Apel la „deschiderea de urgență a finanțărilor pentru programe de cercetare-dezvoltare” – scrisoare-deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David / El avertizează că reducerea cu 30% a fondurilor pentru Programul Nucleu ar provoca „probleme financiare insurmontabile”

876 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
„Timpul trece și la nivelul sectorului Cercetare-Dezvoltare nu se întâmplă nimic”, arată o scrisoare deschisă transmisă ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de către cercetătorul Lucian Pintilie. Acesta, în calitate de președinte al „Patronatului Român din Cercetare și Proiectare”, cere ministrului să aplice un set de patru măsuri ce vizează finanțarea sectorului de cercetare.

În scrisoarea deschisă, Lucian Pintilie, director științific al Institutului Național pentru Fizica Materialelor, cere în scrisoarea pe care o semnează ca președinte al organizației menționate:

„1. Deschiderea de urgență a finanțărilor pentru programele de cercetare-dezvoltare, cu toate componentele PN IV care au contracte multianuale deja semnate (…).

2. Menținerea finanțării Programelor Nucleu la nivelul anului 2024, deci la 795 milioane lei. Reducerea cu 30 % a fondurilor pentru Programul Nucleu ar duce la o acoperire medie de numai 4,5 luni de finanțare a sistemului de INCD-uri, ceea ce ar provoca probleme financiare insurmontabile în lipsa altor surse de finanțare, cu impact negativ asupra resursei umane și stabilității acesteia.

3.Creșterea ratei de succes la competițiile PCE, TE, PED si PTE la 25-26 %, pentru că noi credem ca bugetul actual permite acest lucru.  (…) 

4.Lansarea cu celeritate a competiției pentru proiectele de tip PFE (Proiecte de Finanțare a Excelenței) pentru care pachetul de informații este pregătit de către CCCDI din 2024.  (…)”

Potrivit scrisorii deschise, aceste măsuri sunt necesare „Pentru a preveni probleme financiare în sistemul CDI, cu impact negativ asupra funcționării organizațiilor CDI din țară”.

Scrisoarea deschisă, integral:

Citește și:
„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Exista o Asociatie ale INCD urilor care aveau declaratii comune. Dar denumirea de Patronat este inoportuna si hazardata. Daca sunt patronat atunci sa nu ceara bani de la stat ci de la firmele private…… Si in cercetarea de aastazi au ajuns analfabeti functionali, de nu stiu sensul cuvintelor ?!!!

  2. Bizara poveste, un domn angajat la stat semnează în numele Patronatul Român din Cercetare și Proiectare (PRCP) pe care îl prezidează. Ba chiar afirmă ar avea și o sentință care ar spune ca doar cu acest “patronat” trebuie vorbit pe teme de cercetare.

    De unde și până unde niște angajați la stat au constituit un patronat? Cum de nu s-a sesizat nimeni ca patronii nu pot lucra la stat?

    1. Se pare că ai confundat patronatul cu patronii. Patronatul nu înseamnă că toți membrii sunt patroni de firme private, ci că reprezintă interesele unor entități juridice, inclusiv institute de cercetare. În cazul ăsta, nu vorbim de milionari în costume, ci de cercetători care încearcă să-și reprezinte interesele. Deci da, angajați la stat pot constitui un patronat – nu e nimic ilegal sau absurd, doar că sună mai puțin scandalos decât ai vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fizicianul transformat în vlogger, pentru a le explica tinerilor de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite. Cristian Presură: Să ieșim din turnul nostru de fildeș

Cercetătorul Cristian Presură se transformă în vlogger, pentru a explica fizica pe înțelesul tuturor. Pasionat povestitor al științei, acesta a declarat pentru Edupedu.ro că picătura decisivă în lansarea canalului Youtube…
Vezi articolul
Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română, reacție virulentă la legile Deca: Ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului / Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală este total „abuzivă” și „nocivă”

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a…
Vezi articolul
Foto: Asociatia Speologica Exploratorii

Asociația Speologică Exploratorii lansează proiectul “RuralKarst”, care vizează elevii și profesorii de geografie și de biologie, pentru a-i implica în activități pentru protejarea mediului carstic

Asociația Speologică Exploratorii din orașul Reșița derulează un proiect la nivel național intitulat RuralKarst, care vizează să implice 6.040 de cetățeni din 27 de județe, în marea lor majoritate elevi…
Vezi articolul

DOCUMENT OFICIAL Dispar after school-urile din lista centrelor închise pentru 14 zile. Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență: Se suspendă temporar activitățile față în față din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar. Vezi greșelile din hotărâre

“Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față, din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar cursurile desfășurându-se online (scenariul 3)” – prevede hotărârea oficială a Comitetului Municipiului…
Vezi articolul

Tudor Chirilă: Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii / Vama Fest e o prezentare a profesiei de muzician într-o trupă de pop rock

Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii, spune Tudor Chirilă pentru Edupedu.ro despre motivele pentru care a…
Vezi articolul