Ar trebui pedepsit foarte dur fenomenul meditațiilor cu elevii de la clasă, afirmă profesoara Lavinia Betea: Sunt profesori care spun că, dacă doctorul își permite, fiind în policlinică, să-i ceară pacientului să vină la cabinetul privat, eu de ce nu mi-aș permite să-i cer elevului din clasa mea să vină după-masă la mine, să-i dau meditații și să mă plătească?

1.358 de vizualizări
Lavinia Betea / Foto: captură Youtube.com/ TVR
Profesoara Lavinia Betea a vorbit, la DCNews, despre situația în care profesorii le cer copiilor de la casă să vină la meditații. Aceasta a afirmat că fenomenul „ar trebui pedepsit foarte dur” și a adus în atenție că sunt cadre didactice care spun că medicii cheamă pacienții la cabinetul privat, doar ca să aibă justificare că fac meditații cu propriii elevi.

„Să nu uităm și un alt aspect care ar trebui pedepsit foarte dur, anume profesorii care probabil și-au spus cam așa: dacă doctorul își permite, fiind în policlinică, să-i ceară pacientului să vină la cabinetul meu privat, eu de ce nu mi-aș permite să-i cer elevului, care este în clasa mea, să vină după-masă la mine, să-i dau meditații și să mă plătească, dacă vrea să aibă o notă mai bună? Și fenomenul acesta, atât de blamabil, este destul de extins și ar trebui pedepsit, ar trebui interzis”, a spus profesoara.

Informații de context

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat, pentru Observator News, că „se poate învăţa şi fără meditaţii”. Profesoara este de părere că „trebuie oprită această nebunie” și părinții trebuie „să înţeleagă că această nevoie este doar a lor, nu şi a copiilor”.

Aproape jumătate dintre elevii de liceu din România apelează la meditații pentru a se pregăti suplimentar pentru Bacalaureat, iar 24,8% dintre liceeni se bazează pe ajutorul profesorului de la clasă, conform studiului Liceeni din România. Implicarea și autonomia liceenilor, realizat de Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. 

Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre mediații și a spus că „la română, cel puțin, nu mai este atât de greu” și că elevii ar putea să învețe singuri. Cadrul didactic a precizat că „sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive”.

Ministrul Educației, Daniel David, le transmite părinților să nu mai exagereze cu meditațiile, precizând că instituția pe care o conduce nu susține și nu impune acest fenomen, ba chiar îl descurajează, potrivit TVR Info.

Suma necesară pentru a acoperi costurile meditațiilor, programelor after-school și materialelor didactice, pe care părinții participanți la un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România spun că o plătesc anual este cu 45% mai mare decât era în 2021 și de trei ori mai mare decât în 2018. Potrivit studiului prezentat de organizație, costul mediu total anual a crescut până la aproape 10.000 de lei, cu o evoluție crescătoare în funcție de vârsta copilului.

Interdicția de a face meditații cu elevii de la clasă

Interdicția ca profesorii să poată face pregătire suplimentară contracost cu elevii de la clasă a fost introdusă și în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.

În prezent, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a depune o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au manifestat mereu confuzie în privința verificării profesorilor care oferă meditații – vezi, între altele, declarațiile din 2022 ale șefului ANAF pe această temă.

Declarațiile fiscale legate de meditații au fost completate de o altă obligație conformă noii legi a învățământului preuniversitar, de la începutul acestui an, ca toți profesorii să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă

  • Încă din aprilie 2024, premierul Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
  • În iunie 2024, Profit.ro și alte media relatau, citând surse guvernamentale, că deducerile la impozitul pe venit, pentru părinții care plătesc meditații pentru copii, sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul. Scopul menționat era „reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare”.

După deducerile pentru meditațiile elevilor din familii cu venituri mici și medii, premierul Ciolacu anunță și deduceri „mai pronunțate” pentru afterschooluri, ca măsură cuprinsă în reforma fiscală pregătită de Guvern

Meditațiile sunt soluția care a „înflorit” după ce scopul educației s-a transformat, în ultimul timp, în obținerea unei diplome, constată Radu Gramatovici, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI-UB). Profesorul a spus într-o emisiune la Radio Guerilla că ceea ce se „învață” în urma meditațiilor este superficial și dat uitării odată ce trec examenele.

Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie 2024.

În luna martie 2024, secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru a spus că în opinia sa meditațiile sunt o modă dar și o necesitate „în anumite situații”. El s-a referit la situațiile când profesorul de la clasă nu poate lucra separat cu elevii care fac performanță. Lixandru mai spune referitor la meditațiile de la clasele primare că „este vina părintelui care practic vine și întreține un astfel de fenomen” – detalii aici.

În februarie 2024, ministrul Educației de atunci, Ligia Deca, a declarat că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, că ele sunt într-adevăr necesare, pentru că există și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că Ministerul trebuie să facă ceva și în zona curriculară la gimnaziu și liceu.

Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în Legea învățământului preuniversitar

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie 2023, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Edupedu.ro a scris încă din luna august 2023 că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede Legea învățământului preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Citește și:
Se poate învăța și fără meditații, spune directoarea Ionela Neagoe: Trebuie oprită această nebunie. Părinții să înțeleagă că această nevoie este doar a lor, nu și a copiilor
Profesoara Dorica Boltașu, despre meditații: Elevii ar putea să învețe singuri, cel puțin la Limba română. Sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive, preferă să aibă un meditator, dacă mami și tati plătesc
Nu mai exagerați cu meditațiile, mesajul ministrului Daniel David pentru părinți: Ministerul nu impune așa ceva, nu favorizează așa ceva, dimpotrivă
Costurile „educației gratuite”, cu meditații, after school și materiale didactice, au crescut de trei ori în ultimii 7 ani, până la o medie de 10.000 de lei anual, spun părinții participanți la un studiu Salvați Copiii / Meditațiile – cea mai mare creștere a costurilor
Ministrul Educației și Cercetării, despre admiterea la universitate: Văd o obsesie și o bătălie polarizată între cei care vor admitere pe bază de dosar și cei care vor admitere pe bază de conținuturi și teste. Nu vreau să încurajez meditațiile și la nivelul universităților, cum am avut
Ministrul Educației, despre interzicerea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele primare 2025: Stimulează prea devreme industria meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele tot de bază

3 comments
  1. Cand vreau mai mult, mai bine, mai deosebit, mai adaptat propriilor nevoi, ma duc unde vrea muschiul meu. Ca e medic, ca e profesor. Fiica mea e la un liceu teoretic si vrea medicina, i s a nazarit ei ca asta vrea. Face doar cate o ora de biologie si de chimie. Cu cine credeti ca vrea sa faca pregatire pentru medicina, cu un strain? Nu, cu profesorii ei. Si cu asta am spus totul.

  2. Directorii știu întotdeauna cine ce face.Ei nu ar trebui pedepsiți?Inspectorii care cunosc,știu tor ce mișcă,ei nu?De ce doar profesorul e de vină?Și dacă un doctor care are 150 de milioane pe luna salariu cheamă pacientul la privat ca nu ii ajunge,un profesor care are 5000 cu masterate și doctorate de ce sa facă bota discordanta?Și dacă voi,cei cu funcții de conducere,vă faceți ca nu vedeți și sunteți plătiți să vedeți și să nu faceți pe lupii moraliști, voi ce pedeapsa ați merita?
    Pestele de la cap se împute,nu de la coadă.

  3. Desigur, ambele aspecte sunt de condamnat. Si profesorul care invita (obliga, indirect) elevii de la clasa sa vina la el la meditatii, si medicul care-si redirecteaza pacientii catre clinica privata.

    Dar, vor spune unii parinti/pacienti, ce te faci cu cealalta situatie, in care parintii/pacientii insista pentru niste servicii in plus? Initiatorul nu este profesorul/medicul, si nu conditioneaza in niciun fel prestatia la clasa/spital. Poate vreo reglementare legala sa faca vreo diferenta intre cele doua situatii?

    Desigur, pentru elevi exista programe remediale. Dar chiar se organizeaza asa ceva? Oare meditatiile nu ar trebui sa reprezinte, de fapt, o forma de program remedial?

    De fapt, dincolo de toate aspectele problemei, textul legii este oarecum permisiv. Ar trebui sa avem informatii legale mai exacte, care sa stabileasca faptul ca vorbim despre un conflict de interese/integritate, in ambele situatii. Meditatiile, chiar si cu un cost simbolic, sunt de natura sa ofere un avantaj emotional elevului participant: profesorul devine mai constient de capabilitatile acestuia, uneori mai ingaduitor, notarea poate fi afectata pozitiv din acest motiv, etc. Similar, in cazul medicului. Practic, beneficiarul serviciilor este, prin acest mecanism, intr-o relatie privilegiata cu prestatorul, prin comparatie cu alti beneficiari.

    Solutia, si pentru unii si pentru altii, ar fi ca institutia sa poata selecta o serie de prestatori de servicii suplimentare/private, prin care sa se poata incerca garantarea eliminarii eventualelor conflicte. Desigur, cai ocolite se vor mai gasi, dar initierea unui mecanism de incredere de acest fel ar duce, in timp, la diminuarea fenomenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2024. Din 11 aprilie, părinții depun cererile la școală sau online / Clarificări de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări

Ministerul Educației publică răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2024, criterii de departajare, acte necesare, evaluarea CJRAE,  într-un ghid publicat pe site-ul instituției. Ghidul…
Vezi articolul

Profesorul Răzvan Pantelimon, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța: Foarte mulți, mai ales cei tineri, fug de muncă, fiind văzută ca ceva obositor, ceva impus. Munca ar trebui să fie până la urmă ceva pe care să-l faci din plăcere și să rămână în continuare principala activitate a unei fințe umane

Ar trebui gândite politici foarte bine stabilite și foarte bine definite pentru rezolvarea problemelor legate de muncă în rândul tinerilor, spune profesorul Răzvan Pantelimon, lector la Facultatea de Istorie şi…
Vezi articolul
testarea la Matematică

Rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2025 vor fi sub formă de punctaje, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele se pot echivala în note sau calificative și pot fi trecute în catalog

Din anul școlar 2024-2025, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri, potrivit…
Vezi articolul