea aveti de pe acum un mare nu! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  5. În loc să crească nivelul calitații învățămîntului, el scade cantitativ !?
    Oare ce vor face copiii noștrii în timpul mai mare pe care îl vor petrece singuri acasă? Este aceasta, oare, cea mai înțeleaptă decizie? De ce nu căutați soluții prin care copiii să se apropie de școală în loc să scurtați programul de studiu din cadrul ei? Perioada aceasta dificilă va trece, școala însă va exista și dupa aceea!
    Sunt documente și statistici ale Uniunii Europene care arată că, în prezent, scoala românească se încadrează, ca număr total de ore, în media Europeană.
    https://op.europa.eu/fr/publication-detail/-/publication/0aebeecc-9e05-11e9-9d01-01aa75ed71a1/language-ro/format-PDF

    1. Maria, la noi urasc scoala pentru ca sunt parinti ca tine sau pentru ca li s a inoculat constant prin media ca scoala e cahhh si ca poti face bani multi si daca esti prost dar: stii sa furi, sa inseli, sa tragi pe sfoara, sa cersesti, sa te declar frezonat ca sa iei ajutor social. Scoala a fost dintotdeauna urata de elevi. Te pomini ca statea cineva 7 ore in sala de clasa ca nu mai putea de dragu’ profesorului sau materiei. Dar inainte elevul mai avea si obligatii, nu doar drepturi, mai avea un dram de frica si respect, iar profesorul avea autoritate, ce i a fost stirbita acum de cand cu suflatul in coarne doar elevului. Momentan profesorului nu are nicio parghie reala sa ierarhizeze, sa sanctioneze. Ce lege a educatiei este aia in care elevul il injura pe profesor sau ii da in cap unui coleg si nu i se scade niciun punct la purtare daca in decurs de 6 saptamani de scoala e cuminte? Si ramane cu media 10 desi poate isi baga colegul in spital. E normal asa ceva?? Vrem invatamant de calitate, atunci sa adaptam si sanctiuni de calitate in contextul unei generatii de elevi diferite: ei nu au rusine, respect, tragere de munca, de invatatura, mereu sunt nervosi, revoltati, inadaptati social si cu mult, foarte mult tupeu. Cand ai asa ceva in clasa poti sa ti duci o ora de calitate la capat? Dar cand ai asa o jumatate de clasa? Ai cum sa iubesti o scoala cand mereu ti se impun limite pe care singur prin autocenzura ar trebui sa ti le impui? Daca eu butonez tel si mi bag . ..in ora si profesorul ala imi repeta de 10 ori pe ora, 7 ore pe zi ,5 zile pe saptamana sa stau linistit sau ma sanctioneaza, am sa iubesc eu scoala? NU. Pt ca dintru inceput nu ma duc la scoala cu gandul la educatie, oricat s ar strofoca profesorul la ore cu mama metodelor didactice. Stiti ce mi a spus un elev recalcitrant cand am intrebat de ce vine la scoala daca tot nu este atent? Mi a spus senin ca vrea sa faca 8 clase sa ia carnet si sa plece la furat afara sa si ia bemveu…da.. cum se aude…bemveu. Si acum ia sa vedem parerea ta, de ce urasc elevii de azi scoala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună universitate din România, se solidarizează cu profesorii din preuniversitar și ies la protest în Piața Unirii, marți la prânz

Sindicatul Sind UBB al profesorilor din cea mai bună universitate din țară Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca se solidarizează cu angajații din învățământul preuniversitar, aflați în a doua săptămână…
Vezi articolul

Greșeală elementară sau mână de ajutor? Pentru că a depus recursul în afara termenului legal, Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat

Greșeală de proporții a Ministerului Educației într-unul dintre cele mai răsunătoare procese în care a fost implicată această instituție, în ultimii ani. Pe data de 19 ianuarie 2023, Înalta Curte…
Vezi articolul